Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2435.57
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sevginin gücüyle engelleri kaldıralım!

Bilmiyoruz sağlığımızın değeriniu2026

Belki de bilmek istemiyoruz. Daha doğrusu anlayamıyoruz. Zannediyoruz ki hep böyle sağlıklı, sapasağlam kalacağızu2026

Ama gerçekten öyle mi?

Belki doğuştan engelli olmayabiliriz, sağlıklı olabilirizu2026 Fakat aslında hepimiz birer engelli adayıyızu2026 Ne yazık ki bunun farkında değiliz. Olamıyoruz da! "Her şeyden önce sağlık!" sözü hakikaten boşa söylenmemiş. İnsan sağlığın değerini kaybettiğinde, hastanelere düştüğünde çok daha iyi anlıyor. Rabbim kimseyi düşürmesin!

Neden mi bu konuya vurgu yapıyorumu2026

Bildiğiniz üzere 10 Mayıs ile 16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler'e üye olan 156 ülkede aynı tarih aralığında Engelliler Haftası ve buna bağlı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Amaç farkındalık oluşturmak ve bireylerin empati kurabilmesini sağlamaktır. Empati günümüzde unuttuğumuz kavramlardanu2026

Bir düşünün bakalım?

Belki sizin ailenizde engelli olmayabilir. Akrabalarınız arasında dau2026 Ama iş ortamınızda, çevrenizde, sosyal yaşantınızda hiç mi yok! Vardır elbette. Bizim yarınımızın ne olacağını yüce Allah bilir. Bugün yürüyebilir, yarın kötürüm düşebiliriz. Bugün koşabilir, yarın felç geçirebiliriz. Dolayısıyla engelli kardeşlerimizin cephesinden de dünyaya yaklaşabilmek gereklidir.

Engelliler Haftası'nın içeriğini merak edenleriniz olabilir..

10 Mayıs'ta başlayan Engelliler Haftası'nın kapsama alanı da oldukça genişu2026 10 Mayıs Engelliler Haftası Açılışı ile başlayan bu hafta 11 Mayıs Görme Engelliler Günü, 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları Günü, 13 Mayıs Ortopedik Engelliler Günü, 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler Günü, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü ile sürmekte; 16 Mayıs Engelliler Haftasının Genel Değerlendirilmesi ile birlikte noktalanmaktadır.

Peki nedir Türkiye'de engellilerin istihdam durumu?

Türkiye'de engellilerin devlet kurumlarında istihdamına yönelik ÖSYM bünyesinde Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) yapılmaktadır. Böylece onların da iş hayatında kendilerine yer bulmaları sağlanmaktadır. İstihdam sayısı da oldukça dikkat çekicidir. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2017 yılında yayınlanan "Engelli ve Yaşlı Bireylere İlişkin İstatistiki Bilgiler" bülteninde yer alan verilere bakmakta yarar var. Bu verilere göre kamuda istihdam edilen engelli memur sayısı her yıl artış göstermektedir. 2002 yılında 5777 engelli memur istihdam edilirken bu sayı, 2014 yılında 34.078'e, 2015 yılında 40.655'e, 2016 yılında 43.151'e, 2017 yılında ise 48.947'e çıkmıştır. Bu sayının her geçen gün artması gelecek adına da engelli vatandaşlarımız adına umut olacaktır. Bizlerin de en büyük temennisidir.

Eğitim için de olumlu konuşabilmek mümkün

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören öğrenci sayısı da azımsanacak ölçüde değildir. 2016-2017 Eğitim-Öğretim Dönemi'nde mevcut 1308 okula 17.555 öğretmen düştüğü görülmüştür. Özel Eğitim Okullarında 45.590, Özel Eğitim Sınıflarında 40.887, Kaynaştırma Eğitiminde 219.728 olmak üzere toplamda 306.205 öğrenci bu okullarda eğitim görmüştür.

Engelli kardeşlerimizin de okumaya, eğitim-öğretim görmeye hakkı var. Bu okulların sayılarının artmasıyla birlikte onların da sosyal hayata dahil olma imkanı daha da artacak; vatanına, milletine, devletine bağlı bireyler yetişebilecektir.

Bazen soruyoruz kendi kendimizeu2026

Neden sokaklarda, caddelerde, sosyal hayatta engellileri daha az görüyoruz? Bunun için bizlerin de özeleştiri yapması gerekecek.

  • u2022 Otomobillerimizi niye engelli rampasına park ediyoruz?
  • u2022 Neden görme engelli bantlarını söküyoruz?
  • u2022 Niçin onlar yerine koyamıyoruz kendimizi?
  • u2022 Neden empati kuramıyoruz?

Bu soruların cevaplarını bulduğumuz an, gerçek anlamda mutlu olacağız, huzura kavuşacağız...

Engelli yurttaşlarımızın da gezmeye, eğlenmeye, nefes almaya, dolaşmaya hakkı var. Onlar için hayatı kolaylaştırmak bizim elimizde! Bir toplu taşıma aracında gözlerimizi onlardan kaçırmak yerine yer vermek, karşıdan karşıya geçmelerine yardımcı olmak, asansöre kadar eşlik etmek bizim elimizde! Onların evlerinden çıkmalarını sağlamak, hayatlarını engelsiz hale getirmek bizim elimizde!

Engelli kardeşlerimizin sorunlarını da göz ardı etmemek gerekiyor!

En büyük sorunu ne yazık ki tuvaletlerde yaşıyorlar. Kaç kez şahit oldum! Üzülerek söylemek gerekir ki topluma açık ortamlarda engelli tuvaletleri gelişigüzel bir şekilde kullanılıyor ve kirletiliyor. Bu duruma duyarsız kalmamamız gerekiyor. Engellilerin sesine ses olmak, onların çağrılarına kulak asmak gerekiyor! Çünkü onlar da sevmeyi, sevilmeyi, yaşamayı hak ediyor!

Gönül gözüyle gören, tertemiz kalpleriyle hareket eden bu güzel insanlar için var gücümüzle çalışmalı, sorunlarına çözüm yolları aramalıyız! Her şeyi devletten beklememek adına bizler de birer engelli adayı olduğumuzu unutmamalı, onların derdine çare olabilmek için uğraşmalı, çabalamalı ve çözüm yolları araştırmalıyız! İnşallah hepimiz bu toplumun bir ferdi olarak üzerimize düşen vazifeyi yerine getiririz. Sadece bir hafta değil, her gün her hafta engelli kardeşlerimizi hatırlamamız dileğiyleu2026