Dolar (USD)
34.60
Euro (EUR)
36.30
Gram Altın
2984.91
BIST 100
9652.36
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Eylül 2022

Sanayi üretimi yüzde 2,4 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; sanayi üretimi 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarken, bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azaldı. Bir önceki veride ise, aylık artış yüzde 1,3, yıllık artış yüzde 8,5 olarak açıklanmıştı.

Beklentiler yıllık artışın yüzde 8'in üzerinde olacağı yönündeydi.

Yıllık artış değerlendirildiğinde, geçen yılın aynı ayında yıllık yüzde 10 artan sanayi üretiminin 2022 Temmuz ayında üzerine yüzde 2,4 daha büyümesi sevindirici. Aylık değişim oranı incelendiğinde ise, küresel salgının başladığı 2020 Nisan ayından(aylık yüzde 29,7’lik daralma) bu yana sanayi üretiminde en sert aylık düşüşün kaydedildiği görülüyor.

Temmuz ayının, bayram tatiline denk gelmesi ve yıllık izinlerin yoğun olarak kullanıldığı ay olması nedeniyle aylık düşüş şaşırtmadı. Geçen yılın Temmuz ayında da sanayi üretimi aylık yüzde 1,1 daralmıştı. Temmuz ayı özelinde verilerde bir dalgalanma olurken, daha genel bakıldığında, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci yarısında büyüme hızının ivme kaybedeceği zaten bekleniyordu. Üçüncü çeyreğin ilk ayına ait sanayi üretimi verisi de bu durumu teyit ediyor. Özellikle ihracat yapılan ülkelerde resesyon riski ve üretici fiyatlarındaki artış sanayi üretiminin yavaşlamasında etkili olan unsurların başında geliyor.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 6,8 azaldı.

Aylık değişim oranları incelendiğinde ise, 2022 yılı Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,1 azaldı.

Ara malı, dayanıklı tüketim malı, dayanıksız tüketim malı, enerji, sermaye malı, düşük teknoloji, orta-düşük teknoloji, orta-yüksek teknoloji de aylık bazda yine düşüş kaydeden alt kalemler oldu. Yüksek teknolojide ise aylık yüzde 2,1, yıllık yüzde 27,9 artış gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de Temmuz ayında 46,9’a gerileyerek üst üste beşinci ay eşik değer 50’nin altında kalmıştı. PMI Ağustos ayında ise 47,4’e yükseldi. Rapora göre; faaliyet koşulları üst üste altıncı ay zayıflamış olmakla birlikte son anket verileri imalat sektöründeki bozulmanın hafif hız kestiğine işaret ediyor. Üretimdeki yavaşlama Temmuz ayı ile kıyaslandığında daha ılımlı gerçekleşti. Bununla birlikte, zorlu piyasa koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşüş Ağustos ayında da sert şekilde devam etti.

PMI verisinden de anlaşılacağı üzere Temmuz ayında aylık bazda daralan sanayi üretimi Ağustos ayında daha olumlu bir performans sergileyecek.