Sezai Karakoç
Üstad Sezai Karakoç, Türkiye'nin 20. yüzyılda yetişmiş, şiirleri, nesirleri, fikirleri ve hepsinin önünde yaşayışıyla kitleleri etkilemiş bir fikir, sanat ve gönül adamıdır. Medeniyetimizin yaşayan en büyük sözcüsüdür. Şükürler olsun ki, son yıllarda millet olarak kıymetini idrak ettiğimiz müstesna şahsiyetler arasında Karakoç da vardır. Aslında böyle abide şahsiyetlerin bizim alkışlarımıza, teveccühlerimize, iltifatlarımıza asla ihtiyaçları yoktur. Ama bizim toplum olarak onların aydınlık düşüncelerine, ideallerine, gösterdikleri ışıklı yollara zaruretle ihtiyacımız vardır. Bu bakımdan mümkün olsa bütün gençlerimizin Sezai Karakoç külliyatını okumalarını ve istifade etmelerini isterim. Şükürler olsun ki, üstadın da "Diriliş Nesli" olarak tarif ettiği bir nesil yetişmiştir. Diriliş Hareketinin ulaşım ve dolaşım alanında iki ana damarı vardır. Biri Diriliş Gazetesi/Dergisi, diğeri de Diriliş Yayınları'dır. Diriliş Yayınları son yıllarda yeniden düzenlendi ve Sezai Bey'in bütün eserleri estetik bir hassasiyetle okuyucuya ulaştı. Şimdi bu eserlerden kısaca bahsetmek isterim. Bu hatırlatmaların esaslı bir okumaya vesile olmasını dilerim.
ÇIKIŞ YOLUI: Eserde üstad Sezai Beyin iki konferansı yer alıyor. Her iki konferansın ortak ismi "Ülkemizin Geleceği" adını taşıyor. Her zaman gündemde olan temel meselelerimiz hakkında, bize ve bütün insanlığa ufuk açıcı çözümler gösteriliyor.
ÇIKIŞ YOLUII: "Medeniyetimizin Dirilişi"nin dört konferans halinde anlatıldığı müstesna bir eser. Kıymetli kitapta açmazlar karşısında hal çarelerine işaret ediliyor. Okuyucuyu bekleyen sürpriz şu ki, üstadın çeşitli konferanslardan çekilmiş fotoğrafları da eseri süslüyor.
ÇIKIŞ YOLUIII: Aynı serinin üçüncü kitabı. Eser, dört meydan konuşmasından meydana geliyor. Başlık: "Kutlu Millet Gerçeği." Muhtevasını isminde hulasa eden başlık. Bütün harici ve dahili hıyanetlere karşı aziz milletimizin kutlu değerlerine dikkat çekiliyor. Ve yüzyıllarca ayakta duran, dünyaya medeniyet ihraç eden kutlu bir milletin evlatlarının ümide sımsıkı sarılmaları hatırlatılıyor.
GÜN DOĞAMADAN: Türkiye'de şiir kitaplarına umumiyetle fazla talep olmaz. Ama Gün Doğmadan bu vadide de imtiyaz hakkını elinde tutuyor. Üstadın şiir kitabının 15. baskısı gerçekleşmiş. Bu çok az şiir kitabına nasip olan derin bir sevgi ve büyük alakayı gösteriyor. Sözkonusu Sezai Karakoç olunca az bile. Keşke bu eserler, dünyanın belli başlı bütün dillerine çevrilse. Bilhassa İslam aleminde Karakoç'un okunması gerekiyor. Müslümanların bütün karanlıklara, zulümlere, ihanetlere karşı böyle aydınlık ve metin dayanağa ihtiyacı var çünkü.
İNSANLIĞI DİRİLİŞİ: Sezai Karakoç, sadece Türkiye'deki Müslümanların değil bütün İslam aleminin, hatta mazlum milletlerin de fikirlerine ihtiyaç duyacağı çağdaş bir mütefekkirdir. Bazıları onu sadece şiir alanında bırakmak isterler. Elbette yaşayan çok büyük bir şairdir, ama bir düşünür olarak da mutlaka okunması ve hedeflediği yolun bilinmesi gereken bir düşünce adamıdır aynı zamanda. Bu bakımdan İnsanlığın Dirilişi, çağımızın putçu, ahlaksız ve zalim uygarlıklara karşı, mazlumların sesi olan bir rehber olarak önümüze çıkıyor. Bilim, edebiyat, şehir, sanat ve diğer konularla ilgili esaslı değerlendirmeler var.
İSLu00c2M:İslam adına yola çıkan bazı Müslümanların yollarını şaşırdıkları günümüzde Sezai Karakoç'un önderliğine daha çok ihtiyaç hissediyoruz. Temel değerlerimizi, bir tanesine bile zarar vermeden alıp, gelecek nesillere emanet eden bu aziz düşünür, her zaman için kılavuzluğuna başvurulacak bilge bir şahsiyet olarak gönüllerde taht kurmaya devam ediyor.
İSLu00c2MIN ŞİİR ANITLARINDAN: Kaab Bin Züheyr, Hassan Bin Sabit, zünnu00fbn-ı Mısru00ee, Ebu Nüvas, İmam-ı Bu00fbsiru00ee, İbn-i Cabir, Ebülbeka Salih Bin Şerif, Mevlana Celaleddin-i Ru00fbmi. Karakoç'un yorumuyla İslam şairlerini tanıyoruz.
KIYAMET AŞISI: "Sabrın Zekatı", "Hicret Mimarisi", "Tövbe Kıvamı", "Kalb Medeniyeti", "Diriliş Soyu", "Avrupa'nın Dramı", "Melek ve Meşale", "Peygamber ve İnsan", "Orucun Ruhu", "Kurt ve Lamba" bazı yazılaru2026
MEYDAN ORTAYA ÇIKTIĞINDA: Hikayelerden meydana gelen eser. "Meydan Ortaya Çıktığında", "İz", "Ölü", "Ziyaret" ve "Kartal".
PORTRELER: Hikayelerin ikinci bölümü. "Sade Bir Yüz", "Dönüş", "Gezi", "Bağbozumu", "Dağ", "Bülbül", "Bekçi" bazı hikayeler.
RUHUN DİRİLİŞİ: Sezai Karakoç ve Diriliş kavramı artık Türkiye'de beraber anılıyor. Hatta 'diriliş' kelimesini de bir bakıma ölü toprağından günışığına çıkaran üstad olmuştur. Bazı makaleler: "Dağ Çağısı", "Allah ve İnsan", "Tapınma", "Ağaçlar ve Mezartaşları", "Yaratılış Sırrı", "Ölümden Sonra Kalkış".
Okunabilir yazarlar, okunması gereken yazarlar vardır. Bunların ötesinde ve üstünde mutlaka eserlerinden istifade edilmesi gereken mütefekkirler vardır. Günümüz için Sezai Karakoç, bunların en önündedir. Bilhassa sığ tartışmalar karşısında bunalanlara bir sığınaktır Karakoç. Yazımı, onun muhteşem mısralarıyla bitirmek istiyorum: "Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır / Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır / Aşk celladından ne çıkar madem ki yar vardır / Yoktan da vardan da ötede bir Var vardır / Hep suç bende değil beni yakıp yıkan bir nazar vardır / O şarkıya özenip söylenecek mısralar vardır / Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır / Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır / Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardı / Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır / Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır / Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır / Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır / Sende umut kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır / Sevgili / En sevgili / Ey sevgili". (Diriliş Yayınları, 0 212 5190457 www.dirilisyayinlari.gen.tr)