Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Ağustos 2013

Sıcaklar hasta etmesin.

Güneş ışığı atmosferde çeşitli engelleri geçerek dünyamıza ulaşıyor. Buna rağmen güneş ışınlarının insan bünyesine bir çok zararlı etkisi mevcut. Başlıca zararları denince akla ilk gelen değişik derecelerde güneş yanıklarıdır.Güneş ışını ile dünyamıza ulaşan ultraviyole ışınlar bu zararlı etkilerin ana sorumlusudur.

Aynı zamanda bir enerji gücü olan güneş ışınına fazla maruz kalmada ise bu enerjinin ilk planda cilt üzerine olumsuz etkiler yaptığını görüyoruz.ceşitli derecede güneş yanıklarından cilt kanserine kadar geniş bir yelpazede görülen bu zararlara karşı bazı basit tedbirlerle korunmamız ise mümkün.

Güneş ışığının insan vücudunda ilk temas yeri cilt ve deri olduğu için tedbirleri de daha çok bu organlarımız üzerinde almamız gerekiyor.İlk planda cildimizde kızarma kaşıntı bronzlaşma ve sivilceler ile belirti verirken zamanla güneşe maruz kalan vücutta bulgular değişime uğrayıp;deride çillenme renk açılması bronzlaşma ve erken deri yaşlanması gibi belirtilerin ilave olduğunu görmekteyiz.

Açık renkli kişilerin bu ışınlara karşı daha hassas olduğunun bilinmesi gerekir.derimizde olumsuz etkilere sebep olan ultraviyole ışınlarına karşı alacağımız koruyucu önlemler ise :öğle saatlerinde dik gelen ışınlardan korunma ve çeşitli cilt kremlerinden istifade etmektir.Basit yanıklar nedeni ile oluşan ateş halsizlik baş ağrısı kusma bulantı gibi şikayetlere karşı ise; ağrı kesicilerle birlikte bol sıvı gıda almak ve istirahat etmektir.

Bu günlerde daha fazla artan çevre ısısı belli bir düzeye ulaştıktan sonra cildimiz altında bulunan ter bezleri faaliyete geçerek ter damlacıklarının oluşmasına ve bu aradada buharlaşma nedeni ile vücüt ısımızın sabit tutulması temin edilmektedir.

Sıcakların ani arttığı veya uzun süre sirkulasyonu olmayan ortamlarda kalma gibi nedenlerle terlemenin olamaması durumunda vücudumuzdaki sıcaklık denge sistemindeki düzen bozulup sıcak çarpması olarak isimlendirilen çeşitli derecelerde hastalıklara muhatap olabilmekteyiz. İçinde bulunduğumuz şu günlerde güneş ışınlarına ve sıcaklara karşı alacağımız bazı basit önlemler ile çeşitli hastalıklara karşı da kendimizi korumamız mümkün.

1] güneşin dik açı ile etkili olduğu 11-16 saatleri arasında güneşten uzaklaşmak.

2]açık renk pamuklu ter tutan ve geniş kıyafetleri tercih etmek .şapka şemsiye vs

3] yağlı unlu şeker ve hamur gıdalardan kaçarak hafif gıdalarla beslenmeye çalışmak

4]çok terlemek durumunda kalıyorsak tuzlu ayran vs gibi tedbirlerle tuz gıdasını almak

5]astım bronşit kalp hastalığı ishal gibi hastalıkları olan insanların daha dikkatli olması

6]yemek öğünlerini artırıp alınan günlük gıda miktarını azaltmak.

7]küçük çocuk ve yaşlıların bakımına biraz daha dikkat etmek

8]asker polis gibi sabit nöbet tutulan ortamlarda sıcak saatlerde tedbirler almak gibi daha bir çok basit önlem sıcaklara karşı korunmamızda etkili olacaktır.

9] Stres gerilim meydana getirecek olumsuzluklardan uzak durmaya çalışmalıyız

Sıcak çarpmasının nasıl anlaşılacağı sorusuna gelince:başlangıçta halsizlik yorgunluk ve bitkinlikle beraber tansiyon düşmesi çarpıntı baş dönmesi bulguları ile karşılaşılıyor; önemsenmez ve tedbir alınmazsa bulantı kusma iştahsızlık ishal gibi bulgulara sinirlilik huzursuzluk ve gerginlik baş ağrısı yakınmaları kişiyi rahatsız etmeye başlıyor..

Güneş ve sıcaktan uzaklaşma istirahat gibi tedbirlerle korunmak mümkün olurken dikkatsizliğin ve tedbirsizliğin devamı halinde şaşkınlık sara nöbeti şuur bulanıklığı ve koma tablosuna kadar kötüleşmeler olabilir. Böyle şikayetlerin ciddiyet arzettiği durumlarda oyalanmadan en yakın bir sağlık kuruluşunda tedavinin sağlanması gerekiyor.

Atmosferdeki nem oranına bağlı olarak meydana gelen astım tansiyon oynamalarının sonucu kalp krizi beyin felçlerinde kısmi artışlar görüldüğü şeklinde bilgilerden de anlıyoruz ki alacağımız basit tedbirler bile bu günlerde bizleri bekleyen bir çok tehlikeye karşı korunmamızı sağlayacaktır..

Bu aylarda çeşitli kalp damar ve astım ve şeker ilacı kullanan hastaların tedavilerini ihmal etmeden düzenli yapmaları kendi menfaatlerinedir..Bir öğün ilaç almama gibi sık yapılan hatanın bedelini bir ömür boyu ödemek istemiyorsak aman dikkat diyorumu2026

Sıcaklarla birlikte bazen çekilmez olan yorgunluğa karşıda önereceklerim şunlar:

Taze sebze meyve suları yanında dengeli vitaminlerle doku ve hücrelerimizi desteklemeliyiz.Aşırı tuzlu şekerli ve unlu hamurlu gıdalar yerine hafif sindirimi kolay ve hücrelerimizi yormayacak yiyecekler hem bizi hafifletecek hemde zindeleştirecektir..Sağlık ve mutluluk dileklerimleu2026