Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Nisan 2015

Sanat kalesi

Sanat alanında düne kadar horlananlar, dışlananlar ve görmezlikten gelinenler artık hatırlanıyor, anılıyor ve hakları verilip takdir ediliyor. 18 Nisan cumartesi günü tam 12 saat boyunca Fatih'in en güzel kültür mekanlarından biri olan Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ndeydik. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)'nin iki büyük programı vardı. Biri ödül töreni, diğeri de şair Mehmet Zeki Akdağ'a saygı gecesi. Her ikisi de güzel geçti. Sabah saat 10.00'da başlayan koşuşturma, gece saat 22.00'ye kadar devam etti. Büyük maraton. Programlar bittiğinde düzenleyenler yorgun ama mutluydu. Münip Utandı konseri, üç sergi ve belgeseliyle tören, hakikaten bir şölene dönüşmüştü. Fırat Kızıltuğ ud'uyla, Nurullah Kanık ney'iyle Utandı'ya eşlik ettiler ve mu00fbsıku00eemizin en güzel eserlerini seslendirdiler. Büyük salon dolmuştu. Medeniyet kaygısı duyan gençler de vardı. Uzun zamandır görüşemeyenler hasret giderdi, dostlar bir araya gelip sohbet ve muhabbet etti.

ESKADER, yedinci ödül törenini gerçekleştirirken hakikaten kültürün ve sanatın nabzı attı salonda. Takdimi tecrübeli sunucu Selahattin Kocaarslan yaptı. Ödül alanlar ve verenler adeta Türkiye'nin kültür sanat galerisini oluşturdular. Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Kemal Eraslan, Neyzen İlyas Çelikoğlu, Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Ahmet Efe, Sabri Koz, Ahmet Yaşar Ocak, İhsan Kabil, Prof. Dr. Muhittin Serin, Münip Utandı, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Orhan Kurt, Toron Karacaoğlu ödül alanlar arasındaydı. Kurum olarak İnsan Yayınları, İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü ile İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na da çeşitli dallarla ödül takdir edilmişti.

Ödül alanlar kadar plaketleri takdim edenler de çok değerliydi. Osman Akkuşak, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Fuat Başar, Ahmet Özdemir, Dr. Metin Eriş, Abdurrahman Şen, Mehmet Cangır, Şakir Kurtulmuş, Meryem Aybike Sinan, Muhterem Yüceyılmaz, Gazi Altun, Erol Ülgen, Prof. Dr. Mehdi Ergüzel, Recep Garip, Ali Haydar Haksal, Hilali Mahmutoğlu, Can Alpgüvenç, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Erdoğan Aslıyüce, Sakin Öner, Engin Köklüçınar, Zeki Akyüzlü, Ahmet Mahir Pekşen ve Hikmet Sırma ödül sahiplerine plaketlerini takdim edenler arasındaydı. Konuşmalar, kısa, duygulu, samimi ve anlamlıydı. Ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından topluca fotoğraflar çekildi.

Uzun zaman konuşulacak olan merasimin flaş ismi ESKADER Başkanı Şerif Aydemir ağabeyimizdi. Açılış konuşmasına, üstad Sezai Karakoç'un bir tespiti ile başladı. İnsanlığın ta bidayetten beri üç büyük ideal taşıdığını, bunların iyilik, doğruluk ve güzellik olduğunu, güzelliğin ise estetiğe ve sanata tekabül ettiğiniz söyledi. Türk-İslam Medeniyeti'nin dünyada var olmuş medeniyetlerin bütün birikimlerinden faydalandığını, ancak onlardan ayrı olarak yayını çok daha ötelere gerdiğini, beşeriyetin vicdanına, mutlak hakikati çiğ taneleri gibi sepelediğini ve insanı kalbinden yakaladığını vurguladı. Şerif Aydemir, "İşte o medeniyetimizin ana sütunlarından olan edebiyat, güzel sanatlar, mu00fbsıku00ee ve mimari gibi alanlarda göz ve gönül dolduran gayretleri ve eserleri görmezden gelemezdik. Zihnimizi, muhabbetimizi ve elimizi onlara uzatmak zorundaydık." dedi. Aydemir, "Fuzu00fblu00ee'yi, Şeyh Galib'i, Itri'yi, Sinan'ı, Karacaoğlan'ı ve Yunus'u yeniden arayıp bulmak, yeniden kendimizi zamana kurmak gibi bir derdimiz olmalıdır." diyerek konuşmasına devam etti. 2014 ödüllerinin bu yolda bir teşvik ve takdir mahiyeti taşıdığını belirten Aydemir, bütün katılımcılara teşekkür etti. Dinleyiciler, özlü konuşmasından ötürür Şerif Aydemir'i dakikalarca alkışladılar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı-Kültür Müdürlüğü'nün, ESKADER'in katkılarıyla düzenlediği "Günümüzün Karacaoğlan'ı Mehmet Zeki Akdağ" saygı gecesi de çok güzel geçti. Cemalettin Tül'ün takdimiyle gerçekleşen panelden önce belgesel gösterildi. İdare ettiğim toplantıda ise, Ahmet Özdemir, İsa Kocakaplan, Prof. Dr. Mehdi Ergüzel ve Yusuf Dursun Akdağ'ın hayatını, sanatını ve şiirini anlattılar. Panelden sonra, hazırladığım Mehmet Zeki Akdağ kitabı bütün dinleyicilere hediye edildi. Değerli şairlerimizden, edebiyat çevrelerinde "Günümüzün Karacaoğlan'ı" olarak tanınan şairin, Kırkikindi, Dar Saat, Uzun Hava, Önce Şiir Vardı, Yağmura Duran Bulut ve Boşa Çiğnemedim Yalan Dünyayı isimli eserleri bulunuyor. Yazımı şairimizin "Seccade" isimli şiiriyle taçlandırmak istiyorum: "Aklımız ererken, anam / Kırık türküler söylerdi / Sonra bütün nefesini / Ağıtlarına verdi. / Çayı yoktu demlemeye / Tavuk nerde yemlemeye / Allah'dan 'cemi-cümleye' / Esenlikler dilerdi. / Kimselere duyurmadan / Birimizi kayırmadan / Karnımızı doyurmadan / 'Yarabbi şükür' derdi." Hamdolsun ki, sanat kalemiz güçlendi. Ödül alanları kutluyor, Mehmet Zeki Akdağ büyüğümüze sağlıklı ve bereketli bir ömür diliyorum.