Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2284.17
BIST 100
8984.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Aralık 2019

Sakarya’da Şiirin Sesi Çağladı

Bir şehirden davet alınca hemen yola düşme hayalleri kurmaya başlıyorum. Seyahat benim için ruhumun yenilenmesi ve yeni kuracağım cümleler için bir girizgâh mahiyetinde ışıltılar hediye ediyor bana. Bu kez Sakarya'dan davet alınca bunun anlamı her şeyden ve her yerden farklıydı. Çünkü Sakarya demek benim için çocukluğum demekti. Şimdi çocukluğuma dair birçok iz deprem ile silinmiş olsa da şehrin ruhu hâlâ dipdiri duruyor. Bunu Sakarya’ya her gidişimde hissediyorum.

Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi, Adapazarı Kaymakamlığı ve Adapazarı ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği programların tümünde ortak isim Fahri Tuna'ydı. Yani benim için yazdığı portrede “üç nehirli ve üç şehirli şair” diyen Fahri Tuna. Bundan güzel paye mi olur...

Bir şehirde, kasabada, köyde, kurumda, okulda, sınıfta hareket varsa bunu tetikleyen bir güç vardır mutlaka. Ne yazık ki sıradan bir bakış açısı ile büyük işler yapmak mümkün olmuyor. Fahri Tuna'nın varlığı zaten başlı başına güzel işler için bir sebepken valilikten kaymakamlığa, milli eğitimden okullara kadar yaşanan bir heyecan ortaya böylesine ruha şifa programlar çıkmasına vesile oluyor.

Sakarya’daki ilk etkinlik sosyal bilimler lisesindeki şiir programı idi. Bu lisenin yaptığı programları görünce insan imrenmeden geçemiyor. Bir şehrin ya da bir üniversitenin bile gerçekleştiremediği programlara şahit oluyoruz Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesinde. Elbette bütün bu olup bitenlerin en önemli mimarı şair-yazar Ercan Yılmaz. Onun bu okuldaki varlığı bile başlı başına bir etkinliktir aslında. Tabii ki en büyük destekçisi okul müdürü Mehmet Topaloğlu ve edebiyat öğretmeni Hüseyin Tunca'nın da adını anmak gerek. Görünmez kahramanlar, öğretmen ve öğrenciler de okulun yüz akı işler yapmasındaki en büyük destekçiler.

Lisedeki programda bir konuşma yapan Sakarya Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş kendini hizmet ettiği şehre adadığını kurduğu her cümlede hissettirdi. İçtenliği ve samimiyeti ile Sakarya'da birçok güzel işe imza atacağı muhakkak.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; böylesine değerli bir okula ve yapılan etkinlere yakışan bir konferans salonu bu okula mutlaka kazandırılmalı. Cemil Meriç SBL bunu çoktan hak etmiş bile.

Bu tür programların en güzel yanlarından biri de şairlerin birbiriyle tanışması, uzun zaman görüşemeyen şairlerin hasret gidermesi olsa gerek. Uzun zamandır görüşemediğimiz şair Zeynep Arkan ve şair Kadir Korkut ile hasret giderme şansımız oldu. Ercan Yılmaz ile İstanbul programlarında sık sık karşılaşsak da onunla ilk defa kendi okulunda birlikte olmak da anlamlıydı. Değerli dost Hüseyin Tunca ile de uzun zamandan sonra hasbihal edebildik.

Sakaryalı şairler şiir şöleni akşam geniş bir katılım ile Ramada Otel'de gerçekleşti. TYB Sakarya Şube Başkanı Hasan Sağlam hocanın TYB Sakarya Şubesinin faaliyetleri hakkındaki sunumu, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'ın şiir tadındaki konuşması ve Sakarya Valisi Sayın Ahmet Hamdi Nayir'in veciz konuşmaları şiir dolu akşama bir esenlik bildirisi havası kattı. Programda merkez valileri Hasan Duruer ve Orhan Alimoğlu da yer aldı.

Sakarya’nın önemli bir değeri olan Cihat Zafer’in de sunumu programa renk katan en güzel anlardandı.

Programda Engin Arapoğlu, Hülya Bilgin Çolakoğlu, Hasan Topçu, İbrahim Açılan, Mustafa Turan, Ömer Emecan, Tacettin Özkaraman, Murat Beyaz, Yusuf Mısırlıoğlu ve Zeynep Arkan şiirlerini seslendirdi. Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya’nın okuduğu şiir ile sona eren gecede; şiir, dostluk, muhabbet havası Sakarya'ya yakışır bir samimiyette idi.

Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya ile uzun soluklu sohbet etme imkanımız oldu. Fahri Tuna ile önce Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş'ı ziyaret ettik. Şiirden, şehirlerden ve edebiyattan bahisler açtığımız güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Daha sonra makamında ziyaret ettiğimiz Kaymakam Çelikkaya ile sohbet ederken her şehre kitap aşığı yönetici şart sözümüzü can-ı gönülden tekrarlamış olduk. Çünkü değerli kaymakamımız tam anlamıyla bir kitap sevdalısı.

Yazarlar Okullarda

Yazarlar okullarda programları ile devam eden etkinlikler hem Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesinin hem de şehrin önemli faaliyetleri olarak kayıtlara geçecek etkinlikler idi. Bu tarz programların en önemli ayağını da öğrenci buluşmaları oluşturuyor. Öğrenciler yazar ve şairler ile buluştuğunda onlarla edebiyatın havasını soluduğunda ayakları sağlam yere basıyor programların.

Ben de Tes İş Anadolu Lisesinde öğrenciler ile buluştum. Şairin Aynası kitabımın merkezde olduğu bir söyleşi gerçekleştirdik. Okuyan, yorum yapan gençleri görünce geleceğe dair umutlarımız yeşeriyor. Okul Müdürü Cengiz Kıyak ve edebiyat öğretmeni Seval Hülya Özdemir başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Sakarya’daki son programım Sait Tanış Kültür Merkezi’ndeki söyleşi idi. Fahri Tuna yönetiminde kitaplar, çocuk edebiyatı, yazmak üzerine keyifli bir söyleşi yapmış olduk. Uzun yıllardır görüşemediğimiz şair Yılmaz Güney hocamla hasret giderdik. Mehmet Özdemir hocam ile tanışmış olduk. Programa katılan herkese teşekkür ediyorum. Şiirler, kitaplar ancak dostların varlığı ile güzelleşiyor.

Uzun yıllardır yakılan bir meşale var bu şehirde. Önemli olan; programların, etkinliklerin gençlerin yolunu açacak çalışmalarını devamlılığı. Bunu sağlayacak enerji, azim ve ekip şimdi bu şehirde bulunuyor. Üstad'ın “Ayağa kalk Sakarya!” çağrısına her zaman yürekten cevap veren bir şehir olmaya devam ediyor kalbimin başkenti şehir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan