Selahaddin Eyyub\u00ee'yi anlatan bir kitap daha
Abdul Rahman Azzam'ın Selahaddin Eyyubu00ee kitabı Pınar Arpaçay'ın tercümesiyle Alfa Yayınları tarafından Türkçe'ye kazandırıldı. Kitabın yazarı Abdul Rahman Azzam, Oksford Üniversitesi İslam araştırmalarında doktorasını yapmış. Bu doktora ona Batılıların İslam dünyası üzerindeki düşünceleri, hayalleri ve emellerinin ne olduğu bilgisini de kazandırmış.
Yazarın bu kitaptan başka İbni Batuta kitabı da meşhur ve maruf bir kitaptır. Selahaddin Eyyubu00ee kitabını ele alırsak şu değerlendirmeyi yapabiliriz. Eser, ingilizce kaleme alınmış ki sebebi şöyledir. Selahaddin Eyyubu00ee ismi ve etrafında gelişen tarihu00ee olaylar çevreye ve özellikle Avrupa'ya ulaşırken hakikatleri buharlaşmış, ortada sadece belli belirsiz efsanelere bürünmüş bir Selahaddin kalmıştır.
Selahaddin şahsiyetini ve gerçek olaylarını ortaya çıkarmaya çalışan yazar, kitabın önsözünde anektodlara doydum itirafıyla karşımıza çıkar. Önceleri bir biyografi yazarı düşüncesiyle bu anektodları düzeltmeye çalıştığını belirtse de yapılan yanlışlara vereceği doğru yorumlar, onun entellektüel kisvesine zarar vereceği düşüncesiyle vazgeçer.
Kral Richard ve Selahaddin
Nitekim yazar da Selahaddin'i çocukluğunda bir çizgi roman kahramanı hem de Kahraman Richard ile yan yana durmuş vaziyette tanımış. Çizgi romanda "Richard kılıcını muazzam bir güçle demir bir çubuğa indirmiş.Ve çubuk ikiye ayrılmıştı. Buna karşılık Selahaddin ipek bir şalı havaya atmış, şal daha yere varmadan onu nazikçe kesmişti."
Yazar yıllar sonra öğreniyor ki Richard ile Selahaddin hiç karşılaşmamış. Ama ona efsanenin bir faydası olmuştur. İlk efsane onun hayal gücünü ele geçirmesine rağmen derinliğinde yatan tarihu00ee gerçeği araştırmaya vesile olmuştu.
Asıl gerçekliği anlatır
Yazarın eserinde fark edip de asıl anlatmak istediği gerçeklik ise şudur. Batı dünyası öncelikle Kudüs'ün geri alınmasını kabullenememekte ve bu kutsal beldeyi alan komutan bir şekilde kötülenecektir. Ellerinde maddi gücü giden Batılıların edebu00ee propagandası bugüne kadar da devam etmektedir. Önceleri Hıttın zaferi ve Kudüs'ün fethi sonrasında aylar içinde Batı'da Selahaddin hakkında şiirler yazılmıştı.1187 yılında yazılan bir şiir çok dikkat çekiciydi. Onun iktidara yükselişine odaklanan bu şiir; yergisel sözleriyle çok acımasız bir şiirdi.
"...Selahaddin, gayrimeşrudur, alt tabakadandı, efendisi Nureddin'in hanımına zorla sahip olarak iktidara yükselmiş ve ardından efendisini zehirleyerek Mısır'a egemen olmuştur...."
Selahaddin'in bu portresi daha tanıdık olan kahraman portresinden uzaktır.
Batılılar, Selahaddin Eyyubu00ee'ye yaptığı bu haksız ithamları nitekim İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed Hana'a da yapmışlardır. Fatih de önce kötülenir. Sonra Hristiyan gösterilmeye çalışılır Batılı efsaneciler tarafından.
Bir sonraki yazımız da İslam'ın şerefli Selahaddin Eyyubu00ee'yi Batılılılar tarafından nasıl Hristiyan gösterilmeye çalışıldığını ve bunun nedenlerini yazacağız.