Sıcak yaz günlerini serinleten kitaplar
Yaz aylarında kültür sanat dünyasında faaliyetler azaldığı gibi yayın dünyasında da ‘ölü sezon’ olarak kabul edilen bu mevsimde neşredilen kitapların sayısı düşüyor. Hatta geçmişte yaz aylarında pek kitap yayınlanmaz, ‘yeni sezon’, yani eylül-ekim ayları beklenirdi. Şimdi bir çok yayınevi yazın da ara vermeden okuyuclarına yeni kitaplarını veya baskısı tükenmiş kitapların yeni baskılarını ulaştırıyor. Şüphesiz yayın dünyasının canlı kalması bakımından bu durum, sevindirici bir gelişmedir. O zaman yeni yayınları merak eden okuyucularımızı daha fazla merakta bırakmadan kitaplardan bahsedelim:
İstanbul sur içi türbeleri
Uzun zamandan beri büyük bir ihtiyaç olduğunu düşündüğüm bir eser günışığına çıktı. Nezaket Aybalam Mahiroğulları Bay’ın İstanbul Sur İçi Türbeleri adlı eseri Akıl Fikir Yayınları arasında çıktı. Evliyalar, Ni’mel-ceyş (sahabe askerler), bir çok hazirede yatan büyüklerimiz... Faydalı, hayırlı ve kalıcı bir esere imza atılmış. Yazarını ve yayıncısını kutluyorum.
Gün Batımı
Gün Batımı, Turgut Güler’in eseri. Kırmızılar Yayınevi’nden çıktı. Türk tarihine dair birbirinden değerli eserlere imza atan Güler, bu yeni kitabında da tarihimizdeki önemli bir kesiti eserine konu olarak seçmiş. Arka kapaktaki şu satırlar çok önemli: “Ankara Muhârebesi’nden sonra yaşadığı sıkıntılara, karşılaştığı seri felaketlere rağmen ayakta kalmayı başaran Osmanlı Türk Devleti, Haçlı Koalisyonu’nu, İstanbul’un fethinden sonra bile hep diri, hep rövanş almak isteyen hâlet-i rûhiyede, karşısında görüyordu.”
Merhum Yalçın’ın hatıratları
Hocam kitabı Nevzat Yalçın’ı Anma kitabı. Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin editörlüğünü yaptığı kitapta dostları, merhum Yalçıntaş’ı anlatıyor, hatıralarını dile getiriyorlar. Pek çok ismin yer aldığı kitap, bu yazın başında Hayat Yayınları etiketiyle okuyuculara ulaştı.
Dede Korkut artık hep gündemde
Ötüken Neşriyat yaz aylarında aralıksız kitap neşreden ve kültür hayatımıza hizmet eden bir yayınevi. Prof. Dr. Metin Ekici’nin hazırladığı Soylamalar ve 13. Boy Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi isimli eser, “Dede Korkut Kitabı Türkistan/Türkmen Sahra Nüshası” olarak dikkat çekiyor. Dede Korkut ile alakalı olarak son yıllarda önemli çalışmaların yapılması sevindirici. Bu yolda belli ki atılması gereken daha pek çok adım var. Savaşan Şehir (Bir İstanbul Destanı) ise Necati Gültepe’nin romanı. Bu güne kadar neşredilen pek çok eseri ile takdir gören Necati Gültepe, tarihimizin az bilinen yönlerini gün ışığına çıkaran değerli bir araştırmacı yazar. (Ötüken)
Ramazan aylarının vazgeçilmez manileri
Dergâh da bu yaz kitaplarını raflara taşıyan yayınevlerimizden. Unutulmayan ilim adamlarımızdan Âmil Çelebioğlu’nun ilk baskısı 1974’te yapılan Ramazan-nâme’sini yeniden neşretti. Sadece Ramazan aylarında değil her zaman zevkle okunabilecek müstesna bir eser. Eski İstanbul ramazanlarında her gün iftar ve sahur vakitlerinden davulcu veya bekçi tarafından terennüm edilen maniler, bizim folklorumuzun en güzel nümuneleri arasında. Hikmet ve nüktenin buluştuğu ve kaynaştığı edebî metinler... Eser, ihtiva ettiği yüzün üzerinde fasıl ve bin dört yüz yetmiş beş mâni ile türünün en hacimli eseri. Müslüman İspanya ve Portekiz’in Siyasi Tarihi olan Endülüs ise Hugh Kennedy’in eseri. Kitabı Ayşenur Demir Türkçeye kazandırmış. Büyük Endülüs Medeniyeti’ni daha iyi idrak edebilmek için okunması gereken mühim bir eser.
Osmanlı medeniyetinin izinde
Fahri Tuna’nın, Osmanlı Medeniyetinin İzinde 40 Şehir Portresi kitabı Hayy Kitap’tan çıktı. Yazar bu yeni kitabında Osmanlı medeniyetinin izlerini sürüyor. Kırk şehrin portresini yetkin bir kalemden okuyoruz. Konya’dan Kırcaali’ye, Urfa’dan Üsküp’e... Bizim sesimiz ve nefesimiz olan şehirler...
Modern Edebiyatımızın ilk kadın yazarı
Makbule Leman (Ma’kes-i Hayal ve Diğer Yazıları) kitabı Sema Uğurcan’a ait. Modern Türk edebiyatının ilk kadın yazarı olarak kabul edilen Makbule Leman’ı bütün cepheleriyle tanıtmayı ve onu bugünün okuruyla tanıştırmayı amaçlayan bu kıymetli eser de Dergâh Yayınları’ndan çıktı. Yayınevi Ahmet Mithat Efendi Külliyatı’na devam ediyor. Hâce-i Evvel’in yeni çıkan iki eseri, Musahabat-ı Leyliye (Gece Sohbetleri) ile Seva-yı Sa’yü Amel (Çalışma Sevdası) adlarını taşıyor. Hind Düşüncesinde İslâm Algısı ise Cemil Kutlutürk’ün eseri. Yazar, Hint kaynaklarından hareket ederek Hinduların, İslâm ve Müslüman algısını objektif bir biçimde ortaya koyuyor. Taşın Dediği, Recep Kayalı’nın hikâyelerinden meydana geliyor. Kayalı, bu kitabında ‘küçük’ insanların ‘büyük hikâyeleri’ni anlatıyor. Hikâyemize taze ve diri bir soluk.
Ötüken’den yeni çıkan kitapları şimdilik isim olarak zikredelim: Mitolojiden Tarihe Seçme Hikâyeler(Hüseyin Özdemir), Türkler ve Müslümanlık (İsmail Hami Danişmend), Ferhat ile Şirin (Metin Özarslan), Dağılmış Dağ (Kudret Ayşe Yılmaz), Çanakkale’ye Yürüyüş (Atsız), Tanıdıklarım (Hüseyin Cahit Yalçın). Yaz aylarını kitap okuyarak değerlendirmek çok iyi bir meşgale. Bütün okuyucularımıza tavsiye ediyorum.