Şeytanı yok ki konuşsun!
“ O, arzusuna göre de konuşmaz. O (bildirdikleri) vah yedilenden başkası değildir.”[1]
Açıklama: Bu ayet-i Kerim’e ile ben Müslümanım diyen insanlar vahyin karşısında ‘aklın konumu’ konusunda imtihana tabi tutuldular. Bu ayetimizin anlaşılması noktasında heva ve heveslerinin kurbanı olan ve ahiret kaygıları olmayan insanların şeytanın tuzaklarına kolayca düştüklerine şahit oluyoruz.
Bu ayet kimi Müslümanlar için sünnetin dindeki yeri hakkında önemli bir delil olurken kimileri içinse bu ayette kastedilenin sadece Kur’an olduğudur. Her iki anlayışın birbirlerine tamamen zıt olduğunu görüyoruz… Peki, hangi anlayışın doğruya daha yakın olduğunu nasıl anlayacağız?
Bu ayetimize objektif bir gözle bakınca şu ihtimallerle karşılaşırız;
- Peygamberin (a.s) ağzından çıkan her söz vahiydir… İster Kur’an, ister hadis isterse iki harflik bir kelime ağzından çıkmış olsun. Tamamı vahiydir.
- Peygamberin ağzından çıkan sözlerden sadece bizlere kadar ulaşan Kur’an ve sahih hadisler vahiydir.(Uydurma olan hadisler hariç.)
- Peygamberin ağzından çıkan Kur’an ayetleri dışında vahiy yoktur.(Haşa!)
- Sadece hadisler vahiydir.
Bu ayette kastedilen ihtimaller bu dördünden biridir. Şimdi;
Kim diyebilir ki bu ayette kastedilen sadece Kur’an’dır.! Bir insan hangi sebepten “Kur’andır” İhtimalini kuvvetli görür? Neden Kur’an ve sünnettir ihtimalini göz önünde bulundurmaz?
Değerli okuyucular!
Eğer az önce zikrettiğimiz ayet-i Kerime bir şiir mısrası olsaydı herkes kafasına göre takılırdı. ‘Ben böyle anladım kardeşim, sanane!’ Deme hakkına sahiptir der, susarız. Fakat bu Allah’ın bir kelamı ve bu ayetten kasdın ne olduğunu hadislere ve âlimlerimizin açıklamalarına bakmak zorundayız.
Bir insan hangi mantıkla sadece Kur’an vahiydir der? Vallahi aklını ilah edinen ve ahiret kaygıları olmayan, dünyayı cenneti kadar çok seven, şeytanın en yakın arkadaşlarından başkası demez!
Sünnet de vahiydir diyen bir insan aklını Kur’an ve sünnete teslim edeceğinden dolayı rijit çıkışlar yapıp gündeme oturamayacaktır. Aklını ilah edinen bir kimse için sünnet çok ağır gelecektir kendisine…
Unutmayalım ki Allah’ı çokça zikreden ve ahireti umanlar için peygamberde güzel örnekler vardır… Hadis inkârcılarının Allah’ı zikir kaygıları yoktur ve onlar için peygamber efendimizin sıradan bir insandan farkı yoktur.(Hâşâ!) Bu insanlar neden sünnete vahiy desinler ki?
Rabbim şerlerinden ümmeti muhafaza etsin. Âmin
[1] Necm,3-4