Sanayi Üretimi Aylık Yüzde 17,4 Arttı
Sanayi üretim endeksi büyümenin öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilir. Ekonomik göstergeleri daha sağlıklı değerlendirebilmek için genellikle yıllık değişim oranlarına bakılır. Çünkü aylık değişimlerde veriler volatil (oynak) olabiliyor.
Tabii bu, normal dönemlerde geçerli olan bir durum. Şu anki birinci öncelik ise bu süreçten bir an önce en az hasarla çıkabilmektir. Aylık değişim oranları, normalleşme dönemine ne kadar sürede geçebileceğimiz hakkında bizlere fikir verebilir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; Mayıs ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 19,9 azalırken, aylık yüzde 17,4 arttı. Nisan ayında ise yıllık yüzde 31,4, aylık yüzde 30,4 azalmıştı. Aylık olarak baktığımızda sanayi üretiminde dipten dönüşün başladığını görüyoruz. Yıllık bazda düşüş devam ediyor. Ancak Nisan ayına göre bu düşüşte de bir yavaşlama olduğunu söyleyebiliriz.
Sanayinin alt sektörlerinden en büyük payı imalat sanayi sektörü alıyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 azalan imalat sanayi sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 19,3 arttı.
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 azaldı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 25,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 22,6 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,0 arttı.
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 17,3 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 7,7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 azaldı.
Cari fiyatlarla perakende ciro 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 azaldı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 17,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 34,9 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 13,3 arttı.
Cari fiyatlarla perakende ciro 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,7 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 18,4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,1 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 8,4 azaldı.
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Mayıs ayında yıllık yüzde 12,1 azaldı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2020 yılı Mayıs ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 14,8, inşaat ciro endeksi yüzde 11,0, ticaret ciro endeksi yüzde 6,2, hizmet ciro endeksi yüzde 24,8 azaldı.
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Mayıs ayında aylık yüzde 12,5 arttı.
Bu rakamlar Mayıs ayına ait veriler. Hatırlayacağınız üzere Mayıs ayı hem resmi tatiller hem de sokağa çıkma yasakları nedeniyle iş günü sayısının az olduğu bir aydı. Haziran itibariyle ise normalleşme dönemine girdik. Bu nedenle Haziran ayına ait verilerin daha iyi bir tablo çizebileceğini söyleyebiliriz.