Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.06
Gram Altın
2989.86
BIST 100
9501.11
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Ağustos 2022

Sanayi üretimi yüzde 8,5 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; sanayi üretimi 2022 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,5, bir önceki aya göre ise yüzde 1,3 oranında arttı. Bir önceki veride ise, aylık artış yüzde 0,5, yıllık artış yüzde 9,1 olarak açıklanmıştı.

Beklentiler yıllık artışın yüzde 7'ye yakın olacağı yönündeydi. Böylelikle sanayi üretimi Haziran ayında da Mayıs verisinde olduğu gibi beklentilerin üzerinde artmış oldu. Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde artması büyüme tahminlerinin de yukarı yönlü revize edilmesine neden olacak.

Hem iç piyasadaki yavaşlamaya hem de ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı güçlenmesine rağmen sanayi üretimi verisi Haziran ayında da oldukça olumlu bir tablo çizdi.

Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektöründe sert bir daralma kaydedilirken, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 8,5 olan manşet verinin üzerinde arttı.

Sanayinin alt sektörleri, 2022 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,6 arttı.

Sanayinin alt sektörlerinin aylık değişim oranları incelendiğinde, Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 arttı.

İstanbul Sanayi Odası'nın yayımladığı Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran ayında 48,1 iken Temmuz ayında 46,9’a gerilemişti ve üst üste beşinci ay eşik değer 50’nin altında kalmıştı. Rapora göre, Temmuz’daki yavaşlama genel bir talep yetersizliğinden kaynaklanırken belirsiz piyasa koşulları ve devam eden fiyat baskıları bu sorunu derinleştirdi. Hem üretim hem de yeni siparişlerde Temmuz’da COVID-19 salgınının ilk dalgasından bu yana en belirgin ivme kaybı gözlendi. Talep tarafındaki nispeten olumlu gelişme, yeni ihracat siparişlerindeki yatay seyir oldu. Bir diğer olumlu gösterge de bazı firmaların kapasite genişletme çabalarına bağlı olarak istihdam artışının devam etmesiydi.

Sanayi üretimi verisinde iki husus dikkat çekiyor. Bunlardan birincisi yüksek teknolojili ürün üretiminin Haziran ayında yıllık yüzde 2,2 artarken aylık bazda yüzde 15,3 oranında daralması oldu. Geçen ay ise yıllık yüzde 45,6, aylık yüzde 4,9 artış gerçekleşmişti. İhracat açısından katma değeri yüksek, teknoloji ağırlıklı üretim son derece önemli.

Dikkat çeken bir diğer kalem ise yıllık bazda yüzde 12,4 artan ancak bir önceki aya göre yüzde 2,4 oranında azalan sermaye malı oldu. Büyüme açısından sermaye malları üretimindeki değişiklik önemli bir gösterge. Bu ayın sonunda açıklanacak olan ikinci çeyrek büyüme verisinde sermaye mallarının büyümeye olan etkisini göreceğiz.