Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2478.53
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2023

Siyaset mühendisliği ve bitmeyen siyasi krizler

Türkiye gündemi depremin acıları ile boğuşurken, bir taraftan siyasi depremle gündem değişmeye başladı. Öncelikle 6’lı masanın dominant ablası Meral Akşener, Millet İttifakı’nı bir sözüyle yerinden sarstı. Yaşanan kriz arabulucular sözler ve vaatler ile aşılmaya çalışıldı. Bu yaşanan temas ve iletişimden sonra, masaya tekrar dönme kararı verdi. Bu süreçte Akşener kimine göre hain, kimine göre de kahraman oldu. Masaya dönmesinin arka planı ile ilgili de nice komplo teorileri, sözde tehdit ve şantajlar, iddialar vb. çok şey söylendi…

Neticede bu konuşulanlar veya iddialar, belki şehir efsaneleri olarak siyasi tarihimize not olarak düşecek kadar da hakikat.

72 saat süren bu siyasi kriz “ağzımızın tadı bozulmasın” dost, düşmana karşı safları sıkı tutalım anlayışı ile çözüldü… Akşener masaya dönerken bohçasından iki belediye başkanını da getirdi. Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısını 7’ye çıkararak. Millet ittifakını 7 kocalı Hürmüz’e dönüştürdü.

Kriz böylelikle bir nebzede olsa çözüldü. “Nerde kalmıştık” sözüyle tekrar ittifakın içindeki denklemlere çalışılmaya başlandı. Bu denklemin en zor soru ve cevabı HDP bu ittifakta olacak mı? Masa da oturacak mı? Bakanlık verilecek mi? Akşener dengesi nasıl gözetilecek?

Muhalefetin bir kanadı özellikle İYİ Parti’nin başını çektiği, 6’lı Masa içerisindeki milliyetçilik hassasiyeti yüksek bazı kesimler HDP’siz bir zaferin peşinden koşuyorlar. HDP kanadıysa bir yandan sivil siyasette yalnız bırakılmaktan ve marjinal görünmekten kurtulmanın tek çözümü, olarak 6’lı Masa ile koşulsuz destekte görüyor. Fakat öte yandan %10-12’lik oy gücünün koşulsuz ve hiçbir kazanım elde etmeyen bir siyasete kurban gitmesini de istemiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesinin ardından HDP’yi ziyaret edip etmeyeceği tartışılmaya başlandı. Kılıçdaroğlu, "Tüm partileri ziyaret etmem zaten demokrasinin gereğidir. HDP’yi ziyaret etmem kadar doğal bir şey olamaz" dedi. Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun HDP’yi ziyaretine ilişkin "CHP, HDP ile görüşebilir, bu net. Ama bize asla getiremez" değerlendirmesini yaptı, 'HDP ile bakanlık alışverişinin söz konusu olamayacağını' söyledi.

Bu gelişmeler çerçevesinde, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’da Akşener ‘e gönderme yaparak bir açıklama yaptı.

“Bizim yapacağımız görüşme CHP ile olmayacaktır. Millet İttifakı adayı ve ekibiyle olacaktır. Dolayısıyla 'CHP ve HDP görüşmesi' şeklindeki başlıklar doğru değil” dedi.

6’lı Masa’nın HDP ile sürüncemeli ilişkisi üzerine en büyük çıkışı Demirtaş yaptı. Siyasi literatürde olmayan bir metot ile kendisini istemeyen Akşener’e mektup yazdı.

Mektup hal-hatır sorma mektubu değildi. Sitem, hakikat ve hesap doluydu.

Demirtaş’ın mektubunun kısa özeti; “HDP’li seçmen olarak benim oyumu istiyor musunuz? Yerel seçimlerde Millet İttifakı’nın belediye başkanlarının kazanmasını sağlayan HDP oyları için ‘istemem’ demediğinizi de hatırlatırım. Arkadaşlarınız HDP seçmeninin oylarıyla bakanlık koltuklarına oturmaya adaylarsa bizi ikna etmeniz gerekmez mi? Demokratikleşmeye dair talepleri taviz olarak mı görüyorsunuz? Eğer iktidar olursanız ve HDP’nin talepleri sizin masanıza gelmeyecekse bize hangi masayı öneriyorsunuz? HDP de HDP seçmeni de eşitler arası, omuz hizasında yapılacak bir müzakere dışında hiçbir üstenci, dayatmacı, egemen bakış açısıyla yaklaşımı asla kabul etmeyecektir. Sorunlarımızın demokratik siyaset alanında, barış içinde, konuşarak çözülmesi dışında herhangi bir yöntemi benimsemiyoruz. Sizin önerdiğiniz başka bir yöntem var mı?”

Demirtaş, bu mektupla HDP içindeki liderlik ve siyaset stratejisi ile, kendi siyasi serüvenini daha güçlü bir şekilde oluşturmanın yolunu da açmış oluyor.

Kılıçdaroğlu, Kürt siyasetine yönelik gereken yakınlaşmaları Demirtaş üzerinden vermeyi önceleyebilir. Çünkü HDP‘yi masaya yakınlaştırmanın daha maliyetli bir yol olduğunu düşünebilir. HDP temsilcileri ne kadar koşulsuz destek sunacaklarını söyleseler de HDP seçmeni bu koşulsuz desteğin kendilerini “sakıncalı piyade” gibi gösterdiğini düşünüyor.

Ancak “HDP desteği” her iki ittifak için de hem istenen hem istenmeyen bir problemli alan durumunda. İttifaklar, HDP oylarını almak istiyor, ama HDP ile ilişki kurmak istemiyorlar. Aslında iki ittifakta HDP’siz Kürt seçmene ulaşmak istiyor.

Türkiye ikinci yüzyılına girerken siyasetinin en önemli seçimini yaşayacak. Derin siyasi farklılıklarımıza, düşünce ve ideolojilerimize rağmen geleceğe dair güçlü, kararlı ve umutlu olmalıyız.

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nin 14 Mayıs’ta gerçekleşmesi yönündeki kararı imzalayarak ilan etti. 15 Mayıs genel seçimleri Milletimize hayırlı olsun.