Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.57
Gram Altın
2476.11
BIST 100
9561.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Mart 2015

Sayın Cumhurbaşkanımıza Mektup

Tarihte bütün büyük medeniyetler sadece askeri, iktisadi ya da siyasi güçle değil bütün bunların yanında şüphesiz millet olmanın en önemli unsurlarından birisi olan kültür üzerinde yükselmişlerdir.

Yazılı Kültürün ana taşıyıcılarından birisi olan kitap ve kütüphane ise özellikle yüzyıllarca Bağdat, İstanbul, Endülüs gibi ilim ve kültür merkezlerinde büyük İslam medeniyetini şaha kaldıran stratejik bir rol oynamışlardır.

Bugüne gelindiğinde ise dünyanın süper güçleri olarak tavsif edilen bütün büyük ve gelişmiş ülkede bulunan devasa kütüphaneler hem söz konusu ülkelerin gelişmişlik düzeylerine hem de bilginin stratejik değerine işaret etmektedirler.

150 milyon materyal, 30 milyon kitap kapasitesi, 2 milyona yakın yıllık ziyaretçi sayısı ve 647 milyon dolarlık yıllık bütçesiyle neden Amerika'nın hala süper güç olduğunu açıklayan Amerikan Kongre Kütüphanesi, 1977 çalışanı, 150 milyon kayıtlı materyali, 1.75 milyon yıllık ziyaretçi sayısıyla İngiltere'nin neden hala çok güçlü olduğunu gösteren British Library bugün için çok önemli örneklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanım zat-ı alinizin ilme ve kültüre verdiği değer hepimizin malumudur. Bu noktada İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden birisi olan İstanbul'a Türkiye'nin gururu olacak bir başka çılgın projeyi 2023 yılında açılışı yapılmak üzere teklif edelim istiyorum. 50 milyon kitap kapasiteli, içinde devasa kongre kültür sarayı, bir sosyal bilimler üniversitesi, oteli, yabancı diller merkezi, stratejik bir araştırma enstitüsü bulunan devasa kütüphaneyi hep birlikte el ele vererek kuralım, burayı Avrasya ve orta doğunun hatta Yakın Batının ilim, araştırma ve kültür külliyesi haline getirelim.

Bu proje İstanbullumuzun ve Türkiyenin yüz akı olsun. Büyük ve güçlü ülke olma vizyonumuzun tescillenmiş abidesi olsun. Peki bütçe diyecek olursanız teklifim şu:

Türkiye'de 5 yılda yirmi beş milyar paket sigara tüketiliyor. 2023 yılına kadar bu 50 milyar paket eder. Bu tarihe kadar her bir sigara pektin den paket başına bu iş için 25 kuruş vergi koysak 2023 yılında eski parayla elimizde kentilyonla ifade edilecek bir rakam birikmektedir. Bu rakam ise bize böyle bir kütüphane ve ilim merkezi için fazlasıyla yetecektir. Yer kıtlığı sebebiyle hesabın detaylarına girmeyeceğim.

Sayın Cumhurbaşkanım başta medeniyet dillerimiz olan Türkçe Arapça ve Farsça yanında bütün dünya dillerinden eserlerin bulunacağı, 50 milyon kitap, en az 100 milyon materyal kapasiteli böyle büyük bir proje kültür ve insanlık değerleri bakımından bölgesel ve küresel liderliğimizi pekiştirecektir.

Aynı zamanda kültür üretim ve tüketimini hızlandıracak, kültür hayatımızı canlandıracak, yayınevlerimizi, üniversitelerimizi, araştırmacılarımızı ve kültür çevrelerimizi de harekete geçirecektir. Bu canlılığı İstanbul'un turizm potan siyeli ile birleştirdiğimizde elde edilecek harika neticelere ise hiç değinmeye bile gerek yoktur.

Saygıyla arz ederim.