Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2437.67
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ocak 2023

​Seçim sürecinde karanlık oyunlar!

Birilerinin gerilimleri, gerginlikleri hangi menfur amaçlar için kullanabileceklerini her daim göz önünde bulundurmak mecburiyetindeyiz.

*

Hisleriniz, öfkeniz sizi tahrik edebilir, siz tahrik olmayacaksınız.

Tribünleriniz “Vur, kır, parçala/buradan çıkartma!” diye bağırsa da…

Birilerinin sakatlanmasına, kırmızı kartların havada uçuşmasına, oyunun iyice çirkinleşmesine ve sonuçta tuttuğunuz takımın kaybetmesine yol açacak hal ve hareketlerden uzak duracaksınız!

*

Bunca yıl boyunca okuduklarımız, yaşadıklarımız hepimize şunu çok iyi gösterdi ki, bütün yapılara “sızmalar” olabiliyor.

“At izi it izine karıştı” da bu demek zaten; “Kimin ne için çalıştığını, kimin neye hizmet ettiğini bilemiyoruz!” demek.

Suret-i Hak’tan görünen birileri, “sağ tarafınızdan” yanaşan birileri, sizi tahrik edebilir, size çok zararlı işler yaptırmak isteyebilir.

“Gaza getirmek, dolmuşa bindirmek” denilen böyle bir şeydir.

İlk gençlik yıllarımıza denk gelen 12 Eylül Darbesi’ne giden yolda kesimlerin, gençlerin birbirlerine nasıl ve niçin düşürüldüğünü çok iyi biliyoruz.

Birilerinin “çocukları” darbe ortamının hazırlanmasını “başarmak” için şartları nasıl da olgunlaştırmışlar…

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun “Koca ülkeyi paylaşamadık ama 2.5 metrekarelik hücreyi paylaştık!” cümlesini kulaklara küpe yapmakta fayda var.

CIA’nın başarısını (!) kutladığı darbeci Kenan Evren, “adalet” (!) anlayışını “Bir sağdan, bir soldan astık!” diyerek ortaya koymuştu malûm.

Geçen yıllar şunu çok iyi gösterdi ki…

Gerilimlerden beslenenler, parsayı toplayanlar, köşeleri binlerce kez dönenler bu karanlık sürecin sonrasında da yollarına devam ettiler!

Yeni sahiplerinin yanlarında varlıklarına varlık katmaya devam ettiler…

Olan da garibana oldu…

Kışkırtmalara, tezgâhlara gelenlere oldu!

Ve tabii, en kötüsü de benim güzel ülkeme oldu…

Her tezgâh bilmem kaç yıl geriye gitmemize sebebiyet verdi ve trilyonlarca dolarımızın birilerinin kasalarına girmesine!

**

Seçim Öncesi ve Sonrası… Tezgâhlara Dikkat!

Türkiye bugüne kadar nice kritik seçimden geçti, “açık oy-gizli tasnif” rezaletinin yaşandığı 1946 seçimi hariç, hepsinden de yüz akıyla çıktı.

Vatandaş her seferinde ince ayar yaptı.

Sandığa gömmesi gerekenleri gömdü, ikaz etmesi gerekenleri ikaz etti, net galibiyet elde etmesi gerekenlere hakkını verdi.

Her seçimden sonra da “halkın sağduyusu”ndan bahsedildi.

Bugünlerde dış basından ve dışarıdaki sosyal medya organizasyonlarından memlekete yayılan bir “dedikodu” var.

Tezvirat var.

Sandığın güvenliğinin olmadığı, 2023 seçimlerinin hemen öncesinde, seçim sonuçlarının açıklandığı gece ve hemen sonrasında büyük sıkıntıların yaşanacağı öne sürülüyor, adeta bir şeylerin alt yapısı hazırlanıyor.

Karanlık merkezlerin muhtemel sonuçlara göre hazırladıkları tezgâhların kurulmaması mümkün mü, memleketin bunca yılını okumuş, en az 50 yılını da bizzat yaşamış bir vatan evlâdı olarak “Elbette mümkün değil!” diyorum.

*

Birileri, bir yerlere sızdırdıkları unsurlar üzerinden bir şeyler deneyecektir yine.

Sızmalara, sızdırmalara karşı elinde yetki bulunmayan bizler bir şey yapamayız.

Yapabileceğimiz, tahriklere gelmemek, her hıyarım var diyene bir avuç tuz alıp gitmemek, emin olmadan hiçbir bilgiyi paylaşmamak, doğruluğuna emin olduğumuz bilgileri de çok “seçici” davranarak paylaşmak!

Özellikle sosyal medya çok tehlikeli mecra.

İpin ucunun kimlerin elinde olduğunu biliyoruz, bu memleketin toprak kokan evlâtları; heyecanlı, samimi hayli de öfkeli insanları oyunlara gelmekten özellikle kaçınmalı…

Ve elbette…

Eli kalem tutan, ekranlardan hitap edebilme imkânı bulunan insanların sorumlulukları çok daha fazla.

Birilerinin gözüne girmek, tribünlerin alkışını almak için gaza bastıkça bastığında, duvara toslama ihtimalin çok artar.

Duvar da uzakta değil!