Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2500.11
BIST 100
9454.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​SANATIN İYİLEŞTİREN GÜCÜ İLE YARALAR SARILIYOR

Ressam Cemal Toy, öğrencileri ve gönüllü sanatçılar bağış mezatı ile yaraları sarıyor

SELVİGÜL KANDOĞMUŞ ŞAHİN

Tarifsiz acılar içindeyiz, en uzun Şubat’ı yaşıyoruz. Asrın felaketi olarak tanımlanan deprem, güzel ülkemizin kadim şehirlerini derinden yaraladı. Bu yıkımlarla, kadim şehirlerimizin belli bölgeleri, coğrafyamızın güzide bir köşesi enkaz haline gelince, gönül coğrafyamız da tarumar oldu. Ülke olarak büyük yastayız. Ama bu aziz topraklar, bu kadim şehirler nice badireler atlatmış, nice depremler yaşamış, nice zorlu savaşlardan çıkmış kahraman milletimizin şehirleridir. Bin yıllık maziye sahip kutlu Anadolu toprakları direnciyle, acılardan sonra dirilten nefesiyle, tozun ve dumanın içinden çıkan yaşam umuduyla bizimdir. Bizler daima umutla, büyük bir inançla insanımıza yürüyerek, yıkılanları imar etmeye, geride kalanların emanetini omuzlamaya, Rahman’a kavuşan şehitlerimizin yasını tutmaya çalışacağız.

Acımız büyük ama umudumuz daha da büyük. Birlik ve beraberliğimiz daha da büyük. Bize vatan olarak bahşedilmiş, bin yıllık geçmişi olan bu kutlu toprakların bağrında biz şimdi acılarımızı şahit eyleyerek kendi hikâyemizi yazıyoruz. Ülke olarak yaşanan tüm acılara ortak olmaya çalıyoruz. Herkes gücü neye yeterse o şekilde yardımlar yapmaya çalışıyor.

“Bütün dünyayı onaramazsın ama onarmaya kolunun uzandığı yerden başlayabilirsin. Bir ruhun diğerine yardıma heveslendiği, bir ıstırabı dindirmeye talip olduğu her seferinde dünya güzelleşir ve buraya geldiğimizde, insan olduğumuza değer” diyor Kemal Sayar.

Ressam Cemal Toy, öğrencileri ve bu anlamlı çağrıya cevap veren kıymetli sanatçılar da acılara, yaralara, yokluklara merhem olmak için anlamlı ve geniş katılımlı bir Bağış Müzayedesi düzenliyorlar. 2 Mart Perşembe akşamı saat 20 de gerçekleşecek olan Bağış Müzayedesi’nde pek çok sanatçının eseri sergilenecek. Bu kampanya kapsamında toplanan bağışlarla, Ulusal Ahşap Birliği, AFAD ve Yerel Yönetimler işbirliğiyle depremzedelere Ahşap Afet Barınma Üniteleri inşa edilecek inşallah. Cemal Toy Resim Atölyesi instagram hesabından 2 Mart Perşembe akşamı saat 20 de yapılacak olan bu anlamlı bağış müzayedesine tüm sanatseverleri, hayırda yarışanları, sanatla yaraları sarmak isteyenleri bir araya getirecek.

yazı1_694165c68c6268fb994977ca01d037ac.png

Bağış müzayedesinden elde edilecek olan gelirle, Ulusal Ahşap Birliği’yle yapılmış olan bir protokolle, Hatay'ın Payas ve Dörtyol ilçelerinde AFAD koordinasyonuyla ahşap afet yaşam üniteleri kurulması için yola çıkıldı.

Ulusal Ahşap Birliği Derneği, 2000 yılında, çatısı altında, akademisyen, mimar, mühendis ve üretici ve uygulamacı şirketleri bir araya getirmiş bir kurum. Derneğin amacı, ahşabı daha iyi tanımak, tanıtmak ve ahşabın ekonomik ve ekolojik önemini belirterek yaşamsal kalitesini insanlığa sunmak.

Depremzede vatandaşlarımız için yapılacak olan sağlıklı ve konforu yüksek olan yaşam üniteleri, 27 metre kare 6 – 8 kişilik olarak, on yıl ve daha uzun süre kullanıma uygun olarak tasarlanmış.

"Büyük ressamlar, büyük sanatçılar, akıttıkları vadilere hayat verirler ve eşsiz bir manzara, imkân sunarlar. Orada yaşam değişir, güzelleşir. Yaptıkları eserlerle eşsiz hatıralar bırakırlar."

yazı2_e6fcd1d95bab4505d251d42189faba39.png

Ressam Cemal Toy Anadolu Ajansına verdiği söyleşisinde böyle anlamlı cümleler kuruyor. Kendisi, yıllardır, üstten bakan, kamplaşmalar ve ideolojik yok saymalarla nefes alan sanat ortamlarından çok uzak, nehir coşkunluğunda akıyor ve gençleri çocukları sanatıyla, verdiği sanat eğitimiyle, naif duruşuyla kuşatıyor. Sanatın gücünü, mütevazı ve erdemli bir dünyanın soylu duraklarına taşıyor yorulmaksızın. Sanatın dönüştüren, olgunlaştıran, İlahi olana taşıyan, eylemsel tasavvufi varlığı ile gençlere ve çocuklara eşsiz güzellikleri, sanatsal ortamlarla sunuyor Balat’taki atölyesinde. Ve kendi kuşağı içinde, yaşadığı topraklara bağlı, geçmişle geleceği harmanlayarak, kadim sanat geleneğinin kalıcı yolunu takip eden ender sanatçılardan.

“Üslup oluşturmak aslında kişinin bir iç yolculuğu. Yaptığımız tercihler bizi biz yapan şeylerdir, seçtiğimiz renk ve boyalara varıncaya kadar ne tür malzemeler tercih ettiğimiz kişinin sanata ve insana bakışını yansıtır. Ayrıca paylaşımda bulunabilmek çok önemli, bildiklerinizi başkalarıyla daha doğrusu talebelerinizle paylaşırsanız yaptığınız çaba anlamlı hale geliyor. Atölyemde her an ya bir misafirimiz ya da bir öğrencimiz oluyor ve hiç çekinmeden rahatça çalışmalarımızı icra edebiliyoruz. Bazı ressamlar ise daha bireysel hareket edip toplumdan kendilerini soyutluyorlar. Yapıp ettiklerimiz bir yerlerde ve birilerinde karşılık buluyorsa bunalıma girmeden ve yalnızlık duygusu çekmeden yıllarca çalışmak size zor gelmiyor.”

yazı3 (1)_5b18fa82d2fd2e0b7d2e28304304466c.png

Bir söyleşisinde böyle anlamlı konuşan Cemal Toy, asrın felaketi olarak yaşadığımız deprem sonrası sanatçı duyarlılığıyla, yaşanan acılara duyarlı, projeler üretmeye çalışıyor. “Hayallere Değen Resimler Projisi” ile birlikte Hocası Ressam İlhami Atalay ve genç ressamlarla üç kıtada 13 ülkeye giderek yetim çocuklarla pek çok projede yer alan Cemal Toy, Kübra Sönmezışık’la yaptığı söyleşide, depremden sonra derin üzüntüsünü anlatırken gözyaşlarına hâkim olamıyor. “Çok fena oldum, bir şeyler yapmam lazım, ümitsizlik haram benim inancımda da yeis haram, dedim ki bir şey yapmam lazım içim içime sığmadı en iyi yaptığım şeyi yapayım dedim ve onları bağışlama kararı aldım. Arkadaşlara da söyledim onlar da bağışlama kararı aldılar. Bu eylemimiz büyüdü. Bir yaraya merhem olsun, ne kadar olursa, hayat devam ediyor ve biz yaralarımızı iyileştireceğiz hep birlikte. Toplum olarak güçlü bir şekilde refleks verdik. Türk toplumu olarak güçlü bir şekilde dimdik ayakta durmamız gerekiyor, yıkılmamamız gerekiyor. Hollanda’dan, Almanya’dan resimlerimizi alanlar oldu, orada yaşayan Türkler talip oldular. Yabancılar büyük ilgi gösterdiler. Sanatçılar olarak bu zor zamanlarda eserlerimizi bağışlayacağız. Genç arkadaşlar o kadar çok yazıyorlar ki büyük bir istek var, bunu tekrarlayalım diye. Resimlerimizi alan her kişiler istediği yardım kuruluşuna bağışta bulundular. Biz onların dekontlarını da şeffaf olması açısından saklıyoruz. Buradaki amacımız daha güzel işler olsun, şu anda en önemli sorun barınma ihtiyacı. Yaşam üniteleri oluşturmak. Bununla alakalı da projelerimiz var.”

Sanatın iyileştiren, yaraları saran, onaran gücüyle duyarlı, merhametli, sanatçılar şimdi büyük acılar yaşayan depremzedeler için sanat icra ediyorlar. Bu duyarlılıkla tüm ülke olarak elimizden geleni yapmalıyız. Acımız büyük ama umudumuz, birliğimiz, dirliğimiz daha büyük diyerek yola çıkmalıyız. Yaraları sarmalıyız. İzzetlice vermenin, paylaşmanın huzurunu yaşamalıyız. Şimdi tam zamanı, vermenin, paylaşmanın, kardeşliğin tam zamanı. Bu paylaşmayı yapanlara, sarp yokuşu tırmananlara, verenlere ne mutlu…

yazı4 (1)_1acdb862d9c4ec13493471a4799521af.png

Yine sanatın yaraları saran gücüyle, mart ayının ilk haftalarında Esenler Belediyesi’nin evsahipliğinde, “Yeni Dinamizm Sergisi” gerçekleşecek inşallah. Bu sergiyi de şimdiden haber verelim. Çağdaş Türk Resminin önde gelen isimlerinden Ressam İlhami Atalay ve ressam olan ailesiyle ve başta evladı gibi sevdiği Cemal Toy, İsmail Hakkı Gurbetçi gibi usta sanatçılarla birlikte, yetişmekte olan genç sanatçılarla büyük bir sergi açılacak ve elde edilen gelir depremzede vatandaşlarımıza bağışlanacaktır. Sanatın yaraları saran gücünün artması böyle organizasyonların, sergilerin sayılarının tekrarlanması duasıyla…