Şiddet eylemi kapıda bekliyor
ÖNCEKİ yıllarda sporda özellikle futbolda şiddet eylemleri gündemi fazla meşgul ediyordu. Cinayetle biten eylemler seyirciler arasında fazla görülüyordu. Sabahleyin evlerinden çıkan gençlerimizin akşam evlerine dönme olasılıkları düşüktü ve bu durum da anne-babaları kaygıya sürüklüyordu.
Alınan önlemler sayesinde şiddet eylemleri azaldı. Maçlara daha güvenli bir şekilde gidip gelebiliyoruz. Bazı kötü niyetli grupların eylemlerinin önüne geçebilmek mümkün oldu. Emek verilerek yapılan statlar hasar görmemeye başladı.
Biz yine de hatırlatalım. Şiddet eylemcileri sanki kapıda nöbet bekliyorlar. En ufak ödünde kavga gürültü alıp başını gidiyor. Eline sopasını ve şiddet aracını alanlar fırsat kolluyor. Biz hala iddialı ve ısrarlıyız ki "TEL ÖRGÜLER" yeniden inşa edilsin.
Keşke haklı çıkmasa idik. Çünkü geçtiğimiz hafta içinde bir şehrimizde futbolculara saldırdılar. Fanatikler takım otobüsünün içine kadar girip futbolcuları darp etti. Kapının içeriden açılması sonucu girdikleri otobüste oyunculara tehdit ve küfür yağdıran taraftarlar, kendilerini uyaran bir oyuncuyu da yaraladılar. Edindiğimiz bilgiler saldırının planlı olduğu şeklinde idi.
Saldırı bununla kalmadı. Osmangazi köprüsü çıkışında bir grup taraftar takım otobüsünü durduruluyor. Taraftar futbolculara saldırıyor ve onları darp ediyor. Arbede sırasında otobüsün camları kırılıyor, saldırıda kullanılan bıçak otobüste bulunuyor.
Saldırıdan sonra mazeretler ileri sürülüyor. "Polis eskortu var mıydı, yok mu idi", "otobüsün kapısı neden açıldı", 'fanatikler neden muhatap alındı" gibi sorular cevap arıyor. Mazerete gerek yok. Şiddete bulaşanlar yakalanıp adalete teslim edilmelidir.
Biz yine de futbol ile ilgili görüşlerimizi dile getirelim. Bize göre futbol gösteriye ve eğlenceye dayanan bir gösteri bir dalıdır. Futbol sağlığı güçleştiren bir spor dalı değildir. Futbol ile yığınları oyalamak mümkündür. Böylece önemli toplumsal problemler gündemin dışına itilir.
Haftanın maçlarında Gaziantepspor ile Fenerbahçe berabere kaldı. Fenerbahçe böylece şampiyonlukta devre dışı kaldı. Trabzonspor ile Konyaspor yenişemedi. Fenerbahçe'nin devre dışı kalması seyircileri kızdırabilir. Sporun bir yarış olduğunu unutmamak lazımdır.
Bir diğer konu da yabancı oyuncu sayısındaki artıştır. Yedekler arasında yabancı oyuncu sayısı dikkati çekiyor. Gelen yabancılar öğretici ve mükemmel olsa, söyleyecek kelamımız yoktur. Özgüven eksikliği yerlilerde giderek artıyor.
Şiddet konusunu gündemde tutmak, gevşememek gerekir. Statlarda güvenlik en üst düzeye çıkarılmalıdır. Yöneticiler sivri dilli demeçler vermemelidir.
Sonuç: "Spor özellikle futbol kalitesi ile değil, sosyal konularla gündeme gelmemelidir."