Sektörel Güven Endekslerindeki Artış Devam Ediyor
Sektörel güven endeksleri; hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yer alan 10 kişiden fazla çalışana sahip özel sektör işyeri yöneticilerinin; işyerinin mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini ve yakın gelecek için beklentilerini ölçer. Pandemi sürecinin ilk aylarında bu üç sektör de büyük oranda zarar görmüştü. Konut kredi faiz oranlarının düşmesiyle inşaat, online alışverişin yaygınlaşmasıyla da perakende ticaret sektörü çok hızlı bir şekilde toparlandılar.
Ancak hizmet sektörü için aynı durum geçerli olmadı. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında hizmet sektöründe faaliyet gösteren pek çok işletme zaten kapalıydı. Yaz aylarının gelmesi ve insanların salgına karşı önlemler konusunda bilinçlenmesiyle birlikte hizmet sektörü de canlanmaya başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 6,4, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,7 ve inşaat sektöründe yüzde 0,6 arttı.
Ekim ayında üç sektörün de güven endeksi artarken hizmet sektöründeki sert yükseliş dikkat çekiyor.
Hizmet sektörü güven endeksi Eylül ayında 74,9 iken, Ekim ayında yüzde 6,4 oranında artarak 79,7 değerini aldı. Mart ayında 92,5 olarak ölçülen endeks değerini henüz yakalayamamış olsa da bu tablo her ay istikrarlı bir şekilde artmaya devam eden ve istihdamın yüzde 55’ini oluşturan hizmet sektörü için sevindirici.
Endekse ait tüm alt endeks değerlerinin de yükseldiği görüyoruz.
Bir önceki aya göre, son 3 aylık dönemde iş durumu alt endeksi Eylül ayında 71,3 iken, Ekim ayında yüzde 8 oranında artarak 77 değerini aldı. Son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi Eylül ayında 69,8 iken, Ekim ayında yüzde 7,2 oranında artarak 74,9 değerini aldı. Son 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı alt endeksi Eylül ayında 85,9 iken, Ekim ayında yüzde 2,1 oranında artarak 87,7 değerini aldı.
Gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi Eylül ayında 83,7 iken, Ekim ayında yüzde 4,3 oranında artarak 87,4 değerini aldı. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi Eylül ayında 90,3 iken, Ekim ayında yüzde 3,5 oranında artarak 93,4 değerini aldı. Gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi alt endeksi Eylül ayında 108,5 iken, Ekim ayında yüzde 1,9 oranında artarak 110,6 değerini aldı.
Mevcut kaynaklarında bir değişiklik yapmadan, talep artışı karşısında girişimlerin faaliyetlerini arttırabilme durumları; arttırabilme durumuna sahip girişim oranı yüzde 49,4, arttırabilme durumuna sahip olmayan girişim oranı yüzde 50,6, ortalama arttırılabilecek oran ise yüzde 17,3 oldu.
Önümüzdeki 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksinin artması hizmet sektörünün gidişatı açısından önemli. Hem güven endekslerinde hem de diğer ekonomik göstergelerde belirgin bir iyileşme görülse de tüm beklenti ve tahminlerin salgında ikinci dalga ihtimali yok sayılarak yapıldığını da unutmayalım.