Sanayi Üretimi Yüzde 5,1 Arttı
Ekonominin sanayi kesiminde meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkilerini ölçen sanayi üretim endeksi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanıyor. Buna göre; sanayi üretimi Kasım ayında yıllık yüzde 5,1 arttı.
Sanayi üretimi büyümenin öncü göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye ekonomisi 2019 yılının birinci (yüzde 2,6) ve ikinci çeyreğinde (yüzde 1,5) daralmış, üçüncü çeyreğinde (yüzde 0,9) ise artıya geçmişti. Faizlerin inmesi ve dövizin uzun süredir yatay bir seyir izlemesi, ekonominin toparlanmasına önemli bir katkı sağladı. Zaten Eylül ayından beri pek çok verinin olumlu geldiğini görüyoruz.
Bu verilerden biri de sanayi üretim endeksi. Hatırlayacağınız üzere toplam sanayi 2018 Eylül ayından beri bir önceki yılın aynı ayına göre devamlı düşüş kaydetmişti ve nihayet 2019 Eylül ayında artıya geçmişti. Sanayi üretimindeki bu artış 3 aydır istikrarlı bir şekilde devam ediyor. (Eylül 3,5, Ekim 3,9 Kasım 5,1). Sanayi üretimi ile ilgili diğer ekonomik veriler de bu gidişatı destekliyor. Örneğin reel kesim güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 1,6 puan artmıştı. Diğer yandan sanayi sektörü ciro endeksi 2019 yılı Kasım ayında yıllık yüzde 10,1 oranında arttı.
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2019 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.
Sanayi üretimi aylık bazda ise yüzde 0,7 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,1 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 azaldı.
Sektörler ve ana sanayi gruplarına ait yıllık ve aylık değişim oranları tablosuna baktığımızda dikkat çeken kalemlerden biri dayanıklı tüketim mallları. Yıllık bazda son beş aydır sürekli düşüyor. Takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranları tablosuna göre dayanıklı tüketim mallları, Temmuz’da yüzde 6,7, Ağustos’ta yüzde 8,8, Eylül ayında yüzde 15,6, Ekim ayında yüzde 5,6 ve Kasım ayında yüzde 13,1 oranında düşmüş. Merkez Bankası son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 75 baz puan daha indirdi. Faiz oranlarının inmesi mevduat yatırımının cazibesini azaltacaktır. Bu durum vatandaşı tüketime yönlendirebilir.
Takvim etkisinden arındırılmış yüksek teknolojili sanayi üretimi Kasım ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 17,8 artmış. Sanayimizde yüksek teknolojinin payı oldukça düşük olduğundan bu artış önemli. Çünkü yüksek teknolojili üretim, katma değeri yüksek ürün üretilmesi anlamına geliyor.