Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Şubat 2022

Savaşın örtük nedenleri

Siyasetin nabzı tavan yapmışken ortaya çıkan Ukrayna gündemi hem muhalefet partilerinin grup toplantılarında konuştuklarını hem de 28 Şubat’taki ortak açıklamayı şimdiden gölgede bıraktı.

Ölmeden önce Çar (Deli) Petro, Lenin, Stalin’in ardından adını Rusların ve dünyanın hafızasına kazıma imajı çizen Putin’in Ukrayna işgali, SSCB hayalinin hayata geçirilmesi projesi gibi görülse de gerçek bundan çok farklı...

Rusya’nın içinde yönetime karşı artan politik tepkiyi bastırmak ve Çin’in Rusya’yı yemesini önleyecek güç gösterisinde bulunması NATO’nun bertaraf edilmesinden çok daha büyük bir öneme sahip.

ABD’nin söylemde üstünlük kurarken sahada varlık göstermemesi de yine başka örtülü bir amaçtan kaynaklanıyor.

2010’larla birlikte Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Venezuela’da hayata geçirilmeye çalışılan renkli devrimlerde yapılanın ikinci adımı devreye alındı.

Yaşananlar ABD’nin Soğuk Savaş boyunca sağlamaya çalıştığı enerji güvenliğini bir sonraki aşamaya taşıyarak Çin’in dünya enerji tüketiminde ABD’yi sollayıp dünya kaynaklarının yüzde 24’ünü kullanmasıyla alakalı.

Yüzde 20 ile hemen peşinden gelen ABD’nin amaçlarından biri de Çin’in 2040’a kadar yükselecek yüzde 40 pazar kullanda yer alma arzusu...

Fukuyama’nın “Tarihin Sonu” tezinde ortaya koyduğu kapitalist galibiyetin meyvesi küreselleşme olmuştu.

En ucuz ve en kaliteli malı satanın milliyeti ve demokrasi eksikliği hiç mi hiç önemli olmadı.

Dünyaya demokrasi satan Batı, Ortadoğu ve Rus petrolü ile doğal gazına olan bağımlılığı uğruna antidemokratik yönetimlere sessiz kalmadı mı sanki?

Paranın yani ekonominin gücü Batılı devletlerin demokrasilerinin başına dert oldu.

İşte bu dert enerji yoksunluğu ile gelecek enflasyon ve daha birçok maddi sıkıntıyı çekemeyecek vatandaşların demokratik tepkilerini gidermek isteyen Batı oyun kurmasına neden oluyor.

Vatandaş ne bilir uluslararası sistemi, dengeyi, enflasyonu...

Bakmayın siz Batılıları eğitim abidesi, bilgi deposu gösteren kafalara...

İnsanlar her yerde aynı.

İşte bu ayniyet Çin’in karşısında ekonomik gücünü kaybeden ABD’nin küreselleşme nedeniyle tekrar Soğuk Savaş başlatamaması karşısında çözüm olarak yeni projesini hayata geçirmesi sonucunu doğurdu.

Küreselleşmeyi geriye götürmek herkese kaybettirir.

Onun yerine Rusya’ya yüzde 60 oranında bağımlı olan Avrupa’ya ve enerji talebi yükselen Çin’e ABD kaya gazı ve petrolü üzerinden enerji bağımlılığı çengeli bağlamak kaybedilen hegemonyanın kurtarılmasına yarayacak.

ABD, renkli devrimlerle yer altı kaynaklarını üreten ya da geçiş güzergâhı olan devletleri karıştırmış ve yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları ile yüksek teknoloji nedeniyle maliyetli olan kaya gazı ve kaya petrolü sektörünün ABD’de sektöründe oluşmasını sağlamıştı.

Sıra Rusya’nın AB’ye sattığı gazı kesecek bir gerilim çıkarmaya geldi.

Zelensky içeride artan Nazizmi bastırmak için sert çıkışlar yaparken ABD tam da aradığını bulmuş oldu.

Rusya her koşulda haksız ama ABD her koşulda kazanan oldu.

Kaybedenler ise Avrupa ve Ukrayna...

AKŞENER VE KILIDAROĞLU’NU YANILTTILAR

Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu’nu (TAHAP) grup toplantılarında eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in büyük bir tezgaha geldiğini söyleyen TAHAP Başkanı Mustafa Sarıoğlu ile görüştüm.

Başkan, muhalefet partilerinin asılsız iddialarla gündeme atıldığını dile getirdi.

TAHAP’ın Birlik’in yapmadığı hizmeti yaparak vatandaşta karşılık bulduğunu söyleyen Sarıoğlu, esas meselenin denetimsizlik olduğunu kaydetti.

Açık çağrı yaptı:

Devletimizin tüm kurumları sektörün tüm paydaşlarını denetlesin. Türk Şeker’in arıcılığı desteklemek için verdiği şekerin nerelere gittiğini biz ispat edebiliyoruz. Ama Birlik’in açıklamaların göre 14 milyon Türk Lirası bedelinde şekerin başına ne geldiği belli değil.

Keşke Kemal Bey Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na bizi sorsaydı. O zaman bu kadar yanıltılmazdı.