Sanayide yüksek teknoloji kullanımı artmalı
Geçtiğimiz gün İstanbul Sanayi Odası(İSO) "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2017" araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
İkinci 500'ün teknoloji yoğunluklarına göre yarattıkları katma değer verilerine bakıldığında 2017 yılında yaratılan katma değer itibarıyla en yüksek payı yüzde 46,2 ile düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin aldığı görülüyor.
Bu sanayi gurubun payı geçen yıla göre 2 puan yükselmiş. Orta-düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı ise 2017 yılında 3,1 puan düşmüş ve yüzde 27,2 olmuş durumda. Orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı ise 2016 yılında yüzde 21,1 iken 2017 yılında yüzde 23,4'e yükseldi. Yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı ise 2016 yılında yüzde 4,3 iken 2017 yılında yüzde 3,1 oldu.
Bu tablo, Türkiye'de sanayinin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere dönüşüm ihtiyacının sürmekte olduğunu gösteriyor. Ancak İSO 500 çalışmaları ölçüm yapılan son beş yıldır bu konuda henüz yeterli ilerleme sağlanamadığını açıkça ortaya koyuyor.
Global İnovasyonda 50'nci Sıradayız
Ajans Press, ülkelerin küresel boyuttaki inovasyon oranını ele alan Global İnovasyon Endeksi'ni yayımladı. Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO), Cornell Üniversitesi ve INSEAD işbirliğiyle yapılan araştırmaya göre geçen yıl 127 ülke arasında 43'üncü olan Türkiye bu yıl 7 basamak gerileyerek 126 ülke arasından 50'nci sırada yer aldı. Böylelikle, Türkiye kalkınmışlık düzeyine göre beklenen seviyenin altında performans sergileyen ülkeler kategorisinde yer aldı. Bu listede Türkiye'yi bir basamak önünden takip eden ülke de Romanya olurken, hemen ardında yer alan ülke Katar olarak belirlendi.
Araştırma, İnovasyon Girdileri Alt Endeksi ve İnovasyon Çıktıları Alt Endeksi baz alınarak hazırlanırken, Türkiye'nin İnovasyon Girdileri Alt Endeksinde iyileşme gösterdiği gözlendi. Listenin zirvesine yerleşen ülke ise İsviçre olarak belirlendi. İsviçre'yi ikinci sıradan Hollanda, üçüncü sıradan İsveç, dördüncü sıradan İngiltere, beşinci sıradan ise Singapur takip etti. Endekste yükselişi en hızlı olan ülkeler de İsrail ve Çin olarak tespit edildi.
Türkiye'yi listenin başındaki İsviçre ile karşılaştırdığımızda da, kişi başına milli gelire patent oranında İsviçre 17,4 puan alırken, Türkiye'nin sadece 3,4 puan aldığı görüldü.
Güneş enerjisi sektöründe ise nüfus başına düşen icat sayısı bakımından ilk 20 içerisinde bile yer almadığımız belirlendi. Yer alamadığımız listenin başına ise 1 milyon kişiye 250 icatla Japonya yerleşti. Japonya'yı 220 icatla Güney Kore, 65 icatla Almanya takip etti.
İnovasyonun Türkçedeki karşılığı yenilik. Günümüzde ise bu kavram daha çok teknolojik anlamda yeni bir buluş, fikir ya da yöntem olarak kullanılıyor. Yukarıdaki Global İnovasyon Endeksi verilerine göre inovasyon konusunda oldukça yetersiz olduğumuz net bir şekilde görülüyor. İSO'nun araştırmasına baktığımızda ise durum daha da vahim. İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun yüzde 46,2'ı-neredeyse yarısı-düşük teknolojiyi kullanıyor. Yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı ise yüzde 3,1 gibi çok düşük bir oran. Yani bırakın yeni bir şeyler üretmeyi var olan teknolojiyi kullanmaktan kaçınıyoruz. Bu tablo değişmediği sürece gelişmiş ülke ekonomileri arasında yer almamız son derece zor görünüyor.