Sebilürreşad ile iftar
İçinde bulunduğumuz mübarek ayı hüzün ile uğurlarken, kendimize güzel hatıralar ayırmış olmakla avunuyoruz. Birliktelikler, zamana rağmen el ele, kalp kalbe kilitlenmenin ömür raflarına iliştirilmiş resimleri, samimiyetin gözle fark edilebilen rengi, aynı sedayı bekleyen niyet beraberliği…
Sebilürreşad Dergisi, geleneksel şairler iftarının ikincisini 21 Mayıs Salı, Sebilürreşad Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi. Derginin kültür sanat editörü Cevat Akkanat’ın nazik davetlerine çok sayıda şair, yazar, araştırmacı ve akademisyen icabet etti. Bu güzide akşamın hatırasına, katılımcı şairlerin şiirlerinin yer aldığı özel bir sayı, “şiir yaprağı” başlığı altında armağan edildi konuklara… Sebilürreşad Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan ve yayın koordinatörü Mehmet Poyraz’ın beraber hazırladıkları “İslâm’ın Rusya’daki Ayak İzi Sultan Galiyev” isimli kitabın yanı sıra “Gençler İçin Safahat” ve “Mehmet Âkif’in İdeal Nesli Asım” takdim edildi. Burada iftar yemeklerini derginin yayın koordinatörü Mehmet Poyraz’ın hazırladığını ve servisi de dergi gönüllülerinin yaptığını belirterek, katılımcı dostlar adına bir kez daha teşekkür etmek isterim.
Yemek ve namaz faslından sonra söz alan Kültür Sanat Editörü Cevat Akkanat “Sebilüreşad Dergisi kültür sanat sayfasında dikkat çeken işler arasında, yapılan bazı anket ve soruşturmaların ilk sırayı aldığını, Türkiye'nin zihniyet coğrafyasına, aktüel gelişimlere koşut giden bir kıstas dahlinde "Şairler savaşa nasıl bakıyor?", "Mehmet Akif'in şairliği/şiiri hakkında düşünceleriniz nelerdir?", "İstiklal Marşı'nın hangi dizesini daha çok önemsiyorsunuz?", "15 Temmuz Yönetimi ve Şiir", "Mehmet Akif'in hayatı dizi veya sinemaya aktarılmalı mı?", "Milli Eğitim müfredatı sanat adamı yetiştirir mi?" soruları üzerinde durulduğunu belirtti.
Bu anket ve soruşturmalara Arif Ay, Adem Turan, Sıddık Ertaş, Bedran Yoldaş, Salih Erayabakan, Osman Aytekin, Yasin Mortaş, Asım Gültekin, Ayşegül Genç, Ejder Okumuş, Ali Osman Gündoğan, Alaaddin Karaca, Yaşar Bedri Özdemir, Adem Yazıcı, İbrahim Eryiğit, Turan Karataş, Seyyid Nezir, Muhsin Mete, Muhsin İlyas Subaşı, Vural Kaya gibi isimlerin verdikleri cevaplarla katıldıklarının altını çizen Akkanat, “dört sayı süren Cezaevi Edebiyatı ya da Edebiyatta Cezaevi başlıklı çalışma, Kültür Sanat sayfamızın önemli belgeleri arasında yer alır. Naman Bakaç'ın bu makalesi, Türkiye'nin son yıllarına dair hukuki süreçleriyle ilişkisi bakımından önemlidir. “ şeklinde konuştu.
Bahaettin Karakoç ve Nazir Akalın için açılan dosyaların yanı sıra, Sebilürreşad Kütüphanesi başlığı altında Mustafa Okçu'nun kitap tanıtımlarının, İbrahim Demirkan ile Emin Asaroğlu'nun sinema ve Eftalya Fettahoğlu Emirmiran'ın müzik yazılarının sayfalarda farkındalık oluşturan metinler olduğunu zikretti.
Sebilürreşad Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan ise Sebilürreşad binasının işlevini izahla, birinci katının açılışı gerçekleştirilen kitap-cafe katı olduğunu, ikinci katta teşhir salonu bulunduğunu, üçüncü katın dağıtım-organizasyona ayrıldığını, dördüncü katın dergi yayın katı ve beşinci katın da Sebilürreşad Akademi katı olduğunu anlattı. Katılımcılara “fikirsel, şiirsel, katılımsal olarak desteklerinizi bekliyoruz. Hiçbir bakanlığa, derneğe, vakfa bağlı değiliz. Geçtiğimiz sene 42.000 gence konuşma yaptık, bu sene –seçim dolayısıyla- 30.000 civarında… Eylül ayında çalışmalarımıza hız vereceğiz.” şeklinde konuştu. Derginin yayımlandığı günün ertesinde kırk vilayete ulaştırıldığını söyleyen Bayhan, her ilde iki satış noktası temin ederek yaygın dağıtım ağı hedeflediklerini ve şimdilik 2000 abone ile yollarına devam ettiklerini söyledi. Haziran ayında, Sebilürreşad’ın 111. yılını tamamlaması münasebetiyle dağıtım ağının tamamlanmış olacağını ve İşkodra ve Yemen ile beraber 70 ülkeye dergi ulaştıracaklarını belirtti. Özellikle Osmanlı coğrafyasından ayrılan 24 ülke ile Akif’i merkeze alarak başlamak istediklerini ve ilk adımın Bakü’de atıldığını, bu sayede Vahapzade ile Âkif’in buluşturulduğunu, orada güçlü bir panel gerçekleştirildiğini, Mehmet Âkif’in Bakü’de, burada tanındığı gibi tanındığını arz etti. Bayramdan hemen sonra açmayı planladıkları kurs ve atölyelerle merkezin, gençlerle buluştukları bir mekân hâline geleceğini söyledi.
Yayın kurulu başkanı Recep Garip ise İttihâd-ı İslâm’ın önce kendi ülkemizde vâr olması gerektiğini, kendi içimizdeki bütünlüğü bir oruç, bir sadaka gibi ibadet şuuruyla sağlamamızın elzemliğini, sonra dünyaya ulaşmak gerektiğini kaydetti. Kardeşlik temasını vurgularken “bütün İslâm coğrafyasında sesi, soluğu, kalemi olan herkesin Sebilürreşad ile bağlantı kurduğunu görebiliyorum. Peki biz Batı’ya ne söyleyebiliyoruz?” sorusuyla dikkatleri çekti.
Sebilürreşad sosyal medya koordinatörü ömer faruk arlı ise geceye ince varlığı ve anlamlı jestleri ile güzellik katan isimlerdendi.
Dergi yönetiminin paylaşımlarından sonra Prof. Dr. Ersin Özarslan eğitim sistemimizi eleştiren bir konuşma yaparak gençler üzerinde durulması gerektiğini belirtti.
Sebilürreşad, geceyi şiirle tamamladı ve Ramazan’a güzel bir akis bıraktı.
Selam ile