Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2434.74
BIST 100
9769.98
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 May 2022

Sezai Karakoç Sempozyumu

Diyarbakır, son yılların en büyük organizasyonlarından birine ev sahipliği yaptı.

Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu

Gerçi Sezai Bey, uluslararası kelimesi yerine “beynelmilel” kelimesinin tercih edilmesinden yanaydı. Geçtiğimiz günlerde bir yazar dostum Sezai Karakoç’un Kelime dünyası adlı bir çalışmasından bahisle bunu söylüyorum. Uluslararası kelimesi de artık genel geçer bir kaide oldu. İşimiz zor...

Sempozyuma dönersek…

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır belediyesi, son birkaç yıldır Diyarbakır’ın fethi yıl dönümü dolayısı ile o hafta içerisinde bir dizi program ve etkinlik yapıyor. Bu yıl içerisinde vefat eden büyük İslam şairi Sezai Karakoç’un Diyarbakırlı olması ve Diyarbakırlıların onu rol model alması için Sezai Karakoç sempozyumu da bu hafta kapsamında bir program olarak düşünüldü. Bu sempozyum için Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yükünü Cihannüma Dayanışma ve İş Birli Derneği, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi ile Dicle Üniversitesi paylaştı. Diyarbakır’da ilçe belediyeler ve kaymakamlıklar da bu programa hem maddi hem de manevi desteklerini sundular.

Sempozyuma eski kültür bakanımız ve Ak Parti Genel başkan vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Eski MEB Müsteşarı –Hacı Bayram Ü. Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Dicle Ü. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Cihannüma Derneği Başkanı Av. Rıza Yorulmaz’ın konuşmalarıyla başladı.

Sempozyum’un yapıldığı yer, Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi'ydi. Böyle bir tesisi zannımca ilk defa görüyorum. Daha önceki sempozyumlarda bazılarını üniversitelerde, amfilerde yapıyorduk. Bazılarını da otellerde küçük salonlarda icra ediyorduk. Bu kongre merkezinde her bir salonda aynı anda sekiz oturum yapıldı. Salon isimleri de Sezai Karakoç üstadı hatırlatacak cinstendi.

Diriliş Salonu, Şahdamar salonu, Çeşmeler salonu, Yitik Cennet salonu, Mona Roza salonu, Sürgün salonu Leyla ile Mecnun salonu...

Konuşmalarında Sezai Karakoç’u diriliş şairimiz, hak ve hakikat yolcusu, tüm insanlığı hayra çağıran, iyiliğe davet eden, güzellikler oluşturmaya çalışan bir dava insanıdır şeklinde tanımlayan Diyarbakır valisi Ali İhsan Su, eski vali Münir Karaoğlu’ndan devr aldığı “kerem ke” felsefesinin devam edeceği müjdesini veriyordu. (Kerem ke, Kürtçede kerem et, buyur, soframız hazır anlamında…)

Kerem ke felsefesinden Diyarbakırlı mütefekkir yazar Dr. Şakir Diclehan hocamız da bahsetmişti. Onun Diyarbakır halkı kim olursa olsun kapısı çalındığında muhakkak kerem ke dediklerini söylemesi manidardır. Gönül isterdi ki bu sempozyumun vücuda gelmesi için her anını takip neden eski vali Münir Karaloğlu Beyin de orada almasıydı. Olmadı. Kısmet...

Ak Parti genel başkan vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un konuşmasında şu sözler dikkate değerdi. “Sezai Karakoç, ırkçılığa karşı durdu. Üçüncü bir yol olan Diriliş Neslini savundu. Amcamın matbaasında Sezai beyin kitapları çıkardı.”

Sempozyum düzenleme kurulu başkanları Prof. Dr. Yılmaz Demirhan ve Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu hocalarımıza teşekkür ederken. Bu sempozyumun en büyük emekçisi Diyarbakır Cihahhüma il başkanımız Dr. Nurettin Menteş ve ekibine kıymetli meslektaşım Zihni Çapın ve ismini hatırlamadıklarım diğer arkadaşlara teşekkür ederim.

Sempozyumun son gününde Sezai Karakoç’un memleketi Ergani yolcusuyuz. Fırsat buldukça oradan da yazarım.