Savaştan kaçıp sokağa düşenler
Yüz binlerce Suriyeli var Türkiye'de. Resmi rakamlara yansıyan rakamlar bunlar. Ailevi, mezhebi ve siyasi nedenlerle bir şekilde Türkiye'ye kapağı atmış çok sayıda kayıt dışı da vardır muhakkak.
Gazetemizin bulunduğu Zeytinburnu'ndaki berberlerde asgari ücretin yarısına çalıştırılan onlarca Suriyeli tanıdım.
Çalışma izinleri olmadığından aylık 400 liraya "Evet" demek zorunda kaldıklarını anlattılar.
Tekstil, deri, oto ve nakış ustası Suriyelilerle de tanıştım. Aldıkları 500-1000 TL arası maaşlarla Bayrampaşa'da dört aile bir evde kaldıklarını anlattılar. Normalde 750 lira kirası olan üç oda 1 salon eve, iki bin lira ödüyorlarmış. Dört aile evin birer odasında kalıp her biri 500 TL ödüyorlarmış.
***
Savaş öncesinde durumu yerinde olan Suriyeliler, ellerinde ne var ne yok satıp kaçmışlar Esed'in cehenneminden. Hem de yok pahasına.
Onlar şanslı. Çünkü İstanbul'un Fatih, Başakşehir, Esenler, Kayaşehir gibi ilçelerinde görece daha insani bir hayat sürebiliyor, çocuklarını okutup hayatlarını idame ettirebiliyor.
Bir de Cami'de dilenirken 'Hacı amcalar'dadan tekme tokat dayak yiyen küçücük Suriyeli kızların dramı var. (Kanal 7 haberlerinde canlı canlı izledik bu sahneyi.)
Türkiye'nin özellikle sınır boyu il ve ilçelerinde ve daha bir çok şehirde yol kenarlarına, gayrı meşru kanallara itilenleri var, ara sıra haberlerde izliyoruzu2026
***
Biz gözümüzün önündekileri görüyoruz. Yani İstanbul'dakileri.
Örneğin, sabah gazeteye gelirken gördüğümüz bir manzara içimizi parçalıyor.
Esenler Otogarı'nın yanındaki Ferhat Paşa Çiftliği arazisinde battaniyelerine sarılmış savaş vurgunu insanlaru2026
Aksaray Metrosu'nun üzerindeki küçük çimenliklerde çocuğuna sarılmış dilenen Suriyeli anneleru2026
Sonra Şirinevler Ulucami'nin yanındaki parkta derme çatma çadırlarda hayatta kalma mücadelesi veren Suriyelileru2026
"Gece hava sıcaklığı eksilere düşünce ne olacak bu insanlar?" diye sorarken, akşam dönüşte yaktıkları ateşin etrafında kurdukları naylon çadırlara sığındıklarını gördük. Uzaktan üzülüp geçmenin verdiği azabı, hangi dram verebilir vicdanlarau2026
***
Bayrampaşa'da, Üsküdar'da daha birçok yerdeler onlaru2026
Kimi Türkmen, kimi Kürt, Kimi Arap, kimi Şii, kimi Sünni, kimi Nusayri.
Açlıktan ve soğuktan ölmemek için nefes almakta zorlanırken, bunların hiçbir önemi kalmıyoru2026
***
Havalar aniden soğumaya, "İstanbul'a kar geliyor" haberleri çoğalmaya başlayınca bu dramın trajedi boyutuna varmasından endişe ettik. Gazetenin yayın toplantısında acilen bu konuyu gündeme aldık. Bu insanlık dramını gündeme getirmenin üzerimizde manevu00ee mes'uliyeti, vebali olduğunu düşündük.
Haber Merkezi'mizden Serap Cömertoğlu, kampların, çadırkentlerin, misafirhanelerin dışında kalan İstanbul'un "sokaktaki Suriyelileri" ile gidip konuştu, fotoğraflarını çekti, dertlerini dinledi.
Onlar, merhametimize, vicdanımıza, insanlığımıza, görüp geçen gözlerimize ayna tutuyorlaru2026
Onlar sadece bir tas çorba, bir göz oda istiyorlar. Çok mu şey istiyorlar. Bunu yerine getiremeyecek kadar köreldik mi?
Not: İstanbul'da birçok belediyenin haftalık, aylık kültür programları var. Tiyatrolar, konserler, paneller vs. Bunlarda biraz tenkisata gidilip, sokaktaki mazlumlar için kaynak oluşturulamaz mı? Mesela, Saraçhane'deki Suriyelilerin dramatik manzarası bitti. Ayrıca Gençlik ve Spor Genel Müdürlükleri'nin bir çok misafirhanesi, spor salonu var. Buralar, kışa girerken o insanlar için sıcak bir çatı olabilir. Bu konudaki her çalışmayı kamuoyuna iletmeye hazırız.