Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Ağustos 2021

​Şehirlerimiz medeniyetin yansımasıdır

HEPİMİZ çok üzüntülüyüz. Zira ormanlarımız yandı, sellerle birlikte şehirlerimizin binaları ve köprüleri yıkıldı. Şehrin Arapçadaki karşılığı ‘medine.’ Medine ise kök olarak ‘medeniyet’ten geliyor. Zarar gören şehir dokuları büyük medeniyetimize de hasar veriyor. Devlet ve millet olarak bu yıkımları tamir etmek, acılarımızı hafifletmek ve yeniden ayağa kalkmak zorundayız. Elbette vefat eden canlarımız, bizi büyük kedere sevk ediyor. Onları rahmetle anarken, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bundan sonra daha büyük felâketler yaşamamak için acilen tedbirler almalıyız.

Şehirlerin manevi boyutu

Şehirlerin maddi ve manevi boyutu vardır. Maddi boyut belli. Şehri vücuda getiren yapılar, binalar, köprüler, çarşılar, mabetler ve diğer mimari yapılar. Şehirlerin bir de manevi ve kültürel boyutu vardır ki, onlar da kültürdür, sanattır, edebiyattır ve medeniyettir. Kültür hayatımızın can damarlarından birisi de şüphesiz dergilerdir. Bugün Türkiye’nin birçok bölgesinde çok kıymetli dergiler yayımlanmakta ve bu mecmualardaki fikirler, insanlara bazen yön vermektedir. Mimariye değer veren dergiler bu konuda başı çekiyor.

Şehir ve Kültür

Mesela Şehir ve Kültür dergisi tam 85 sayıdır Mehmet Kâmil Berse’nin Genel Yayın Yönetmenliği’nde okuyuculara her ay ulaşıyor. Salgına rağmen bu neşriyat aksamadan devam etti. Sabit yazarlarının yanı sıra her ay değişen yazarlar da var Şehir ve Kültür’de. Anadolu’nun muhtelif yerlerinden yazarlar ikamet ettikleri şehirlerin farklı yönlerini kaleme alıyorlar. Şehirlerin mimari dokusu, gelenekleri, folkloru, meşhur şahsiyetleri, şairleri, ozanları, yazarları, âlimleri, düşünürleri bu yazılarda dile geliyor. Yani bir bakıma şehirlerin kültürel fotoğrafı çekiliyor. Dergide sadece Türkiye’nin şehirlerinden bahsedilmiyor. Türkistan’dan Balkanlar’a, Kırım’dan Kerkük’e, Kudüs’ten Kahire’ye kadar bütün Türk ve İslam coğrafyasının şehirleri de var. Büyük birikimin hissedildiği bu yazıların yazarları ile okuyucu iyi yolculuklar yapıyor.

Hece Sanat Özel sayısı

Türkiye’nin yüz akı edebiyat sanat dergilerinden Hece, özel sayılarıyla adından söz ettiren bir ocağa dönüştü. Bazı dergilerin kapanma sürecine girdiği bu salgın döneminde derginin 42. Özel Sayısı ‘Sanat’a ayrılmış bulunuyor. İki ciltten meydana gelen tam 1744 sayfalık dev bir eser var karşımızda. Artık dergi diyemiyoruz. Zira hem hacmi, hem muhtevasıyla eskilerin tabiriyle muhalled bir kitaba dönüşmüş bulunuyor Hece’nin bu sayısı. Sanatın bütün veçheleri, evreleri, dönemleri kendi alanlarında ehil olan yazarlar tarafından yazılmış bulunuyor. Bir bakıma Türkiye’nin birikimi… ‘Sanat’ gibi tarih boyunca insanoğlunu zihnen ve fikren meşgul etmiş olan çok önemli bir kavram enine boyuna teşrih masasına yatırılmış. Bu sayıdaki bazı yazılar üzerinde daha geniş çapta durulmalı şüphesiz. Hece Öykü de 105. sayısı ile okuyucularını selamlıyor. Bilindiği gibi Hece, kıymetli yazar büyüğümüz Rasim Özdenören’in Genel Yayın Yönetmenliği’nde Ankara’da çıkıyor.

Yeni Türkiye Büyük Doğu

Yine özel sayılarıyla öne çıkan bir dergimiz de Yeni Türkiye’dir. Rahmetli Hasan Celal Güzel’in kurucusu olduğu dergi, şükürler olsun ki devam ettiriliyor. 119. sayısı Türk fikir hayatının belirleyici ‘mektep dergisi’ Büyük Doğu’ya tahsis edilmiş. Devlet, bilim ve siyaset adamları, araştırmacı, şair ve yazarlardan müteşekkil yazar kadrosu, tam 61 makale, inceleme ve araştırmayı kaleme almış. Yeni Türkiye’nin Büyük Doğu Özel Sayısı’nda Necip Fazıl’ı anlamak, Büyük Doğu Fikriyatı, üstadın sanatı, eserleri ve hatıratı hakkında kaleme alınmış yazılarla mükemmel bir kaynak eser vücuda getirilmiş. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın makalesiyle başlayan dergide birbirinden değerli şairler, yazarlar, mütefekkirler üstadı, hayatını, mücadelelerini ve fikirlerini hatıraları eşliğinde anlatıyorlar. Rahmetle andığımız Hasan Celal Güzel’in ruhunu şad ettirecek çok kıymetli bir çalışma kuşkusuz. Emek verenlere teşekkürler…

Millî Mecmua ve Sögüt

Ötüken Neşriyat’ın imtiyaz sahipliğinde ve Yasin Usta’nın Genel Yayın Yönetmeni olduğu Millî Mecmûa da özel sayılara önem veren bir başka dergimiz. 19. sayısını büyük tarihçimiz Osman Turan’a ayıran derginin 20. sayısının kapağında 1944 Olayları yer alıyor. Kapak resminde Nihal Atsız var. Her iki sayıda da adı geçen ilim ve fikir adamlarımız hakkında kaleme alınmış seçkin makalelere yer veriliyor. Turan ve Atsız hakkında araştırma yapacaklar için önemli bilgi ve belgelerin yer aldığı Millî Mecmûa’yı araştırmacılara ve meraklılara tavsiye ediyorum. Yine Ötüken bünyesinde çıkan bir güzel dergi daha Söğüt. Sinan Terzi’nin Genel Yayın Yönetmeni olduğu Söğüt’ün elimdeki son sayısının bir kısmı İstiklal Marşı şairimiz merhum Mehmed Âkif’e ayrılmış. Söğüt’te ayrıca farklı makaleler, araştırmalar ve incelemeler de bulunuyor.

Somuncu Baba 250. sayıya geldi

Malatya Darende’de her ay düzenli olarak çıkan aylık ilim, kültür, edebiyat ve tasavvuf dergisinin 250. Sayısının da çıktığını dergi severlere müjdeleyelim. Doğrusu bir dergi için bu tür yuvarlak rakamlar önemlidir. Somuncu Baba, çizgisinden taviz vermeden irfan dünyamıza hitap eden seçkin bir dergi. Sanatı ve edebiyatı öne çıkaran muhtevasıyla okuyucluarın takdirini kazanan dergi Bekir Aydoğan’ın Genel Yayın Yönetmenliği’nde çıkıyor. Yayın editörleri ise Musa Tektaş ve Nazmi Değirmenci. Somuncu Baba’ya daha nice sayılar diliyorum. İnşallah 500. Sayısını da görmek bize nasip olur.

Yedik İklim

Yedi İklim, usta yazar Ali haydar Haksal’ın yönetiminde çıkmaya devam ediyor. Elimde 376. sayısı var. Özenilerek hazırlanmış bir sayı yine elimizin altında. Yedi İklim onca senedir çizgisini aynen koruyan, istikrar numunesi bir edebiyat dergimiz. İşin güzel tarafı artık genç yazarlar da kendilerini hissettiriyor. Yani tam manasıyla bir ‘okul dergi’ olmuş bulunuyor. Ali Haydar Beyin ve dostlarının ellerine, kalemlerine ve yüreklerine sağlık. Yedi İklim’e nice yıllar diliyorum.

Zafer

Geçenlerde eski aşina dergilerden Zafer’in bir iki sayısını gördüm. Uzun zamandır elime geçmiyordu. Bir de ne göreyim? Kıymetli yazarımız Prof. Dr. Sefa Saygılı derginin Genel Yayın Yönetmeni değil mi? Doğrusu Zafer’in devam ettirilmesine çok sevindim. Zira nesiller yetiştirmiş bir dergidir. Uzun yıllar merhum Selim Gündüzalp’in büyük emeği ve titizliğiyle devam etmişti. Şimdi inşallah yine okuyucularıyla buluşmaya devam edecek. Eski/mez bir dergimize sahip çıktığı için Sefa Beye teşekkürler.

Biyografi

Biyografi Analiz Ankara’da Mahmut Çetin yönetiminde çıkmaya devam ediyor. Bu köklü dergimizin kapak konusu “Kaos’a Karşı Düzen.” Kapakta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev var. Genç Dergisi, çarpıcı kapaklarıyla, heyecan verici muhtevasıyla ve titiz sayfa düzenlemesiyle göz doldurmaya devam ediyor. Genç kalemlerin ağırlıkta yazdığı dergiyi bütün gençlerimize ve kendisini genç hisseden herkese tavsiye ediyorum. Hakikaten müspet yorumları ve geniş bakış açısıyla takip edilmesi gereken enerjik, dinamik ve idealist hüviyetini asla kaybetmeyen seçkin bir yayınımız.

Eğitim Tokat

Eğitim Tokat, Tokat’ta çıkan çok kaliteli bir bilim, kültür, edebiyat dergisi. Değerli yazarımız Ali Bal’ın Genel Yayın Yönetmenliği’nde çıkıyor. KOCAV, Rengâhenk dergisi ve bülteni ile yine gençlerin nabzını tutuyor. Üniversiteli gençlerimizin ellerinden düşürmeyeceği yayınlar. Bütün dergilerimize uzun ömürler, dergicilerimize kolaylıklar diliyorum.