Dolar (USD)
34.56
Euro (EUR)
36.02
Gram Altın
2998.32
BIST 100
9433.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 May 2022

Sağnak Halinde Gelen Şiir

Şiirde imge denilince ilk hatırladığım şairlerin başında Sezai Karakoç gelmektedir. Şairin bütün şiir kitaplarının toplandığı Gün Doğmadan kitabını yeniden okumaya başladığımda dikkatimi çeken bir imge ile karşılaştım:

“Sağnak”

Daha doğrusu “yağmur”, biraz daha genele gidersek “su” imgesiyle karşılaştım.

Şair Sezai Karakoç’un şiirlerinde sıkça kullandığı ‘su’ imgesi herkesçe malumdur. Su imgesinin versiyonlarında yağmura, ırmağa, denize, çeşmeye, kuyuya rastlamıştım. “Sağnak” kelimesine-imgeciğine yeni rastladım desem yeridir. Çünkü daha öncede şiirlerini müstakil şiir kitaplarında okuduğumda bu kelimeye ve imgeciğe rastlamamıştım.

Şair, bu şiir külliyatında (Gün Doğmadan) şiir kitaplarının tarih sıralamasına göre dizerken yenilik olsun diye sağnakları kullanmıştır. Bahar Sağnağı, Gül Sağnağı.. Karakoç’un lk şiir kitabı Monna Rosa, kitapta birinci sağnaktır. Son şiir kitabı Alın yazısı Saati ise on üçüncü sağnaktır. Şair, şiir kitaplarının (Gün Doğmadan) kemiyetli (birinci, ikinci sağnak) isimlendirmelerin yanı sıra keyfiyetli isimler de vermiştir. Mesela Çeşmeler kitabı aynalar sağnağıdır. Bu tercih, su imgesinin (yağmura dönüşmüş halini) Sezai Karakoç şiirindeki kapsamını göstermesi bakımından oldukça anlamlıdır. Şair, âdeta bütün şiir kitaplarını yağmurla-sağnakla özdeşleştirmektedir.

Sezai Karakoç’un özellikle Yağmur Duası şiirini kendi varlığı içinde değerlendirdiğimizde böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Burada yağmur, bir yerde Sezai Karakoç’un hayatında sağnağa dönüşmüş durumda.

Muhtemeldir ki Sezai Karakoç, Nurosmaniye semtinde Diriliş Yayınevinden Şehzadebaşı’na doğru giderken pek çok sağnak yağmura yakalanmıştır. Sağnak yağmur, çiftçiler için, yolda olanlar için, yola çıkanlar, çıkacaklar için elbette kötüdür. Sezai Karakoç, sağnak-sağanak yağan yağmuru ise okurun gözünde güzelleştirmeyi başarmıştır. Bunda muhakkak onun şiire karşı samimi duruşu ve çocukluk yıllarındaki sağlam fotoğrafik hatıralarıdır.

Günümüzde birçok şairin şiir vadilerde şaşırmaya devam ettiği dönemde Sezai Karakoç’un “sağnak” imgeciği ile şiir dünyamızı onarmış ve sağaltmıştır. Bizleri adeta şiirin “SİMURG” vadisinde gezdirmiştir. Bizim bu vadilerden kaçmaya hakkımız yok.

TEŞEKKÜR

Şanlıurfa M. Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu yazımdan sonra benim için çok mühim olan burnumdan ameliyat oldum... Son on yıldır burnumdan nefes alamıyordum. Son üç yıldır Taçkıran salgını sonrası ameliyathaneler kapalıydı. Kısmet bugüneymiş. Yılların duayen hocası Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mithat Galip Paydaş Hocamız ve ekibinin başarılı bir operasyonuyla burnumuzdaki fazla büyümüş etlerden kurtulduk. Sağlığımıza yeniden kavuştuk. Dr. Mithat Galip Paydaş hocamıza, ekibine ve hastane yönetimine teşekkür ediyorum.

Eyyüp Azlal