Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 Kasım 2020

Sanayi Üretimi Yıllık Yüzde 8,1 Arttı

Sanayi sektörü diğer sektörlerle kıyaslandığında küresel salgından nispeten daha az etkilenmiş ve daha hızlı toparlanmıştı. Nisan ayında yüzde 30,1 daralan sanayi üretiminin mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık değişim oranlarına baktığımızda Mayıs ayında yüzde 18,2, Haziran ayında 17,8, Temmuz ayında yüzde 8,4, Ağustos ayında yüzde 3,4 ve Eylül ayında yüzde 1,7 oranında arttığını görüyoruz. Aylık artış hızı yavaşlamış olsa da sanayi üretimi büyümeye işaret ediyor.

Şubat ayında 120,6, Mart ayında 112,7 olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeks değeri ise Eylül ayında 124,9 olarak gerçekleşti. Bu da bize sanayi üretiminin pandemiden önceki döneme göre daha iyi bir tablo çizdiğini gösteriyor.

Takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranlarına göre ise Temmuz ayında yüzde 4,6, Ağustos ayında yüzde 10,6 artan sanayi üretiminde Eylül ayında yüzde 8,1 artış gerçekleşti. Eylül ayındaki bu artış önemli çünkü Ağustos ayındaki yıllık artışın bir nedeni de baz etkisiydi. 2019 Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 3,9 daraldığı için 2020 Ağustos ayı yıllık değişim oranı yüksek çıkmıştı.

Ancak 2019 Eylül ayında sanayi üretimi artıya geçmişti. Dolayısıyla yıllık yüzde 8,1’in dikkate değer bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Sanayi sektöründeki güçlü artışın devam etmesi bu ayın sonunda açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına da yansıyacaktır.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan ve sanayi üretiminin en önemli öncü göstergelerinden biri olan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de imalat sektöründeki toparlanmanın hız kazandığını gösteriyordu. PMI verilerine göre; Eylül’de 52,8 olarak ölçülen PMI, Ekim’de 53,9’a yükseldi ve sektörün performansında güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Koronavirüs (COVID-19) salgınından kaynaklı daralmanın ardından Türk imalat sektörü böylece üst üste beş ay büyüme gerçekleştirdi.

Yeni siparişlerde artış trendi beş ayı geride bırakırken imalatçılar müşteri talebinin iyileşmeye devam ettiğini belirtti. Yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre;

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Eylül ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 8,6 arttı.

Eylül ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,7 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 30,3 arttı.

Bu hafta ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yapıldı. Hafta başında 8,42 TL olan dolar kuru 7,65 TL’ye kadar geriledi. Diğer bir ifade ile TL yaklaşık yüzde 10 değer kazandı. Bu gelişme, ithal ara malı kullanan sanayi sektörüne büyük katkı sağlayacaktır

[email protected]