Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2296.16
BIST 100
9041.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Eylül 2022

Sivaslılar Yenikapı'da buluştu

Sivas Platformu, İstanbul Sivas Konfederasyonu ve Sivas Konfederasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği “13. Sivas Günleri” Yenikapı Fuar Alanı’nın ev sahipliğinde yapıldı. 8 Eylül’de startı verilen Sivas Günleri, İstanbul’da yaşayan kütüğe kayıtlı 767 bin 428 Sivaslıyla birlikte her bölgeden insanı bir araya getirdi.

Yıldızeli’den Kangal’a, Ulaş’tan Divriği’ye, Zara’dan Koyulhisar’a, Suşehri’den Gürün’e, Gölova’dan Akıncılar’a, Hafik’ten Doğanşar’a, İmralı’dan Gemerek’e, Altınyayla’dan Şarkışla’ya hasbihâl halkası oluşturan hemşehriler anılarını tazeleyip, yeniden tanış oldu.

Ekran Alıntısı_14c622598dbfbaf8a293fde782016605.PNG

SULTAN ŞEHİR SİVAS

Asurlardan, Hititlerden, Kimmerlerden, Friglerden, Romalılardan, Bizanslılardan sonra Sultan Alparslan’ın Anadolu’yu fethiyle birlikte Türk yurdu olan Sivas; Selçukluların, Danişmendlilerin, İlhanlıların, Eretna Beyliği’nin, Kadı Burhâneddin’in ve Osmanlıların yönetimine girmiş, son olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı yer olma gururuna erişmiştir. İnsanoğluna ev sahipliği yaptığı günden beri en kritik dönemlerde yazılan tarihe şahitlik eden dirlik ve birlik yurdu Sultan Şehir Sivas; 4 Eylül 1919’da üzerinde özgürce yaşadığımız Cumhuriyet’in temellerinin “Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir. Vatan bir bütündür, parçalanamaz. Manda ve himaye kabul olunamaz” denilerek atıldığı yerdir.

Âlimler, ârifler, âbidler, zâhidler, bilginler, Evliyalar Diyarı Sivas; Ahmet Turan Gazi, Abdülvehhâbı Gâzî, Ahi Emir Ahmet, Kadı Burhâneddin Ahmed, Şemseddin Ahmed es-Sivâsi, Ali Baba, Mustafa Takî Efendi, İhramcızâde İsmail Hakkı Efendi gibi gönül mimarlarının dünyayı aydınlattığı yerdir.

Aşkın, hasretin, yiğitliğin harman olduğu Âşıklar Beldesi Sivas; Pir Sultan Abdalların, Âşık Ruhsatîlerin, Âşık Veysellerin, Âşık Talibilerin, Kul Himmetlerin, Zaralı Halillerin yüreklerinde yoğurduğu sırları dizelerinde aşikâr ettiği yerdir.

Medeniyetlerin geçit töreni yaptığı, arş-ı âlâya yükselen minarelerin ayağının Kızılırmak’a bastığı, yanık sesli ozanların, dertli aşıkların bilgelik dergâhı, yiğidin harman olduğu yerdir Sivas.

BURAM BURAM TARİH KOKAN BELDE

Sivas’ın meydanına varıp etrafınıza baktığınızda buram buram Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet kokar. Hangi yöne gitseniz geçmişten geleceğe uzanan bir şaheser ve insana dair birbirinden ibretlik hikâyelere tanıklık edersiniz.

Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Gök Medrese, Buriciye Medresesi, Ulu Cami, Kale Cami, Meydan Cami, İzzettin Keykâvus Türbesi, Şemseddin-i Sivasî Türbesi, Kongre Müzesi, Hükümet Konağı, Taşhan, Sivas Kalesi her dem kadîm medeniyetlerin ulaklığını yapar.

Hamidiye Kültür Bahçesi, Sıcak ve Soğuk Çermik, Paşa Bahçe Mesire Amanı, Kangal Balıklı Kaplıca, Şuğul Kanyonu, Gürün Gökpınar ve Zara Tödürge Gölü, Sızır Şelalesi eşsiz güzellikleriyle gurbet kokan ziyaretçilerini ana kucağı gibi ağırlar.

6666_e113472728c3861856fe418bed6b6cbf.PNG

“DÜNYA İKİ KAPILI BİR HAN”MIŞ MEĞER!..

Soğuğu sert, yiğidi mert”lerin diyarı Sivas’tan İstanbul’a gelen gardaşlar, bibiler, abalar, emmiler Sivas’tan getirdikleri tescilli Sivas köftesi, Kangal ve Zara balı, sebzeli kebap, etli ekmek, pezik turşusu, madımak, peskütan çorbası, kavurga, sucuk ve pastırma gibi organik lezzetleri misafirlerine tattırdı.

orba_d58f8be6386617e5b44c8485c097ae60.PNG

Baktıkça Sivas’ı hatırlatacak el emeği, göz nûru halı, kemik çakı- bıçak ve tarak, Yenihan Bebekleri gibi hediyelikler günün anısına alınırken; bir taraftan Âşık Ruhsatî’nin “Vay Deli Gönül”, diğer taraftan Âşık Veysel’in “Benim SâdıkYarim Kara Topraktır” türküleri dünya gurbetinin “iki kapılı han”dan ibaret olduğu gerçeğini bir kez daha, yine yeniden hatırlattı.

Bir tarafta Sivaslı şair ve yazarlar eserlerini imzalarken, diğer tarafta diğer tarafta Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız beyefendi bünyelerinde bulunan 4 Enstitü, 18 Fakülte, 4 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksekokul ve 1 Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda “Gelenekten Geleceğe” anlayışıyla hareket ederek ilim ve bilime verdikleri katkıyı anlatmaya gayret etti.

“BÜYÜK BULUŞMA”YA YÜZ BİNLER İCABET ETTİ

Bütün bu güzelliklerin buluşmasında büyük emeği olan Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem sahneye çıkıp mikrofonu eline aldığında “13. Sivas Günleri”de tekrar buluşmanın tarifsiz heyecanını paylaştı. “Her Şey Sivas İçin” anlayışıyla yola çıkan bürokrat, siyasi parti, sanayici ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri sevinç ve beklentilerini dile getirdi.

Konuşmalarda özellikle Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nin “Üreten Sivas, Gelişen Sivas” teması altında önemine vurgu yapıldı. Bununla birlikte Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi ve Sivas-Malatya kara yolu üzerinde yapımı devam eden Yağdonduran Tüneli’nin bir an önce bitirilerek hizmete açılması gerektiği ifade edildi.

AK Parti Grup Başkan Vekili İsmet Yılmaz, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, milletvekilleri Habib Soluk, Abdullah Güler, Ahmet Özyürek, Ulaş Karasu, Osman Boyraz, Nevzat Şatıroğlu, Hasan Turan, Gökhan Zeybek, Sibel Özdemir, Yüksel Kılınç, Hayati Akraz, Ali Şeker ve Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin büyük buluşmaya katılırken, birçok İstanbul ilçe belediye başkanı ve bürokratı da Sivaslıları yalnız bırakmadı.

pro_8dc19a08455d0f1971fd711b11da197f.PNG

8 Eylül’de başlayan ve yüz binlerce Sivaslı’nın yanında İstanbulluların da katılım sağladığı “13. Sivas Günleri” Pazar akşamı sona erdi.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan