Şehitlerimiz
Şehitlerimize en güzel mısraları yazanların başında Mehmed u00c2kif gelir: "Ey şehu00eed oğlu şehu00eed isteme benden makber, / Sana ağu00fbşunu açmış duruyor Peygamber." Necmeddin Halil Onan da Mehmetçik'e güzelleme yazar: "Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda / Gördüğün bu tümsek, Anadolu'nda, / İstiklal uğrunda, namu00fbs yolunda / Can veren Mehmed'in yattığı yerdir." Yusuf Ziya Ortaç "Mehmetçik" şiirini şu mısralarla taçlandırır: ""Yedi kat toprağın altiyle bizimdir bu diyar, / Can verirken, bizi ecdadımızın ruhu duyar. / Kalbi Allah'a dayanmış, dayanır dipçiğine, / Güvenir milletimiz yine Mehmetçiğine!" Ali Ekrem Bolayır, "Şehid Oğlum"da bir şehadet hikayesini anlatır ve şu dörtlükle bitirir: "Açtım gözlerimi, sabah açılmış, / Vatan toprağına nurlar akıyor; / Tan yerine al kefenler saçılmış, / Şehid oğlum güneş gibi bakıyor!"
Şairlerimiz al kanlarla sulanmış vatan sevgisiyle, insanlık kokan memleket hasretiyle doludur her zaman. Orhan Seyfi Orhon "Anadolu Toprağı"nda ölüme Yunusça güzel bakabilen sanatkarımızdır: "Bir gün olup kucağına ulaşsam, / Gözlerimden döksem sevinç yaşını. / Sancağının gölgesinde dolaşsam, / Öpsem, öpsem toprağını, taşını!" Orhan Şaik Gökyay, "Bu Vatan Kimin?" sorusuna şu cevabı verir: "İleri atılıp sellercesine, / Göğsünden vurulup tam ercesine, / Bir gül bahçesine girercesine /Şu kara toprağa girenlerindir. / Tarihin dilinden düşmez bu destan, / Nehirler gazidir, dağlar kahraman, / Her taşı bir yakut olan bu vatan / Can verme sırrına erenlerindir."
Üslu00fbpları, tarzları farklı olabilir ama bütün şairlerimizin vatan tutkusu bir, memleket sevdası aynıdır. Fazıl Hüsnü Dağlarca "Vatan Türküsü"ne şu yürekten mısralarla başlar: "Dalgalanır bayrak, / Dalgalanır Fatihalar bayrakta. / Siz ta Orta Asya'dan beri / Uyursunuz, uyanırsınız, / Siz düşünürsünüz bu toprakta." Ve şu gönül seslenişiyle bitirir şiirini: "Adınız tek, / Adınız bir milletle ayakta. / Kimi vatan der / Kimi Mehmetçik, / Yaşamanız bu toprakta."
Halim Yağcıoğlu'nun "Türkiye'm Türkiye'm" şiiri vatan ve evlatları arasındaki asil hisleri ortaya çıkarır ve şair şu mısralarla çektiği özlemi yansıtır: "Ah Türkiye'm evim saadetim mezarım / Çocuklarım çocuklarım / Senin destanın söyleyecek / Ekmeğim suyum hayatım / Her şeyim sensin / Türkiye'm Türkiye'm ana toprak / Şehit kanlarıyla yıkanmış / Düşman ateşiyle yanmış / Atalar mirası bayrak." Hanım şairlerimizden Halide Nusret Zorlutuna'nın "Göklerdeki Şehitler İçin" kaleme aldığı şiirde ana yüreğinin parçalandığını görürüz: "Ey sevgili şehit, ey aziz ölü! / Ne geniş, ne sonsuz mezarların var: / Gönüllerimize yadın gömülü, / Ruhuna medfundur bütün semalaru2026 / Pırlanta bir hilal, zümrüt bir Ülker / Bu geniş mezarın nazlı bir süsü; / Yıldızlar kandildir, parıldar yer yer, / Güneş, çelengidir, feza örtüsü!"
Anadolu için yazılan şiirlerin haddi hesabı yok. Bu şiirlerde gazilerimiz ve şehitlerimiz hiçbir zaman unutulmaz. Rıza Tevfik Bölükbaşı da "Anadolu" şiirinin sonunu, aziz vatanı savunan kahramanlara hasreder ve şöyle der: "Hep gaziler ordan gelip geçtiler / O çaylardan abdest alıp içtiler / Memleketler fetheyleyip göçtüler / Erenlerin otağıdır o eller." Yahya Kemal "Mohaç Türküsü"nde zaferler elde eden gazilerin geniş ufuklardaki yolculuklarını anlatır o ölümsüz mısralarında: "Geçtik hepimiz dört nala, cennet kapısından; / Gördük, ebedu00ee cedleri bir anda, yakındanu2026 / Bir bahçedeyiz şimdi, şehu00eedlerle beraber, / Bizler gibi ölmüş o yiğitlerle beraber. / Lakin kalacak doğduğumuz toprağa bizden / Şimşek gibi bir hatıra nal seslerimizden."
Şairlerimiz şehitlerimiz için kanlı gözyaşları dökmüş, içli dualar etmişlerdir. Cahit Sıtkı Tarancı "Mehmetçik"te ömrü yüksek bir ideal için hiçe sayan askerlerimizin duygularını dile getirdikten sonra şiiri şu mısralarla tamamlar: "En temiz, en güzel insanlık onda, / Gerekli aydınlık, karanlık onda, / Tarihler boyu kahramanlık onda, / Mehmetçik ölür, 'meçhu00fbl asker' olur." Şüphesiz en güzel vatan ve kahramanlık şiirlerini yazan şairler arasında Arif Nihat Asya da var. "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirinde "Şehitler tepesi boş değil, / Biri var, bekliyor.. / Ve bir göğüs nefes almak için, / Rüzgar bekliyor" dedikten sonra şiire şu dizelerle nihayet veriyor: "Destanı öksüz, süku00fbtu derin, / Meçhul askerinu2026 / Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye; / Yattığı toprak belli, / Tuttuğu bayrak belli. .. / Kim demiş Meçhul Asker diye?" u00c2kif'le başlamıştık, yine onun "Ordunun Duası" ile bitirelim: "Yılmam ölümden, yaradan askerim; / Orduma 'gazi' dedi Peygamberim. / Bir dileğim var, ölürüm isterim; / Yurduma tek düşman ayak basmasın! / u00c2min, desin hep birden yiğitler, / 'Allahu ekber!' gökten şehitler. / u00c2min! u00c2min! Allahu ekber!" Şehitlerimize rahmet diliyorum.