Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
3000.00
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Eylül 2017

Sigara içen, içmeyenden daha fazla sigorta primi ödemeli!

Türkiye'de sigara kullanımıyla ilgili son gelişmeleri değerlendiren Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sigara kullanan bir insanın ödediği sigorta primiyle kullanmayanın ödediği primin farklı olması gerektiğini söyledi. Dr. Aydın, "Her ikisi de devletin hizmetlerinden eşit yararlanıyorsa, aynı primi ödemeleri doğru değil" dedi.

Türkiye genelinde sigaraya karşı 1998 yılından bu yana verdiği mücadeleyle bilinen Türkiye Sigarayla SavaşDerneği (TSSD) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Türkiye sigarayla savaşta halen istediğimiz noktada olmasa da, sigarayla savaşta son 10 yılda büyük bir gelişme kat edildi. Kanun koyucuların getirdiği yasaklar ve bilinç düzeyinin artması sayesinde 10 yıl kadar önce 27 milyon olan sigara kullanıcısı sayısı bugün 21 milyonlara geriledi. Ancak bu sırada da sigaraya başlama yaşı maalesef 11'lere kadar indi" dedi.

Türkiye'nin sigara için her yıl 25 milyar dolar harcadığını ifade eden Dr. Aydın, "Bunun 15 milyar dolarını nakit olarak sigaraya veriyoruz. Kalan 10 milyar dolarlık kısmı ise sigara kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanıyoruz. Bu nedenle de Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak bir yasa teklif hazırladık. Hükümete diyeceğiz ki, 'Sigara tiryakisinin devlete ödediği sigorta primi, sigara içmeyenin ödediğinden daha fazla olsun.' Çünkü burada bir haksızlık var. Bir insan sigara içince, sigara içmeyen bir vatandaşın hakkı olan, onun için kullanılabilecek olan sağlık harcamasını da ondan gasp ediyor. Madem öyle, o zaman bu harcamaya katkısı daha fazla olmalı. Yakın zamanda bu yasa teklifiyle ilgili çalışmaları hızlandıracağız" diye konuştu.

Sigara kullanımı nedeniyle yılda 110 bin vatandaşın hayatını kaybettiğinin altını çizen Dr. Aydın, "Her yıl 15 bin insanımız ise, pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitiriyor. En kötüsü de, her yıl, yaşları en fazla 5-6 olan 10 bin yavrumuz, ebeveynleri sigara içtiği için yaşama veda ediyor. Ormanlarımızın yarısına yakını, sigara kaynaklı sebeplerle yanıp kül oluyor. Yine bir araştırmaya göre gençlerimizin dörtte birinden fazlası 'tiryaki' durumunda olacak şekilde sigara kullanıyor."ifadelerini kullandı.

Verilen rakamlar son derece çarpıcı. Sigarayla mücadelede özellikle Cumhurbaşkanımız büyük çaba sarfediyor. Pek çok önlem alınsa da kanaatimce en az etkili olan maddi yaptırım. İster paketine yüzde yüz zam gelsin ister içen içmeyene göre 10 kat fazla prim ödesin farketmez. Ekmeğinden keser, çocuğunun nafakasını kısar, ev eşyasını satar; yine alıp içer.

Yine en iyi sonuç veren yaptırım "dumansız hava sahası" uygulaması oldu bana göre. Yasağı delene de çok rastlamıyoruz. Kapsamı daha da genişletilmeli.

Diğer yandan sigara, uyuşturucuya giden yolun başlangıcıdır deniyor. Bağımlılık yaratıyor, sonu ölümle bitiyor, tek farkı satışının yasal olması. Bu yüzden sigarayı uyuşturucudan ayrı tutmamak gerekiyor.

[email protected]