Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2496.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Nisan 2023

​Selam olsun kadir ile kıymetlilere

Ramazan denince hepimizin zihninde belli başlı kavramlar canlanır. Oruç, Teravih, Fitre, Mahya, İmsak, İftar ve Mukabele bu kavramların belli başlılarıdır. Bu kavramlarla beraber yine Ramazan ayının mübarek kılınmasının en önemli nedenlerinden biri de hiç şüphe yok ki, Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır. Bu kesin bilgi Kur’an-ı Kerim’de açık bir şekilde belirtilmiştir. Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olan Kadir Sûresi, 5 ayettir ve Mekke’de indirilmiştir. Bugün Kadir Gecesini, Kadir Suresi üzerinden idrak etmeye çalışalım.

“Biz Kuran-ı Kerim’i, Kadir gecesinde indirdik.”

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), Kadir Gecesini, Mübarek Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerinde aramamızı bildirir. Peygamber Efendimiz (SAV) son on günün tekli gecelerinde aramamızı belirtmesiyle birlikte hadislerden anlaşıldığı kadarıyla Ramazan ayının 27. Gecesinin Kadir Gecesi olduğu görüşü ağırlık kazanmıştır.

“Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı) öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir.” emrinin, tecelli ettiği Nur Dağının Hira Mağarasından rahmetin dalga dalga tüm dünyaya yayılmaya başladığı kurtuluşun miladıdır Kadir Gecesi.

Yaradan Rabbimizin adıyla okumaya ve okudukça huzura ermeye başladığımız gecedir.

Yüce Allah'ın itaat ve ibadet etmemiz için indirdiği, koruyucusu yine kendisi olan zikrin (Kur'an-ı Kerim'in), ayet ayet ömrümüze yayılmaya başladığı ilk gecedir Kadir Gecesi.

“Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?”

Peki, nedir Kadir Gecesi?

Aciz bir kul olarak Aziz olan Yüce Allah'ın emir buyurduğu kadarıyla idrak edebildiğimiz gecedir Kadir Gecesi.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in (SAV), peygamber ve rahmet olarak görevlendirilişinin ilan edildiği gündür Kadir Gecesi.

Başına buyruk zulüm düzeninin artık son bulacağının delilidir Kadir Gecesi.

Güçlünün haklı değil, haklının güçlü olduğunun, zulmün değil, adaletin hak olarak görülmesinin garantisidir Kadir Gecesi.

Doğrunun yanlıştan ayrıldığı, hakikatin hikmet pınarlarından akmaya başladığı, merhametin dalga dalga yayıldığı, karanlığın yerini aydınlığa bıraktığı, gecenin en karanlık noktasından bir güneşin doğduğunun resmi belgesidir Kadir Gecesi.

Tövbe kapılarının sonuna kadar açıldığı, af dilenmenin huzuruna erildiği, ellerin açılarak dua dua yükselen ruhların sekinete ulaştığı, cehennem kapılarının kapatılıp cennet kapılarının açıldığı, rahmete sığındığımız demdir Kadir Gecesi.

“Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”

Bir kul için ne güzel nimet! Koca bir ömrün bir geceye sığdırıldığı ve hakikatine erenlerin kurtuluşa ulaşacağı gecedir Kadir Gecesi.

Matematik hesaplarının ve formüllerinin iflas ettiği, bir rahmetin bin zulme galip geldiği gecedir Kadir Gecesi.

Ebabillerin koca bir orduyu yenilmiş, dağıtılmış ekinlere çevirdiği gibi bir bağışlanmanın da koca bir ömrü temize çekeceği gecedir Kadir Gecesi.

Kendi nefsimizin aleyhine haddi aşsak bile Yüce Allah'ın rahmetinden ümit kesmediğimiz müddetçe af kapısının kapanmayacağını ruhumuza nakşeden umudun en diri halidir Kadir Gecesi.

“Melekler ve Ruh o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.”

Tüm dünyanın nura gark olduğu gecede, meleklerle saf saf huzura durarak, kulluk görevini fıtrat ile yerine getirerek Kur’an-ı Kerim ile hemhal olmak, Kadir Gecesinin kıymetini anlamak demektir.

Dünyadan vazgeçip ahiret yurdu için o gece yaptıklarımıza melekleri şahit tutarak, her işimizde Allah'a sığınarak hayırlı olanı isteyerek, ruhumuzun sekinete ermesi için ne güzel bir sebeptir Kadir Gecesi.

Cebrail'e ve tüm meleklere selam ederek, tanyerinin ağaracağı vakte kadar tüm anını ibadetle geçirerek affedilmeyi ummaktır Kadir Gecesi.

“O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.”

Selam olsun Kadir ile kıymetlenenlere…

Selam olsun bu gecenin kıymetini bilenlere...

Selam olsun ruhunu Kadir huzuru ile dolduranlara…

Selam olsun af libası ile tövbe kapısından geçebilenlere…

Selam olsun esenliğin sahibine hakiki kulluk ile bağlananlara…

Selam olsun aralarında selamı yayıp, yeryüzünün kurtuluşuna vesile olanlara…

Selam olsun mazlumun yanında saf tutup zalime karşı duranlara…

Selam olsun Ashâbü'l-Meymene’ye ve kitabı sağ elinden verileceklere…

Selam olsun Kur’an-ı Kerim’i okuyup, anlayıp, yaşayanlara…

Selam olsun Kadir Gecesinde duaları kabul olanlara…

Selam olsun bu gece Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) öğrettiği “Allahümme inneke afüvvün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de bağışla!)” duası ile af dileyenlere…

Tuttuğumuz oruçlarımızın, yaptığımızın ibadetlerin ve dualarımızın kabul olması temennisiyle Kadir Gecemiz mübarek olsun.