Sınava Girecek Olan Adaylara Tavsiyeler
Bu hafta sonu yaklaşık 2,5 milyon aday Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giriyor. Emeklerinin karşılığını almalarını ve hayal ettikleri bölümlere girebilmelerini dilerim.
Sınava sayılı günler kala, uzmanlar gerek yazılı basında gerek sosyal medyada adaylara bazı tavsiyelerde bulunurlar. Benim başıma büyük sınavda(o zamanlar ÖSS idi) çok şükür bir şey gelmedi ama dershane sınavlarında benim veya arkadaşlarımın yaşadığı bazı kötü tecrübeleri aklınızda bulunsun diye sizlerle paylaşmak istedim.
Sınavdan bir gün önce ders çalışmayın derler. İçinize sinmediyse elbette bir göz atın. Ama asla daha önce hiç çalışmadığınız bir konuya başlamayın. Bana kalırsa geçmiş yıllarda çıkan soruların çözümlerine bakın veya internetten çözülmüş halini izleyin. Nasıl daha pratik çözülebilir öğrenin.
Zihin açıcı, beyin uyarıcı, performans arttırıcı ilaçları asla kullanmayın. Bu ilaçlar hangi bünyeye nasıl etki eder bilemezsiniz. Ters de tepebilir.
Bir gün önce dışarı pek çıkmayın, evde dinlenin. Özellikle pizza, hamburger ve soğuk içeceklerden uzak durun. Aynı şekilde kahvaltıda da salam, sosis gibi kolay bozulabilen şarküterileri tercih etmeyin.
Şeker yerine bal yiyin ve geç yatmayın.
Sabah ılık bir duş alın, geriliminizi azaltır. Bunun yanında sakinleştirici özelliği olan bitki çaylarından (papatya, adaçayı vs) için.
Malum yaz sıcakları başladı. Terletmeyen pamuklu kıyafetler, rahat ve bol eşofmanlar, topuğu yüksek olmayan ayakkabılar tercihiniz olsun.
Saçı uzun olan adaylar mutlaka yanına saç tokası alsın. Çünkü sınavda stresten sıcak basıyor ve o açık saçlar sizi zora sokabiliyor.
Kimlik, giriş evrakı gibi zorunlu belgeleri yatmadan önce hazırlayıp görebileceğiniz bir yere koyun.
Yolda başınıza gelebilecek sıkıntılı durumlar(kaza, araç arızası gibi) için yanınızda yeterli miktarda taksi parası bulundurun.
Sabah 8-8:30’dan itibaren artık sıvı almayın ama yanınızda su getirin.
Sınava en az yarım saat erken gidin ama bahçede kimseyle konuşmayın. Özellikle sınava onuncu kez giren gedikli kişilerden uzak durun. Son derece konuşkan olan bu tiplerin “bu sene matematik çok zor olacakmış” tarzında moralinizi bozacak fikirleri vardır.
Sınav esnasında sizi rahatsız edecek her türlü durumu çekinmeden gözetmene bildirin. Ama seslenmeyin. Parmak kaldırın, onlar yanınıza gelir.
Çok uğraştırıcı soruları atlayın. Benim başıma deneme sınavında gelmişti. Çözebileceğime emin olduğum bir soru için 25 dakika harcamıştım ve zamanın nasıl geçtiğini anlayamamıştım. Bu da yaklaşık 25 soruma mal olmuştu. Bu arada o soruyu da yanlış yapmışım.
Kopya zaten çekmezsiniz ama dalgınlıkla kağıdınızı arkada oturan adayın görebileceği şekilde açarsanız kopya muamelesi görebilirsiniz.
3 soru arka arkaya aynı şık gelse bile bilginizden eminseniz, şüpheye düşmeyin. Bazen öyle denk gelebiliyor.
Paragraf sorularının önce şıklarını sonra metnini okuyun, size zaman kazandırır.
Özellikle çok işlem gerektiren matematik sorularını tane tane çözün, birbirinin üzerine yazmayın.
Cevap anahtarını genelde sınav bitince kontrol ediyoruz. Onun yerine her sayfa bitiminde yaparsanız daha sağlıklı olacaktır.
Elinizden gelenin en iyisini yapın ve dua etmeyi unutmayın. Tüm adaylara başarılar dilerim…