Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2491.45
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Şifre güvenliği niçin önemli?

Parola güvenliği herkes için son derece önemli. Bugün işletmeler, kuruluşlar ve kişiler açısından dijital ortamda bir nebze de olsa güvenli olmak şifreye bağlıdır. Yeterince insan şifre güvenliğini ciddiye almıyor. Muhtemelen bu tanıma uyan birkaç kişi düşünebilirsiniz. Yani kısaca “bir şekilde sorun olsa bile çözebilirim” mantığına sahip insanların sayısı bir hayli fazla… Bu neden 123456, qwerty hala popüler şifreler arasında yer alıyor. Dolayısıyla siber hırsızlar direk olarak şifreyi ele geçirebiliyor. Ek bir yazılıma ihtiyaç bile olmuyor. Aynı şekilde birçok kullanıcı güçlü bir parolanın ne olduğunu bilmiyor. İyi bir parola ile kötü bir parolanın ne olduğu konusunda ciddi kafa karışıklıkları mevcut. Her sosyal medya mecrasında, internet alışveriş sitesinde aynı şifreyi kullanmak başınıza ciddi dertler açabilmektedir. Güçlü parolalar kullanmak, denklemin yalnızca bir parçasıdır. Güçlü parola kullanmak tek başına yeterli değildir.

Şifre güvenliği için yapılması gerekenler…

Ottawa Üniversitesi bu konuda ciddi önerilerde bulunmaktadır. Bu önerileri aşağıdaki şekilde sıralayabilmek mümkündür:

1- Önemli hesaplarınızın her biri için benzersiz bir parola kullanın (ör. e-posta ve çevrimiçi bankacılık). Birden fazla hesapta aynı şifreyi kullanmayın.

2- Şifreniz en az 8 karakter uzunluğunda olmalıdır. Şifre küçük ve büyük harf, sayı ve sembollerden oluşmalıdır. Uzun bir parola, düzgün bir şekilde oluşturulmuşsa kısa bir paroladan daha fazla koruma sağlar.

3- Şifrenizi oluştururken adınız, yaşınız, doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, evcil hayvanınızın adı veya en sevdiğiniz renk/şarkı gibi kişisel bilgilerinizi kullanmayın.

4- Ardışık klavye kombinasyonlarından kaçının. Bunlar arasında qwerty, 123456 gelmektedir.

5- Kontrolünüzde olmayan bilgisayarlara parola girmekten kaçının; parolanızı bilerek çalmak için kötü amaçlı yazılımlar yüklenmiş olabilir.

6- Güvenli olmayan Wi-Fi bağlantılarına (havaalanı veya kafe gibi) bağlandığınızda parola girmekten kaçının. Zira siber hırsızlar, güvenli olmayan bağlantılar üzerinden parolalarınızı ve verilerinizi ele geçirebilmek için uğraşabilir.

7- Şifrenizi asla kimseye söylemeyin.

8- Parolalarınızı düzenli olarak değiştirin ve aynı parolayı tekrar tekrar kullanmaktan kaçının.

9- İnternet tarayıcınız şifrelerinizi hatırlamak için sizden izin istediğinde daima "asla" seçeneğini seçin.

Yüzde yüz güven asla söz konusu değildir…

Her zaman söylediğimiz gibi sosyal medya ve internette yüzde yüz güven asla söz konusu değildir. Alınabilecek kişisel önlemlere dikkat çekmek de mühimdir. Verilerinizin güvenliği ihlal edilirse, zayıf parolaların kimlik hırsızlığı gibi ciddi sonuçları olabilir. Bir veri ihlali veya kötü niyetli bir saldırı yoluyla parolalarınızın dışarı sızmasını her zaman engelleyemezsiniz. Ancak, hesaplarınızın güvenliğinin ihlal edilmiş olabileceğine dair ipuçları için istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz.