Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sanat ve ruh sağlığı

İnsanın koruması, geliştirmesi ve olgunlaştırması gereken en önemli boyutu, ruh sağlığıdır. Ruh sağlığı olmadan, bireysel, biyolojik, sosyal iyilik halimizi korumak mümkün değildir. Doğru, iyi ve güzel olduğunu sandığımız inançlar, alışkanlıklar, değerler, hurafeler ve kalıplar, aslında ruh sağlığımızı çürüten, körelten, yozlaştıran ve atıl kılan sahteliklerdir. Sanat, ruh sağlığımızı ve bireysel iyilik halimizi geliştiren ve olgunlaştıran bir tecrübedir. Resim, müzik, edebiyat, tiyatro, sinema gibi sanatsal faaliyetler, bilişsel ve duygusal dünyamıza olumlu katkılarda bulunarak fizyolojik ve psikolojik iyilik halimizin gelişimini sağlamaktadırlar. Duygusal ve zihinsel dünyamıza attığımız her sanatsal unsur, bizi verimsizlikten, tatminsizlikten, hazsızlıktan ve mutsuzluktan korumaktadır. Sanat, içinde olduğumuz modu değiştirmektedir. Sanat sayesinde modumuz nefretten aşka, çaresizlikten umuda, bağımlılıktan özgürlüğe doğru evrilmektedir. Sahte inançlar, ilişkiler ve idealler, duygu ve zihin dünyamızı stresle yormaktadır. Sanat, varlığımızı, ruhumuzu ve bedenimizi özgürlükle, umutla ve tutkuyla doldurmaktadır. Sanattan yoksun hayatlar, aslıında ruh sağlıklarıyla beraber ruhlarını, zihinlerini ve duygularını da yitirmektedirler.

Sanat, hayatı takdir etmeyi ve hayattan haz almayı öğreten bir tecrübedir. Hayatı takdir etmeyen ve hayattan haz almayan insanların ruhları atıl olduğu gibi, ruh sağlıklarından da söz edilemez. Sanat sayesinde insanın muhteşem sanat eserleri olan resimden, müzikten, heykelden, tiyatrodan, sinemadan, şiirden, şarkıdan öğreniyor ve haz alıyoruz. Sanat sayesinde doğaya bakışımız değişiyor, güneşin doğuşunu ve batışını hayranlıkla izliyor, dağlara umutla bakıyoruz. Sanat, doğaya ve insana ait olana birlikte keyifle, umutla ve coşkuyla yönelmemizi ve bakmamızı sağlıyor.

Sanatsal zevk, haz ve mutluluk, insanı ve doğayı tanımaktan, tatmaktan ve takdir etmekten kaynaklanmaktadır. Müzelerde, galerilerde, mabetlerde sanat eserlerini tanır, takdir eder ve tat alırız.Yaşadığımız sanat tecrübesi sonucunda mutlu olur, keyif alır ve tat alırız. Sanat, hayatımıza hayat katan bir tecrübedir. Sanat, fiziksel, psikolojik ve sosyal açılardan bizi daha sağlıklı ve olgun bireyler haline getirmektedir.Sanatla ve sanat eseriyle ilgilenirken, ruhumuz, bedenimiz ve zihnimiz sahici bir farkındalık düzeyiyle düşünmekte, duymakta ve düşlemektedir. Sanat tecrübesi, olguları algılama kapasitemizi duygusal, düşünsel ve duyusal açılardan genişletmektedir. Sanatı ve sanat eserini anlama, anılaştırma, anlamlandırma ve anlatma çabası, baştan aşağı bütün bilişsel ve duygusal süreçlerimizi harekete geçirmektedir. Sanat, harekettir ve hayattır.

Sanatla ve sanat eseriyle kurduğumuz ilişkiler, ilgiler ve tepkiler, duygu ve düşünce dünyamızı değiştirmekte, ruhumuz üzerinde etkili duygu ve duyarlılıkların oluşmasına neden olmaktadır.Sanatı ve sanat eserini tecrübe etmek, vaoluşsal olarak bizi ödüllendirmektedir. Sanat tecrübesi sayesinde kendimizi yenilemekte, haz almakta ve kendimize değer vermekteyiz.Bedensel organlarımızın işleyişi bile, sanatla ve sanat eseriyle ilgilenirken değişmekte ve farklı tepkilerde bulunmaktadır. Sanat, bedeni ve ruhu birlikte değiştirmektedir.Sanatsal süreçler, biyolojik ve ruhsal süreçlerle içiçedir.

Sanat eserleriyle dolu müzeler, galeriler, sergiler, gösteriler, festivaller, şenlikler, ruhu sağ ve sağlam kılmaktadır. Sanatın yaşandığı ve yaşatıldığı yerde zihnimiz ve hafızamız güçlenmekte, kendimizi insanlığa dahil hissetmekte ve stres buharlaşmaktadır. Sanat, zihinsel ve ruhsal açılardan bizi zenginleştirdiği gibi, sosyal açıdan da bizi olumlu yönde etkilemektedir.Sanat, olumlu bir psikolojik, sosyal ve fiziksel dünya oluşturmamıza imkan sağlamaktadır. Ruhumuzda ve zihnimizde biriktirdiğimiz olumlu anılar, anlamlar ve anlatılar, sanat sayesinde tekrar gün yüzüne çıkarak hayat bulmaktadır.Kendimiz üzerine düşünmemizi, kendimizi insanlıkla ve doğayla birlikte tanımamızı sağlayan sanat, benliğimizi değerli kılmakta, yaralarımızı iyileştirmekte ve kendimizi hayattan tat alan daha iyi insanlar olmak için çaba sarf etmeye motive etmektedir.