Sebîlürreşad’dan yayın atağı...
Mehmet Âkif’in fikir, kültür, sanat hayatımıza miras olarak bıraktığı Sebîlürreşad dergisi bilindiği gibi dört yıldan bu yana Ankara’da yeniden yayımlanmaya başladı. İçinde bulunduğumuz ay derginin 1051. Sayısı yayımlandı. Fakat konumuz dergi değil. Dergi bünyesinde kurulan ve büyük bir atılımla yayın dünyasına giren SR Yayınevi…
SR Yayınevi beş kitapla başladı yayımcılığa. Bunlardan ilki geçtiğimiz aylarda yayımlanan, Hayrullah Eraslan’ın Göçer Bir Şehir adlı şiir kitabıydı.
Geçtiğimiz hafta ise dört kitapla yayımcılık alanındaki dinamizminin ilk örneklerini sundu SR. Bunlar, Cevat Akkanat’ın Özgün Bir Toplum Kurucu Mehmet Akif, Mehmet Poyraz’ın Değişimin Destancısı Yaşar Kemal, Nizameddin Duran’ın Hayatın Filozofu Nietzsche ve Recep Garip’in Günlerin İzi-I adlı kitaplarıdır.
Birbirinden değerli bu dört kitabın ilkinde Cevat Akkanat, on üç ana başlıkla Mehmet Akif’in “Özgün Bir Toplum Kurucu” olarak dünyasını çerçevelendiriyor. İdealleri olan bu mütefekkir şairi, yeniden bir okumaya tabi tutuyor. Onun, çağın ideolojileri karşısındaki tutumunu, düşünce dünyasını, şairliğini, okuma hallerini, dostluklarını, mücadelelerini… Âkif’i “ideal bir toplumun inşası için projeler üreten bir kanaat önderi, bir toplum lideri” olarak niteleyen Akkanat, kitabını şöyle takdim ediyor: “Hal böyleyken, Âkif’in, her yönüyle ve çok boyutlu araştırma ve incelemelere tabi tutulması, bu mesailerle ortaya çıkarılacak sonuçların, onun özlediği bir toplumun inşasında kullanılması önemlidir.”
SR Yayınevi’nin ikinci kitabı, Türk edebiyatını derinden etkileyen Yaşar Kemal üzerinedir. Kitabın yazarı Mehmet Poyraz, aynı zamanda hemşehrisi olan yazarı, “değişim döneminin romancısı” olarak nitelendiriyor. Daha önce de Yaşar Kemal adlı bir kitabı olan Poyraz, bu eserinde, Yaşar Kemal’in hayat hikâyesi, eserleri ile edebi kişiliğinin yanı sıra, onunla ilgili farklı görüşleri de bir araya getirmiş. Eserde, Yaşar Kemal hakkında fazla bilinmeyenler de gün yüzüne çıkarılıp okurlarla paylaşılıyor. Nazım Hikmet, Abidin Dino, Fethi Naci, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Arif Nihat Asya, Nesimi Çimen, Kemal Karpat, Ahmet Kabaklı, İlhan Selçuk, Zülfü Livaneli, Cemil Meriç, Ara Güler, Rasim Özdenören, Bestami Yazgan gibi bildik tanıdık isimlerin yazarla olan irtibatları dikkatlere sunuluyor. “Türkiye’nin Yaşar Kemal’i” portresi çizilmeye çalışılan bu eser, sanırım yeni Yaşar Kemal okurları oluşturacaktır…
Nizameddin Duran’ın kaleme aldığı Hayatın Filozofu Nietzsche’de ünlü filozofun çağı, hayatı, düşünce dünyası, bu dünyayı oluşturan etkenler, farklı entelektüellerle olan irtibatları ve bunları müteakiben, dine, Tanrı’ya, ahlaka bakışı merkeze alınmış. Bu bakışın gerekçeleri ve bu gerekçeler bağlamında ne kadar isabet ettiği masaya yatırılmış. Onun düşünceleri ile hakikat arasındaki ilişki, “aykırı bir filozof’ olarak telakki edilmesinin sebepleri dikkatlere sunulmuş. Nietzsche’nin “Üstün insan” projesi, oluşumu ve sonuçları itibariyle gözler önüne serilmiş. Böylece, Nietzsche’nin daha iyi anlaşılmasına imkân tanıyan ve ezber bozan bir eser ortaya çıkmış.
“Günlerin İzi-1” adıyla günlük-hatıra arası bir eser vücuda getiren Recep Garip, bu eserini “Hayatın müşahedesi” olarak takdim ediyor. Ve şöyle diyor: “Şahit olduklarımız olamadıklarımızdan, yazdıklarımız yazamadıklarımızdan oldukça azdır. Her kalem sahibi, yazdıklarının bir gün karşılığını bulur. Bireyden topluma, toplumdan devlete, devletten ümmete bir sorumluluk olduğu kadar; hayatı, kâinatı, âlemleri, iki dünyayı var eden Allah’a (cc) karşı bir kulluk bilinciyle tuttum bu notları.” Yazar, 1970’lerden başlayarak, 1990’ların sonlarına kadar farklı kesitler sunuyor bizlere. Ortalama 40 yıllık bir süreç. Bu süreç içerisinde yaşananlar, görülenler, duyulanlar ve okunanlar. Dahası da var: “Kitaplara dair eleştiriler, dokunuşlar, şiire ve yazıya dair hissedişlerle, duygusal, hisli yüreklere an gelip dokunan notlar…”
Sebîlürreşad dergisi bünyesinde dinamik bir yolculuğa çıkan SR Yayınevi’nden önümüzdeki günlerde yeni kitapların çıkacağı müjdesini vererek okurun dikkatlerini buraya çekmek istiyoruz. SR’nin fikir, kültür, sanat ve edebiyat dünyamıza hayırlı olmasını diliyoruz.