ŞİRKETLER BORÇ SARMALINDA
İstanbul Sanayi Odası(ISO) tarafından gerçekleştirilen ve sanayinin en büyüklerini belirleyen "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015" araştırmasının sonuçları açıklandı.
Buna göre; Türkiye sanayisinin en önemli sorununun borç ve finansman gideri olduğu anlaşılıyor.
2015'te faaliyet karını yüzde 45 arttırmayı başaran ISO-500 sanayi kuruluşunun finansman gideri karın büyük bölümünü eritti.
Şöyle ki; sanayici 2015'te 44 milyar lira kar elde etti.
Bu karın yüzde 63,4'ünü finansman gideri olarak kaybetti.
Toplam finansman gideri 28 milyar lirayı buldu.
Bu tutarın 9,7 milyar lirası faiz, geri kalan 18,2 milyar lirası ise kur farkı gideri olarak mali tablolarda yer aldı.
Rapor, ISO 500'deki özel kuruluşların toplam borçlarının toplam varlıklar içindeki payının bir önceki yıla göre arttığını ortaya koyuyor.
Borçlanma oranı yüzde 63'e yükselirken, özkaynak oranı yüzde 37'ye indi.
2014'te 417 olan karlı şirket sayısı 2015 yılında 400'e indi, zarar eden kuruluş sayısı 100'e ulaştı.
ISO'nun araştırmasına göre, 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin ihracatının yüzde 37,2'sini ve sanayi ihracatının da yüzde 38,9'unu gerçekleştiren 500 şirketin ihracatı yüzde 12,9 düşerek 53,4 milyar dolara geriledi.
Sanayinin döviz borçluluğunun artık bağımlılık özelliği kazanarak yapısal hale dönüştüğünü ifade eden ISO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Türk sanayisinin 300 milyar dolarlık döviz borcu artık milli bağımsızlık meselesi haline gelmiştir" diye konuştu.
Finansman giderlerinin 2014'e göre yüzde 75 artarak karın üçte ikisini götürdüğünü kaydeden Bahçıvan, "Türkiye'deki finans sisteminin bu şekilde yürümesi imkansız" dedi.
Rapor şu gerçeği tespit ediyor; 500 sanayi sektörü bütün uyarılara rağmen dövizle borçlanmayı sürdürmüş, borç/özkaynak dengesini bozmuş, kur yükselince de finansman gideri olağanüstü artmış, karın büyük bir kısmını ertimiştir.
Sermaye piyasası gelişmediği, şirketler özvarlıklarını arttırmadığı, TL ile borçlanma teşvik edilmediği, tasarruf açığı kapatılmadığı, kısaca yapısal sorunlar devam ettiği sürece bu durumun değişmesi zor görünüyor.
Kısa Kısa...
*Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2015'te işsizlik ödeneği almak için 1 milyon 86 bin kişinin başvurduğunu, 363 bin kişinin başvurusunun reddedildiğini açıkladı.
*Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2016'nın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 12,2 arttı.
*FED Başkanı Janet Yellen, ABD istihdamındaki büyümeyi ve yüksek enflasyonu destekleyen olumlu gelişmelerin halen negatif gelişmeler karşısında ağır bastığını söyleyerek kademeli faiz artışının uygun olduğunu kaydetti, ancak belli bir tarih vermedi.
*Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği verilerine göre Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 34 artışla 1 milyar 983 milyon dolar ihracat yapan sektörün, son 4 aylık ihracatı da ortalama 2 milyar doların üzerine çıktı.