Dolar (USD)
35.30
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2989.88
BIST 100
10085.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
03 Ağustos 2014

Şeker Bayramı mı? Ramazan Bayramı mı?

1935 yılında, bir CHP projesi olarak "Ramazan Bayramı" nın ismi,"Şeker Bayramı" olarak değiştirildi.

Ramazan, İslam'ın beş şartından biri olan Oruç' la irtibatlıdır.

Ramazan bir ay süren yoğun manevi atmosferdir. Bedeni ve ruhi cehd dönemidir. Bayram, bu cehdi yaşamanın, sürdürebilmenin, neticelendirmenin bayramıdır. Bu cehdin nihayetini ve mükafatını şekere indirgemek ve şekerle irtibatlandırmak ya ramazanı hiç anlamamak, ya da ramazanı kasten tahfif ve tahrif etmek amacı taşır.

Ramazan Bayramı'nı, Şeker Bayramı olarak isimlendirmek, toplum bilincinde, sosyal dokuda "Ramazan" ı imha etmek, toplumun ramazanla irtibatını kesmektir.

Ramazan, Kur'an' i bir kavramdır. Ramazan kelimesi ile direkt Kur'an ile irtibatlanırsınız. Şeker, sizi sadece şekerle irtibatlandırır.

"Ramazan" ın "şeker"kelimesi ile değiştirilmesi, şahıs isimlerinin İbrahimi isimlerden dünyevi isimlere dönüştürülmesi projesi kapsamındadır.

1850 lere kadar toplumumuzda, örnek alınan, ulaşılması hedeflenen, ideal insanlar, peygamberler ve sahabeler idiler. Çocuklara Resulallah' ın ve, diğer peygamberlerin isimleri, Peygamberimiz (s.a.v.) ve diğer peygamberlerin anneleri, eşleri ile sahabe isimleri verilirdi. Mehmet, Ahmet, Mahmut, İbrahim, İsmail, Musa, İsa, Zekeriya, Harun, Nuh, Salih, Bekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Hüseyin, Ramazan, Emine, Meryem Hatice, Ayşe, Fatma, Safiye, Zeynep en sık kullanılan isimlerdi.

Bu isimleri almak bir iddia ve ideal sahibi olmaktı. Bir hedef ortaya koymaktı. İbrahim (a.s.) in tavrını ve duruşunu benimsemek, sürdürmek, onun tarafı olmaktı.

1850 lerden itibaren isimler dünyevileşti. Artık Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ve İbrahim'in (a.s.) çizgisini sürdürmeyi hayatının gayesi yapmış insanlar yerine, tabiata ve dünyaya odaklanan, yönelen, insanlar arzulandı, isimleri de öyle belirlendi.

Fırat, Dicle, Seyhan, Ceyhan, Arda, Ege, Ada, Destan, Doğa, Nisan, Eylül, Doruk, Berke, Merih, Abay, Andaç, Pamir, Ulaç, Utkan, Sonat, Alara, Alçin, Azra, Bike, Delfin, Durul, Ildır, Kayra, Püren, Ilgın, İlter, İnal, Ogan, Omay, Uytun, Vurgun, gibi adeta Kızılderilileri çağrıştıran, dağ, akarsu, yıldız, ağaç isimleri alındı. Peygamberlerin manevi ikliminin yüceliğinden, tabiatın ve maddenin yavanlığına dönüldü.

Türkiye' de ve dünyada bir çok Müslümanın ismi Ramazan 'dır. Bu insanlar isimlerini Şeker ile değiştirmeyi kabul ederler mi?

"Ramazan" ı "şeker" e tahvil etme gerekçesinden hareketle, "Kurban Bayramı" nın ismini "Et Bayramı" olarak değiştirmek "Kurban" ı, "Et" e indirgemek, Kurban'ı, manasından, ruhundan koparmak, basitleştirmek olacağı gibi, Ramazan' ı da "Şeker" e değiştirmek ramazanın ulviyetini, ruhaniyetini yok saymaktır.

Şeker için bayram yapıyor olmak, milletimizin şanıyla, tarihi misyonuyla mütenasip olmamaktadır. Zaten, CHP nin bu değişiklikten esas amacı, Türk milletini tarihi misyonundan koparmak, uzaklaştırmaktır.

Resmi bayramlarda "Balon" bulunuyor diye onlardan birinin adını "Balon Bayramı" yapmak nasıl bir saçmalık olursa, "Ramazan Bayramı" nın adını da "Şeker Bayramı" olarak değiştirmek aynı derecede saçmalıktır.

Nice "Ramazan Bayramları" diliyorum..!