Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.59
Gram Altın
2922.11
BIST 100
9109.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2024

Şiir üzerine

Sevgili Kaan Sabancı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Şiire olan ilginiz nasıl başladı?

Ben ortaokuldayken, bir Türkçe hocamın şiir okumaya ilgi duyduğumu fark etmesi üzerine beni teşvik etmesinden doğan bir yolculuk şiir benim için. Türkçe dersinde Murathan Mungan’ın "Kırılgan" isimli eserini incelemiştik, çok etkilendim. Bunu gözlemleyen ortaokul Türkçe dersi hocam Dilek Kalem, beni dersten sonra yanına çağırdı ve benden şiir yazmamı, yazdıklarımı da ona götürmemi istedi. Bu süreç 2 yıl devam etti. Ona götürdüğüm şiirlerin üzerinden geçer, yorumlar yapardı. O vakte kadar şiire bir merakım olduğunun farkında değildim açıkçası. Şiir okunan bir evde büyümedim, dolayısıyla o zamanlar şiir yazmaya da pek hevesim yoktu ama boş zamanlarımda (genelde derslerde) kendimi kendime anlatmak için günlükler yazar, etrafımda olanları daha iyi anlamak için düz yazı denemelerim olurdu. Söylemeliyim ki o dönem yazdıklarımı pek ciddiye almazdım, çok amatörce metinlerdi ve genelde kendimle, etrafımdaki dünyayla bir bağ kurmak yeterliydi benim için. Düz yazıda hala pek ilerlemiş de değilim. Zamanla şiire olan merakım epey arttı ve hep devam ettim. İlk kitabım "Alegorik Şiirler"i oluşturan birçok şiir, Dilek Hocam’agötürdüğüm şiirlerden oluştu.

Sevdiğiniz şairlerden bahsetsek?

Sevdiğim birçok şair var, dönem dönem okuduğum şairler de değişiyor. İlk başlarda Can Yücel’e, Cemal Süreya’ya ve Nazım Hikmet’e feci şekilde takmıştım. Söylediğim gibi, şiir okunan bir evde büyümedim, dolayısıyla ilk tanıştığım şairler genellikle herkesçe bilinen ve ismine aşina olduğum şairlerdi. Sonra zamanla okumalarımı zenginleştirmeye başladım, Necip Fazıl Kısakürek’le, Orhan Veli’yle tanıştım. Anlayacağınız üzere, okumalarımda bir akıma bağlı kalmıyor, aksine karşılaşmadığım tarzlar arıyorum. Son zamanlardan en çok Didem Madak, Murathan Mungan, Küçük İskender, Can Bonomo ve Ahmet Telli’nin eserlerini okuyorum.

Peki, idolüm dediğiniz bir şair var mı?

İdolüm dediğim bir şair yok açıkçası. Kendi kalemini keşfetmeye devam eden biri olarak, bir idol belirlemek tehlikeli olabilir mi bilmiyorum. Şairlerin kendisinden ziyade,

anlatımlarından ve kalemlerinden etkileniyorum. Bu konuda da çeşitlilik arıyorum. Şairlerin anlatımlarında ayrı ayrı özellikler gözlemleyebiliriz. Kiminin bir dönemi, duyguyu veya durumu anlatımı tam da bana hitap ederken, diğer ifadeleri zevkimle örtüşmeyebiliyor. Bu sebepten henüz her yönüyle yazdıklarını benimsediğim bir şair bulamadım. Arayıştayım. Önerilere açığım…

İlhamınızı nasıl buluyorsunuz?

O dönem yeni edinmiş farkındalığım beni nereye iterse, oradan ilham bulabiliyorum. İlhamdan da ziyade, kendimi ifade etme dürtüsüne dönüşmüş şiir yazmak benim için. Ya içimdeki sesleri ya da başkalarında gözlemlediğim çığlıkları kaleme almaya çalışıyorum. Bu da o dönem kimin bağırıyor olmasıyla çok alakalı. Bunun yanı sıra üniversitede İngiliz dili ve edebiyatı okumaya karar verdim. Son iki senedir karşılaştığım yabancı şairler, farklı konuları ele almamı ve değişik anlatımlara bürünmeme vesile oluyor.

Şiir yazmaya yeni başlayan genç şairlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Bol bol okuyun. Saçma duyulabilir ama ben çok şiir okumanın kendi yazımımı etkilediğini biraz geç fark ettim. Çok mühimmiş, mümkünse okumalarınızı çeşitlendirin. İnsanın kendi yazdıklarının olgunlaşmasına vesile oluyor. Deneysel yaklaşmanızı önerirdim, bu da kendi sesinizi daha iyi tanımanıza fırsat verir. Son zamanlarda önemini keşfettiğim bir diğer şey günceli takip etmek. Bugün şiir edebi türlerin arasından en çok okunan olmasa da, muazzam şairlerimiz yetişmeye ve üretmeye devam ediyor. Bunun için edebi dergiler iyi bir kaynak. Son olarak fütursuzca yazın.

Dördüncü şiir kitabınızı görecek miyiz?

Bu günlerde bir yandan okulum, bir yandan da kurduğumuz stand-up organizasyon işim Funny Business’ı birlikte götürmeye çalışıyorum. Dolayısıyla son birkaç aydır kağıda biraz yabancılaştım. Dönem dönem de olur bu bana, şiir yazmak kaçınılmaz bir hal aldı artık. Bu sebepten dolayı eminim ileride de benzer bir kitap hazırlama girişiminde bulunacağım. Şimdilik yazdığım şiirleri biriktiriyor ve ara sıra dergilere yollamaya çalışıyorum.