Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2491.94
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Mart 2022

Savaş ve Çocuklar

Dünya gündemi Rusya –Ukrayna savaşına kilitlenmiş durumda. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle başlayan kriz Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı gruplarla Ukrayna güçleri arasında başlayan iç savaşla devam etti. Bu savaşta 14 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 2014 ve 2015 yılında Minsk’te yapılan anlaşmalar da tansiyonu düşürmedi. Son olarak Zelenskiy’nin, Rusya'nın müdahalelerine karşı ülkesinin NATO üyeliğini gündeme getirmesiyle Rusya cephesi daha da tahrik oldu. Sonunda 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla gerilim ve çatışmalar artık bir savaşa dönüştü. Aynı gün Ukrayna AB üyeliği için başvurdu.

Savaşlar; maddi yıkımlar yanında ölümleri, mağduriyetleri, göçleri, psikolojik travmaları doğurması nedeniyle tam bir felaket… Kovid19 salgını yüzünden yaşanan kayıplar ve dünyayı saran ekonomik krizin üzerine bir de bu savaş eklenince dünya hızla bir kaosa sürükleniyor. Herkesin dilinde 3. Dünya Savaşı senaryoları konuşuluyor.

Birleşmiş Milletlerin açıklamalarına göre Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçmiş. BM Sözcüsü Dujarric, Ukrayna'da Rus işgalinde şimdiye kadar 331 sivilin hayatını kaybettiğini, 24 Şubat - 3 Mart tarihleri arasında ölen ve yaralan sivillerin sayısının 1006'ya yükseldiğini açıklamış. Yine bu açıklamada 1,2 milyondan fazla kişinin ise ülkeden ayrıldığını belirtilmiş. Ukrayna makamları ise 2 bin kişinin öldüğünü açıklıyor. İnsan kaçakçılığının başladığına dair haberler dolaşıyor.

Tarafların açıklamalarına baktığımızda ne kadar inandırıcıdır bilinmez ama Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta hayatını kaybeden Rus asker sayısının 10 bini aştığını, on gün içinde Ruslara ait 39 uçak, 40 helikopter, 269 tank, 945 zırhlı araç, 105 topçu sistemi, 409 araç, 60 yakıt tankı ve 3 insansız hava aracının etkisiz hâle getirildiğini bildiriyor.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Konaşenkov ise Ukrayna'da 2037 askeri altyapı tesisinin, 66 uçak, 708 tank ve zırhlı araç, 74 çok namlulu roketatar, 261 havan topu ve 56 insansız hava aracının imha edildiğini söylüyor.

Bu kıyımlar, yıkımlar sadece bir haftalık Rusya – Ukrayna savaşında yaşandı. Ya Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Doğu Türkistan’da, Afganistan’da, Bosna’da, Arakan’da ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşananlar… Para insanı vahşileştiriyor ama insanlar ölüm makinaları ürettikçe kendilerini medeni olduk sayıyorlar. Öldüre öldüre usanmadılar. Bir yandan dünya nüfusunu azaltmak için virüsler üretip insanları topluca ölmelerinin ince hesapları yapılırken diğer yandan Mars’a koloniler kurmanın planları ile uğraşılıyor. Dünyayı yaşanmaz kılan insanoğlu Mars’ta kuracakları yapay dünyalarında ne kadar yaşayabilir ki?

Worldometers verilerine göre; dünya nüfusu 8 milyar sınırında. Sadece 2022 yılının ilk üç ayında 25,8 milyon çocuk doğmuş. Bu yazıyı kaleme aldığım Çarşamba günü için verilen doğrum istatistiklerine göre 152 bin bebek dünyaya merhaba dedi.

Dünyaya gelenler böyle. Ya gidenler?

Ocak 2022’den 9 Mart Çarşamba gününe kadar ölen insan sayısı 10,9 milyon kişi… Bunların 1,4 milyonu beş yaşından küçük çocuklardan oluşuyor. Sadece 9 Mart sabahında ölenlerin sayısı da 64 bin kişi. Bu sene kanserden 1,5 milyon insan ölmüş. Sadece kovid 19 nedeniyle dünya genelinde ölenlerin sayısı 6 milyona yaklaştı. Bu sene bulaşıcı hastalıklardan ölen kişi sayısı 2,4 milyon kişi.

Savaşların faturasını en çok çocuklar ödüyor. Çevre felaketlerinin, iklim değişikliklerinin, kuraklığın, nükleer sızıntıların da faturalarını çocuklar çekecek. Çocuklardan emanet aldığımız dünyayı onlara zindan ediyoruz. Yapılan açıklamalara göre Rusya-Ukrayna savaşının ilk 7 gününde 7 bin 500 çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. 24 Şubat'tan bu yana 17 çocuk öldü, 30'u yaralanmış. Irak, Suriye, Filistin, Afganistan, Bosna, Arakan ve Doğu Türkistan da çocuklar çekti ceremeyi. Irak savaşında oradaki çocuklar organ mafyalarının ellinde insan yedek parçası gibi kullanıldı. Dün esmer, siyah gözlü çocuklar ölürken susanlar ırkçı batı medyası “sarışın mavi gözlü çocuklar ölüyor” diye ağlaşıyorlar, oysa her doğan çocuğun yaşama hakkı varken. Bu çocukların günahı sömürgecilerin boynunda…

Yeter artık, öldürmeyin birbirinizi! Kıymayın çocuklara…