Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2498.81
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Haziran 2022

Şiir, umudu yaşatır

Şair Sezai Karakoç, bir konuşmasında şöyle demişti. “İçinde bulunduğumuz durumdan daha kötüsü umudumuzu kaybetmektir. ”Sezai Karakoç’un bu sözünden şu sonucu çıkarmak mümkün.

İnsanlar, doğmak, büyümek, evlenmek, ev kurmak, iş kurmak dışında şiirle de uğraşabiliyorsa, şiir okuyor ve yazabiliyorsa umudunu kaybetmemiş demektir.

Şiir, umut kaybettirmez bilakis artırır.

Umudumuzu kaybetmemek ve umudumuzu yaşatmak için şiir okumak ve şiir yazmalıyız. Günümüzde görüyoruz.

Sadece biraz sabır, biraz da çaba gerekecektir. Bu, tıpkı bir şairin şiirini oluştururken içinde bulunduğu dünya…. Bakın nasıl geleceğiniz küçücük adımlarla büyüyecektir.

Şiir ve umut beraberinde kaygıyı da getirir. Yarınlarından umutlu olan yarınlarından kaygılıdır da aynı zamanda. Nitekim şair İsmet Özel, “Çok temel endişeleri olmayan insanların şiirle bağlantı kurmaları zordur, der.

Şiir, insanoğlu için mukaddes bir derttir. Bu mukaddes derdi kuşanan kişiler, yani şairler önce nazire ile başlarken belki farkında değiller ama daha sonra özgün ürünler meydana çıkardıklarında dünyanın da bütün derdini sırtında taşıdıklarını fark edeceklerdir. Dertli olanın şiiri vardır.

Şiir, günümüzde her yeri saran zehirli gazlardan, kokulardan arınmak için manevi bir hijyen gibidir. Hatta geçmiş anıların içinde kalmış yaraları da sarmak için şiire sarılabilir.

Başımızı göğe kaldırdığımızda göğü değil de gökdelenleri görüyorsak o zaman kendimize şiirle yeni bir gök hayali kurarız, masmavi bir gök.

Şiir yazmak ve okumak ve anlamak için sırrı anlaşılmayan neş’elerden, sevinmelerden, mürai gülüşlerden uzak durmak lazım.

Haz ve hızın kol gezdiği dünyamızda şiirin bir karakol görevi üstlenmesi lazım. Şiir, bir bela kuyusunda ihanetin pençesinde kahrolan Hz. Yusuf’un sabrıdır, sabırla tutunduğu umuttur, beklediği kervandır.

Şiir yazmak için gerekçeleriniz.

İçimizde bir düş ırmağı varsa ve bu ırmak açık denizlere kavuşuyorsa şiir yazabiliriz. Dalgın göllere teğet geçiyorsak, martıların, kuğuların sesini duyabiliyorsak, Simurg’un vadilerinde uçuyorsak şiir yazmak için elimizde güçlü deliller var demektir.

Şiir yazmak için üç gerekçeniz var. Bunu önce kendiniz için yapın. Sonra aileniz ve ülkeniz için. Sonra tüm insanlığa bir katkınız olabilmesi için şiir yazın.

Dağlardan sabırla kara yağar ve sabırla eriyip nehirlere karışırken şair de yasemin kokulu taraçalardan sevgiliye en sevgiliye çeşit çeşit çiçekler toplamak için yola çıkmıştır.

Buğulu camlar arkasında sabahın berraklığında bu manzarayı kaleme alma için bir ressam olmaya gerekmez. Sevmekten usanmıyor ve umudunuzu yitirmemişseniz bu yeter. Şiir, bizi çağırıyor umuda ve umutlu yarınlara. Şimdi aç kollarını ve ona yaslan. Birazdan uyanacağız derin uykulardan