Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2492.23
BIST 100
9489.45
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Temmuz 2021

Sağlıkta kariyer

Malum önümüzdeki günlerde üniversite sınav sonuçları açıklanacak ve her yıl olduğu gibi üniversitelerimizin sağlıkla ilgili kontenjanları yine öncelikli tercih olarak gençlerin ilgisini çekecek. Hali hazırda iş bulma garantisi devam eden tıp fakültelerimiz yine ilk tercih sıralamasında önde olmaya devam edecek.

Son yıllarda özellikle tıp fakültelerimizin kontenjanları artırıldı. Hekim ihtiyacı noktasında da birkaç yıl daha böyle devam etse de çok değil 3-5 yıl içerisinde mezun olacak hekimlerimizin iş garantisi artık olmayacak ve dolayısıyla mezun olan meslektaşlarımız mesleklerini icraya başlarken veya daha sonra kendi istidatlarına göre uzmanlık alanları ve ülkemizde önemi her geçen gün daha da artan GETAT [GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI] alanlarında sertifika kurslarına katılarak hekimlik mesleğini daha bütüncül yapmanın gayreti içerisine girecekler.

Hafta içerisinde bu alanda gençlerimizin önünü görmesine sebep olacak bir çalıştay yapıldı. Sağlıkta kariyer olarak adlandırılan bu çalıştayın ana gayesi gençlerimizi özellikle lise ve üniversite girişi öncesi farkındalık oluşturmaya yönelik olan sağlıkta kariyer çalıştayında bana da bir vazife verildi ve gençlerimize GETAT nedir, ne değildir bu alanda yetkin meslektaşlarımızla enine boyuna konuyu tartıştık.

Özet olarak hekimliğin sanatsal bir meslek olduğunu ve hastalara ve hastalıklara bütüncül bakılmasının yararlarını ve en önemlisi de ülkemiz için daha yeni emekleme safhasında olan GETAT uygulamalarının dününü bugününü ve tabi yarınını tartıştık.

Halkımızın yakından tanıdığı hacamat, akupunktur, sülük ozon ve fitoterapi gibi uygulamalar yanında larva, mezoterapi, proloterapi ve homeopati gibi henüz daha yeni olan uygulamalardan da bahisler gençlerimizi yönlendirmeye çalıştık.

Tıbbın alternatifi olmaz olsa olsa tamamlayıcı olur tezinden hareket ederek bütüncül tıbba gençleri yöneltmeye ve enerjilerini istidatlarına göre bu alanlarda kullanmalarının öneminden bahsederek yılların vermiş olduğu tecrübelerimizden gençlerin yararlanmasını teşvik eyledik.

Faydalı bir çalıştay olduğu için organizasyon ekibini kutluyor ve gençlerimize faydalar getireceğini umuyorum.

**

Aşılar ve mutasyon

Ülkemiz geçtiğimiz ay boyunca dünyayı şaşkına çeviren bir hızla aşılama yaşını 18 e kadar indirdi. Vaka sayıları henüz arzu edilen seviyelere düşmese de çok şükür hastanelerimizin çoğunda doluluk oranı yaz aylarının da etkisi ile oldukça düşük. Ölüm oranlarında da görülen düşüşü de dikkate alırsak aşılanmanın olumlu sonuçları diye bakabiliriz bu duruma.

Her ne kadar bazılarını sevindirmese de bu olumlu gelişme milletimizin gözlerinin içinin gülmesine sebep oldu. Zillet ittifakının sözcülüğünü yapan bir paçavra evvelki gün manşetine bu olumlu gelişmelere sevinememenin dayanılmaz hafifliğini çekerek adeta gözümüz aydın vakalar artmaya devam ediyor diyerek son bir ayda sağlık personelimizin şevkle üstlenerek aşılamada destan yazmasını gölgelemeye kalkışmış.

Anlamak ne mümkün.

Bu köhne çağdışı zihniyetin trolleri de algı operasyonu yaparak sosyal medyayı soysuzlaştırmada adeta yarış halindeler. Her nereden gelirse gelsin ülkemiz lehine bir gelişmeyi nasıl gölgeler ve yok ederiz yarışındalar. Yalanın dolanın bini bir paradan alıcı buluyor kendi taraflarında ve balıklama atlıyorlar.

Doğru mu?

Yanlış mı?

Malum zihniyetin trolleri Çin aşısı ile ilgili demediklerini bırakmayarak devletimizi ağır ithamlarla suçlamışlardı. Dün yabancı bir dergide aşının etkinliği ilgili bir makale yayınlandı ve etkinliği yüzde seksenden fazla çıktı.

Mutasyonlar daha uzun süre yenileri ile dünyayı sarsmaya devam edecek. Aşılanma şimdilik en doğru bir tedavi şekli.

Başka bir tedavide şu ana kadar bulunamadı.

Maske mesafe ve temizlik ise daha uzun süre bizimle beraber olmaya devam edecek.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle