Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
26 Ocak 2016

Şiirle Terbiye

Bazı siyasi parti liderlerinin her ağızlarını açışta hakaretamiz ifadeler kullanması, çirkin bir üslupla devlet idarecilerine saldırması aslında 'edeb'in özünü temsil eden edebiyata, şiire ne kadar ihtiyaçları olduğunu gösteriyor. Zira şiir terbiye edicidir. Neredeyse bazı aileler haber saatlerinde televizyonları kapatmakta ve bu galiz sözleri, çocuklarının duymasını engellemeye çalışmaktadır. Bu ne tuhaf bir durum! Siyaset çirkeflik midir? Peki bazı dengesiz başkanlar diyelim ki hakaret ediyor, o partinin mensupları hiç mi ikazda bulunmuyor, hiç mi başlarındaki adamı kontrol etmiyor? Yazıklar olsun!

Bizim şiir dünyamız çok zengindir. Kanaatimce dünyanın en büyük, en güzel şiiri bizimdir. Ama bunun pek farkında değiliz herhalde. Cihana iftiharla göstereceğimiz şairlerimiz vardır. Bu geçmişte, yani Osmanlı devri Türk şiiri zamanında da böyleydi, bugün de. Canım sıkıldıkça kütüphanemdeki raflardan antolojiler alır, sevdiğim şairlerin seçme şiirlerini okurum. Eskiler antolojilere güldeste derlerdi. Aynı manaya geliyor. Bir şiir destesi, bir demet güzellik yani.

Önümde üç önemli antoloji var. Biri, Şiirimizden Portreler kitabımda kendisiyle mülakat yaptığım merhum N. Ziya Bakırcıoğlu'nun Ötüken Neşriyat'tan çıkan 20. Yüzyıl Türk Şiirinden Seçmeler isimli güldestesi. Ziya Bey, titiz bir araştırmacı, iyi bir edebiyat incelemecisiydi. Kitap, Zileli Ceyhunu00ee'nin "Koşması" ile başlıyor, Hamit Nutku00ee Aytan'ın "Saatler Çalacak" şiiriyle son buluyor. Sözlüğüyle beraber 622 sayfa. Her zevke hitap eden şiirler. Ahmet Muhip Dıranas'tan "Her Şey Uzaktadır" şiirini okuyorum: "Uzaktadır her şey; gökyüzü, deniz, / Her an peşimizden koşan gölgemiz, / Özlenen limanlar, yanan yıldızlar, / Uzaktadır her şey; anneler, kızlar.. / Uzaktadır her şey, hepu2026 yalnız ölüm, / Her yerde, her an yakınımız ölüm." İkinci antolojimiz, geçen yaz vefat eden Emir Kalkan'ın 20. Yüzyıl Türk Halk Şairleri'dir. O da Ötüken'den. İyi bir edip olan Kalkan, ozanlarımızın en güzel şiirlerini seçip bir araya getirmiş. Başta halk şiirini değerlendiriyor. u00c2şık Kemteru00ee ile başlıyor antoloji, Mızrakçıoğlu ile bitiyor. Hayatu00ee Vasfu00ee'nin şu şiirinden ibret alalım: "İbret için ölüm yeter / Dediler dersi bıraktım / Zaman hileli zar atar / Oyunu marsı bıraktım / Varı yoğu tacı tahtı / Geçici buldum her bahtı / Çıkan indi düşen kalktı / Gururu forsu bıraktım / Vasfu00ee'yim bir divan kurdum / Hakim oldum hesap sordum / Suçlu çıktı nefis yurdum / Gazabı hırsı bıraktım"

Yüzyılın Türk Şairleri Antolojisi'ni Mavi Çizgi Ajans adına hazırlayanlar, Malik Madra, M. Atilla Maraş, Talip Işık ve Rukiye Aydın. Sunuştan sonra Abdülhak Hamit Tarhan ile sayfaları çevirmeye başlıyoruz, Hayriye Ünal'e kadar ulaşıyoruz. Büyük boy eser 555 sayfa. Güldestede pek kıymetli şairler, çok değerli şiirler var. Tefeül ettim, buradan da Necat Çavuş'un "Deniz ve Ateş" şiiri çıktı: "Deniz yanıyor akşam ışıklarında / Fırtınasız dalgalanmaların sularında / Bir oyun olmalı öyle sanmalı ya da / Çünkü ne deniz yanar gerçek / Ne fırtınasız dalga bu sularda / Sen gelmezsen bu denizde / Ne ateş kalır ne de oyun / Yabancı! Aşkı gözlerimden anla, derim / Bir hayatın varlığı nedir, nedir anlamı / Bu aşkın acısını sızısını / Kahrını kahrını bin can çekerim." Şiirin Adaleti, Ali K. Metin'in eseri. Okur Kitaplığı'ndan çıkan eserde "1980 Sonrası Türk Şiiri Üzerine Eleştiri ve Tahliller" yer alıyor.

Eskiden yayınevleri pek şiir kitabı yayınlamazdı. Son zamanlarda edebiyatın bütün türlerine ilgi olduğu gibi şiir kitapları da rağbet görüyor. Bunu gören yayıncılar da artık çekinmeden şiir kitapları çıkarmaya başladı. Sevindirici bir durum. Bu kitapların her biri hakkında bir yazı yazılabilir, ama yerimiz sınırlı. Onun için şairlerimizin bu kitaplarını en azından ismen belirtmeliyim. İşte kültür hayatımızı zenginleştiren şiir kitaplarından bazıları: Aşılmış Duvarlar (Ünsal Ünlü, Okur), Başka Yürek (T. Ayhan Çıkın, Atadost), Bekleyiş Vezinleri (Sümeyye Şeker, Yedi İklim), Gücüm Yetmez Gelmeye (Özdemir Özsoy, Bilgeoğuz), Gül Tableti (İshak Aslan, Okur), Hafif Demir Kapılar (Rabia Gelincik, Okur), Hakikat Gülleri (Aziz Sima, Neyzen), Hayal Defteri (Adem Turan, Okur), Hikmet Burcu (Bekir Oğuzbaşaran, Romantik Kitap), Hüzün Damlacıkları (Ahmet Kırca, Ötüken), Kalaycının Dediği (Bahtiyar Aslan, Okur), Kırmızı Konfeti (Hatice Çay, Yedi İklim), Kudüs'e Ağıt (Mücahit Koca, Sur), Leyla Sensen (Bülent Uzun, Mat), Merhem Dersem Çık (Muhammet Sinan Kökçü, Mat), Mukaddes Hayat (Mücahit Koca, Sur), Öteki Kahinin Günlüğünden (Berat Bıyıklı, Yedi İklim), Sol Yanım Acıyor Anne (Ayla Aydemir, Cinius), Ziyan (Gökhan Serter, Yedi İklim)