Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2324.05
BIST 100
9088.87
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Ekim 2013

Siyaset, bürokrasi ve müstehcenlik

Siyaset, bürokrasi ve müstehcenlik

Bedene ait görünürlüğe ve o anda ortaya çıkan müstehcenliğe dikkat kesilenlerin müstehcenliğin gündelik pratikler içerisindeki yaygınlığı karşısında söyleyecek bir söz bulamamaları, müstehcen olana ilişkin sınırlandırılmış anlamın güçlü bir biçimde oluşturduğu tekele işaret ediyor.

Müstehcenlik, hazin bir biçimde anlam daralmasının kurbanı olmuş bir kelime.

Zihinlerde bu kelimenin karşılığı olacak şeylerin sınırlılığı bunun kanıtı. Müstehcenlik cinsellik ile sınırlandırılmış bir alanda adeta hapis. Oysaki pratikte müstehcenlik bunun çok ötesinde pek çok durumu ve pratiği tas tamam karşılayabilme özelliğine sahip bir kelime.

Siyasetten ticarete, iletişimden medyaya, ev dekorasyonundan davranış biçimlerine kadar çok farklı noktalarda müstehcenliğin izi sürülebilir.

Kapsamı bu kadar genişletebiliyorsak, o zaman herhangi bir şeyi müstehcen kılan özelliği belirtmemiz gerekiyor. Bir söz, eylem, tavır müstehcen olarak nitelendirildiğinde, onu müstehcenleştiren nedir? Bu soruya verilecek cevap aslında müstehcenliğin tanımına bizleri götürecektir.

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Elimizde son derece kullanışlı bir tanım var. Bu tanımdan yola çıkabiliriz. Kuşkusuz, müstehcenlik ile ilgili pek çok tanım yapılabilir, bence daha iyi bir tanımı yapılana kadar en iyi tanım Jean Baudrillard'a ait. Baudrillard müstehcenliği; 'görünenin görünenden daha görünür kılınması' olarak tanımlıyor. Bu tanımdan yola çıkarsak, sanırım müstehcenlik ile kuşatıldığımız rahatlıkla söylenebilir. Mesela, siyaset ve bürokraside 'bayramlaşma' ve 'teftiş' gibi birbiriyle hiç alakası olamayan iki şeyin nasıl müstehcenleştirilebildiğine bir bakalım.

Bayramlaşmanın "yapıbozumu"

Geçtiğimiz Kurban Bayramında bir belediye başkanın, son derece rahatsız edici gürültülü bir araç konvoyu ile halkla bayramlaşmasına (!) şahit oldum. Aslında böyle bir şahitliği hiç istemezdim. Gürültüden başka bir şeye karşılık gelmeyen müzik eşliğinde, dakikalarca devam eden ve civarda oturan-yürüyen herkesi gördüğüm kadarıyla rahatsız eden bir biçimde, hoparlörden avazı çıktığı kadar bağıran ve belediye başkanının ismini anons eden birisinin de sesi eşliğinde gerçekleşen bir bayramlaşmaydı bu.

Ben bundan daha müstehcen bir bayramlaşma görmedim.

Bayram ve bayramlaşma gibi gelenek ile bir bağa ve anlama sahip olan bir pratiği alıp; araç konvoyu, müzik yayını ve avazı çıktığı kadar hoparlörden haykıran bir sesi, nasıl yan yana getireceğiz? Eğer yan yana gelmişlerse nasıl yorumlayacağız?

Bayramlaşmanın "yapıbozumu" yahut siyasetin müstehcen bir pratiği mi?

Yerel seçimlere doğru ilerlerken sanırım bu pratiklerin farklı varyasyonlarına şahit olmaktan hiçbirimiz kurtulamayacağız.

Online teftiş, açık kamera ve fırça darbesi

Türkiye'de idarecilerin, amirlerin olur olmaz yerde ve zamanda, bir kameranın şahitlik ettiği herhangi bir mahalde; memurlarına "fırça" atmaları gelenek haline geldi.

Yaşatılmayı bekleyen ama ölüme terk edilmiş onca geleneğimiz varken; idari yapımızın böyle bir gelenek icat etmesi, bence her türlü takdirden uzak tutulmalı.

Zira yukarıdaki tanımı dikkate aldığımızda burada da teftişin müstehcenleştirilmesinden söz edebiliriz.

Teftişin meşruiyetini tartışmıyoruz ve sorgulamıyoruz.

Kameralar eşliğinde ve kalabalıklar önünde gerçekleşen ve "fırça" üst başlığı ile haberlerde servis edilen teftiş biçiminden söz ediyoruz. Eğer maksat amirin memuruna filanca bir işle ilgili "uyarı"da bulunması ise binlerce sayfalık yönetmelikler külliyatında, uyarı mekanizmasının nasıl gerçekleşeceğine dair tafsilatlı izahlar mevcut. O külliyat içerisinde, uyarının artık iyice görmeye alıştığımız biçimde gerçekleşeceğine dair bir ibareye rastlamıyoruz.

Dolayısıyla, kamunun huzurunda, herhangi bir mahalde amirle-memur arasındaki "mahremiyetin" perdesini kaldırarak kameralar eşliğinde 'online teftiş' gösterisinin adeta olmazsa olmaz bir fragmanı haline gelen, memuru yani emir altındaki kişiyi figüranlaştıran tavrın, bu vesileyle son derece müstehcen olduğunu söylememiz gerekiyor.

Yönetsel erki elinde bulunduranların, böyle bir biçimde yapılan teftişin hiç de çekici görünmediğini anlamalarını ümit ediyorum.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan