Secde: kulluğun zirvesi
Kendimizi Rabbimize yakın hissettiğimiz secde, ayın zamanda sağlık demektir. Doğu sporlarında alabama (çocuk duruşu) denilen yaygın bir egzersiz şeklidir.
Secde, kendimizi stres altında hissettiğimiz anlarda, yeryüzünün enerjisi sayesinde sakinleşmemizi ve desteklendiğimizi hissetmemizi sağlar. Secde ile üzerimizdeki olumsuz enerjinin bedenimizi terk ettiğini adeta toprağa geçtiğini hissederiz.
Secde eyleminde göz ve iç kulaktaki denge organları yani semilunar halkalar, beyincik, beyin ve bunlarla ilgili tüm hatlar ve bağlantılar, koordineli şekilde devreye girer. Bu pozisyonda beyne maksimum seviyede kan pompalanır.
Secde halinde beyin kalp seviyesinden bir karış aşağıda olduğu için kan beynimize doluşur; böylelikle beynin oksijenlenmesi ve beslenmesi artar. Bu da demans (bunama), beyin kanaması ve tansiyon düşüklüğü rahatsızlıklarına karşı bizi korur.
Secde kanserden koruyucudur
Mısır'ın Kahire'de bulunan Ulusal Işın Teknolojisi Merkezi'nde yapılan bir bilimsel araştırma, secde etmenin insanı kanserden koruduğunu ortaya çıkardı. Araştırmayla ayrıca secdenin hamile kadınlar içinde oldukça yararlı olduğunu ve ceninin şekil bozukluğuna uğramasını engellediğini, bunun yanında yine birçok bedensel ve psikolojik hastalıklara iyi geldiği tespit edildi.
Işın Teknolojisi Merkezi Bölümü Başkanı biyoloji profesörü Muhammed Ziyaeddin Hamit, bu çağda insanların her yönden elektromanyetik dalgalara maruz kaldığını ve bu sebeple daha fazla ışın aldığını belirterek, vücutta biriken bu yükün mutlaka dışarı atılması gerektiğini bildirdi. Araştırma sonucu vücutta biriken elektromanyetik yükün Allah'a scede ile dışarı boşaltıldığının belirlendiğini dile getiren Mısırlı bilim adamı, bilimsel araştırmaların insan boyunun küçüldükçe elektromanyetik dalgalara uğrama oranın daha da azaldığını gösterdiğini söyledi.
İnsanın secde halindeyken elektromanyetik dalgalara daha az maruz kaldığını ve alnın yere değmesiyle vücuttaki elektromanyetik yükün dışarıya boşaltıldığını tespit ettiğini kaydeden Prof. Ziyaeddin, secde halinde olan bir insanın yedi organının yerle temas başkenti etmesinin boşaltımı hızlandırdığını ve bunun yorgunluk ve bazı hastalıklara iyi geldiğini ifade etti.
Araştırmaların elektrik yükünün vücuttan sağlıklı bir şekilde atılması için secde anında kıbleye dönmek gerektiğini gösterdiğini bildiren Ziyaeddin, Kabe'nin yeryüzünün merkezi olduğunu ve yeryüzünün merkezine yönelmenin vücuttaki elektrik yükünü dışarı atmak için en uygun pozisyon olduğunu söyledi.
Beş vakit namazın vücuttaki elektrik yükünün dışarı atılması için yeterli olduğunu belirten Mısırlı bilim adamı, uyku esnasında vücutta oluşan unsurların sabah namazıyla dışarı atıldığını ve insanın güne sağlıklı ve canlı bir şekilde başladığını kaydetti. Öğle, ikindi ve akşam namazlarının günün yoğunluğunu ve stresini azalttığını ve insana psikolojik bir rahatlama sağladığını söyleyen Prof. Ziyaeddin, yatsı namazıyla gün boyu vücutta oluşan yükün geri kalanının dışarı atıldığını ve insanın rahat bir şekilde uykuya dalmasının sağlandığını belirti.
Secde esnasında kalp seviyesinden bir karış aşağıya indirilen beynimize maksimum düzeyde kan hücum eder; böylece beynin oksijenlenmesi ve beslenmesi artar.
Secde, insana haddini bildirir
İslamiyette sadece Allah'a secde edilir. "Eğilmek, boyun eğmek, tevazu ile anlı yere koymak" anlamına gelen secde için Peygamber Efendimiz, "Kulun Rabbine en yakın olduğu an secdeye varmış olduğu andır; secdede duayı çokça yapın"buyurmaktadır.
Yine cennette de kendisiyle beraber olmak isteyen bir sahabeye Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: " Secdeyi çoğaltarak kendine yardımcı ol. Allah'a ettiğin hiçbir secde yoktur ki Rabbin onunla seni bir derece yükseltmesin."
Secde insana kul olduğunu hatırlatıyor. Allah'ın huzurunda ne kadar küçük olduğunu hissettiriyor. Küstahlık yapmaması, isyankar olmaması ve kendini başkalarından daha üstün görmemesi gerektiğini hatırlatıyor.
Secde insana sağlık kazandırırken aynı zamanda kul olduğunu da bildiriyor ve gururdan,kibirden uzak tutuyor.