Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.17
Gram Altın
2972.46
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Nisan 2022

Şehir defteri dergisi

Çorum Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak çıkarılan Şehir Defteri dergisi gerek Çorum’dan gerekse ülkenin dört bir yanından akademisyen, yazar ve şairlerden aldığı güçle emin adımlarla yoluna devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 9. Sayısı ile okurlarına merhaba diyen derginin imtiyaz sahibi Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, sunuş yazısında, “Kültür-Sanat- edebiyat dergilerinin mâziyi bugüne, bu günü de âtiye taşıma gibi bir sorumluluğu olduğu kanaatindeyim. Bu saikle yayına hazırladığımız “Çorum Belediyesi Şehir Defteri” dergimizle şehrimiz ve ülkemizin kültür sanat hayatına kalıcı izler bırakmaya çalışıyoruz.” İfadeleri ile dergininmisyonunu özetlemiş.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni olan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise bir öz eleştiri olarak başladığı yazısında bir zamanlar âleme nizam veren bir medeniyetin çocukları olarak önce istikametimizi, sonra özgüvenimizi yitirdiğimizi ve son iki yüz yıldır bir aşağılık kompleksi ile hikâyelerimizin yazıldığını hatırlatmış. Sonra da bu baharın şehrimiz ve ülkemiziçin beklenen gerçek bahar olması dileklerinde bulunmuş.

Şehir Defteri dergisi gerek yazar kadrosuyla gerekse yönetim kadrosuyla tam da Başkan’ın ifade ettiği bu misyonu 9 sayıdır yerine getirmek için çaba sarf ediyor. Bir şehir dergisi olmasının sorumluluğu ile hareket edilen dergide gelen yazılartitizlikle seçilip tasnif edilmiş. Bu yazılar konularına ve türlerine göre farklı kategoriler ve bunlara uygun başlıklar altında toplanmış. İlk bölüm “Şehir ve Medeniyet” adını taşımakta. Bu bölümde, şehirde yaşamanın insana yüklediği ödev ve sorumlulukları içeren yazılar bulunmakta. 9. sayıda Prof. Dr. Suat Kıyak, Mehmet Pektaş, Erdal Şahin bu bölüm ile ilgili yazılar kaleme almışlar.

Derginin ikinci bölümünün adı “Şehir ve Tarih” ve Mennan Tarık Tüfekçi bu konuda yazan bir diğer isim.

Üçüncü bölüm ise “Şehir ve Edebiyat” ismini almakta. Bu bölümde ülkemizin farklı şehirlerinden onlarca kalem; şiir, makale, hikâye ve denemeler ile katkıda bulunmuşlar. Prof. Dr. Özer ŞenödeyiciAkşemseddin’in bir şiirini açıklamış. Ethem Erdoğan da bir makale ile katkıda bulunmuş.

Mustafa Özçelik, Şakir Kurtulmuş, Özcan Ünlü, Yaşar Bayar, Halit Yıldırım, İbrahim Şaşma, Mustafa Işık, Mehmet Okumuş, Ecir Demirkıran, Emine Aygün Argut, Hasan Akbal, Halil Manuş, Nilüfer Zontul Aktaş, Mehmet Demirkapı, Canan Köksal, Güngör Emel Üzümcü, Dr. Serdar Hangün ve Halil Gülşen bu sayının şairleri.

Deneme alanında Mustafa Uçurum, Metin Demirci, Fatih Şahin, Ebru Çelik, Songül Özel, Ezgi Fatma Açıkgöz, Ahmet Doğru ve Erdal Çakır isimlerini görüyoruz. Ayşe Yaz, Osman Çeviksoy, Gülçin Yağmur Akbulut ve Vidan Poyraz Coşkun ise bu sayının hikâyecileri…

Ahmet Sezgin mektup, Mehmet Tatlısu biyografi, Fahri Tuna da bir portre yazısı ile katkıda bulunanlardan.

Derginin dördüncü bölümü “Şehir ve Kültür Sanat” adını taşımakta. Bu bölümde Şenay Suluk Sencer ve İbrahim Gösterir’in yazıları var.

Beşinci bölümün adı ise “Şehrin Hafızası”… Bu bölümdeki yazılar da Can Yoksul, Hasan Ali Kalayoğlu ve İbrahim Çalışgan’a ait.

Altıncı bölüm “Şehir ve Musiki” ismini taşıyor ve bu bölümde Hasan Korkmaz’ın bir yazısını görüyoruz.

Yedinci ve son bölüm ise “Şehir ve Kitap” adını taşımakta. Bu bölümde İlkay Coşkun Prof. Dr. Özer Şenödeyici’nin “Derviş, Çile ve Sır” kitabını; Talip Toktaş, Nuray Alper’in “Derya ve Meczup” kitabını, R. Güngör Kalkan da FrantzFanon’un “Yeryüzünün Lanetlileri” kitabını tanıtmış.

Derginin bu sayısında Ahmet Erdem, Cihan Karaca, Erdal Baykara ve Osman Keser fotoğrafları ile katkıda bulunmuşlar.Derginin ön kapağında Çorum Dikiciler arastasının bir fotoğrafı bendenizin dizeleriyle birlikte yer alıyor. Arka kapakta ise Mustafa Özçelik’in Dost şiiri bulunmakta. İç kapaklarda ise Veli Paşa Konağı ile şehrin değişik sokaklarından gece manzaraları, şehri özleyenlere adeta bir ziyafet tadıyla sunulmuş.

Derginin Yazı İşleri Sorumlusu Mahmut Yabacıoğlu… Yayın kurulunda ise bu isimlere ilave olarak Hüseyin Kır, Mehmet Okumuş, Nilüfer Aşgın ve bendeniz görev yapmaktayız.

Şehir Defteri kervanına katılmak isteyen yazarlara derginin kapıları sonuna kadar açık. Derginin tüm sayılarını Belediye’nin Web sitesinden okumak mümkün.