Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2422.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Semen Analizi

Erkek üreme kapasitesini ölçmek için olmazsa olmaz testimiz semen analizidir. Semen(meni) analizi nasıl yapılır?

Beyler 4 gece ejekülasyon yaşamadan 5. günün sabahında hastanemize gelirler ve özel kaplara meni verirler. Ejekülasyon yaşamamak demek boşalma olmaması, testislerde meni biriktirmek demektir.

Hastanelerimizde sıklıkla şu sorunlar var. Laboratuvarlarımızın çoğunda erkeklere ya da çiftlere özel bir duş odası yok. Aslında 1-2 metrekarelik bir duş alanı ideal olacaktır. Semen analizi veren erkekler duş almadan hastane içinde, sokaklarda gezmek istemiyorlar. Evlerine gidip gusül abdesti almaları ve işyerine gitmeleri zaman alabiliyor. Laboratuvardaki görevli erkeklerin hastalara, gereken ayrıntılı bilgiyi utanmadan vermeleri gerekmektedir.

Utanmak, haya kavramları sağlık sektöründe bilimsel veriler nezaketle buluşur ise fayda sağlar. Yoksa sadece hastalarımız zarar görür. Sağlık sektöründe hastanın özeline saygı yanında her türlü bilgiyi verme ve tedavi seçeneklerini sunma sorumluluğumuz da var. “Ben kadınım” “ben erkeğim” diye cinsiyetçi yaklaşım bizleri başarısız kılar. Biz utanıp, çekinirsek hastalarımızın cinsel sorunlarını, üreme sağlığı problemlerini kim çözecek?

Semen analizi eskiden spermiogram diye tanımlanıyordu. Yani erkek üreme hücresi spermlerin sayısını, hareketini ve formunu inceleyen, rapor eden testten bahsediyoruz.

Son yıllarda semen analizlerinde en çok rastladığımız sorun spermlerdeki hareket azlığı, anatomik bozukluk olup dişi yumurta hücresi ile döllense bile kimyasal gebelik, boş gebelik, ölü gebelik, anomalili gebelik sorunları ile neticelenme ihtimalleri artmaktadır.

Kadınlar ortalama her ay bir yumurta hücresi üretirler(ikiz, üçüz durumları hariç).

Erkelerde sperm üretim ortalama 72 gün ile 90 gün arasında gerçekleştiği için tedavilerimizi takip ederken en erken semen analizlerine genellikle 90 gün aradan sonra tekrarlarız. Bazen öyle semen raporları geliyor ki gözümüze inanamayıp bir hafta sonra farklı merkezlerden yeniden istiyoruz. Bazı erkekler “mezi ile meniyi mi karıştırdı?” “acaba gerçekten ejekülasyon oldu mu olmadı mı?” diye endişeye kapılıyoruz. Sıfır sperm sayısı geliyor. “Canlı-ölü tek sperm bile görülmedi” yazısını görmek hekim olarak beni gerçekten üzüyor, elimi kolumu bağlıyor.

Çaresizlik duygusunu yaşamayan bilmez. Çaresiz kalmış insana yardım edemiyor olmanın şifa makamı nasip olmuş bir hekime hissettirdiği duyguları herkes önemsemeyebilir. Bir aile, bir çift, bir erkek ya da kadın danışan, bir genç bana ümit bağlamış, bana güvenerek gelmiş ise hele de bir ücret almış isem o insanlara çare bulabilmek, mutlu kılabilmek benim için çok büyük bir yaşama sevincidir.

İnsanlık için şunu yapmaya çalışıyorum; Lütfen önce hasta olmayalım.

Cinsel sağlık, üreme sağlığı alanında konuşamayacağımız hiçbir konu olmaması gerekir.

İslam ülkelerinin en büyük sıkıntısı, eksiği; bu alanları konuşamıyor, tartışamıyor oluşları yanında ehil hekimleri, bilim insanlarını da anlayamamak ve değerlendirememektir.

Erkek cinsel kimliği, erkek üreme kapasitesi, erkek cinsel yaşamı ve erkeklerin beklentileri tıp otoritelerini yakından ilgilendirmesi gereken hususlar. Öyle değil mi?

Girişgin Aile Danışmanlık ve suced.org instagram sayfalarımızda keza kendi şahsi instagram sayfam @opdrünzilegirişgin sayfası ve youtube kanalımda üreme ve cinsel sağlık konularına sıkça yer veriyorum. Buralarda örnek semen analizlerini bulabilirsiniz. Kadın jinekolog olarak erkek üreme ve cinsel sağlığına bakışım kadın üreme ve cinsel sağlığından farksız. Çok sayıda çifte danışmanlık yapmanın yanında erkeklerden de çok fazla yardım talebi oluyor.

Önümüzdeki yazımızda inşallah erkek üreme sağlığını ilgilendiren diğer yardımcı testlerden söz edelim. Sağlıcakla kalınız