Sağlıklı ailelerin fonksiyonları
Sağlıklı ailelerde roller açık, belirgin ve birbirini tamamlar. Bireylerin farklı rolleri vardır, herkes hak ve özgürlüğünü bilir. Roller açıkça belirlenmiş ve esnektir.
Sağlıklı ailelerde roller aile üyelerinin yaşına, cinsiyetine ve kültürel değerlere, beklentilere uygundur. Bütün aile üyeleri kendi cinsel kimliklerini kabul ederler. Başka cinsiyetine saygı duyarlar ve cinsel farklılıklarının birbirini tamamladığını bilirler. Bu ailelerde cinsiyet rolleri birbirinden farklıdır ancak cinsiyetler arasında bir üstünlük yoktur. Erkekler ve kadınlar birbirleriyle yarışmazlar, birlikte çalışırlar. Çocukların da kendi cinsel kimliklerini edinmelerine imkan sağlanır.
Sağlıklı ailelerde eşler kendilerini güvende hissederler, özerkliklerini korurlar, desteklenir ve kabul edilirler. Eşler birbirlerinin ihtiyaçlarını doyuma ulaştırırlar. Olumlu cinsel ilişkileri vardır ve birbirlerini severler. Hakları ve görevleri üzerinde anlaşmıştırlar. Problemlerini açıkça tartışabilirler, problemlerini çözmek için çaba harcarlar. Çocuk yetiştirme, disiplin ve otorite konusunda birlikte hareket ederler. Bir ebeveyn olarak çocuklarına kültürel değerleri, gelenekleri, normları, rol beklentilerini, dili, alfabeyi aktarırlar. Çocukların ihtiyaçlarını karşılarlar, bilişsel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak gelişmelerini sağlarlar. Özellikle çocuklarının farklı kişilik geliştirmelerine , olumlu benlik algısı ve benlik saygısı oluşturmalarına yardım ederler.
Sağlıklı ailelerin fonksiyonları şöyle sıralanmaktadır:
1. Duyguları paylaşma: Aile üyelerinin birbirlerine karşı yıkıcı olmama kaydıyla olumlu ve olumsuz duygularını açıkça ifade etme özgürlükleri vardır.
2. Duyguları anlama: Her aile üyesi, diğer aile üyeleri tarafından anlaşıldığı duygusunu taşır.
3. Bireysel farklılıkları kabullenme: Aile üyelerinin bireysel farklılıkları hoş görülü karşılanır ve bütün aile üyeleri kendi potansiyellerini geliştirebilmeleri için cesaretlendirilir, onlara destek olunur.
4. İlgi ve sevgi duygularının gelişimi: Aile üyeleri ilgi ve sevgiye etkileşimde bulunurlar. Bu durum, aile üyelerinin değerli oldukları duygusunu ve aileye ait olma duygusunu destekler.
5. İşbirliği: Her aile üyesi, aile fonksiyonlarını etkili bir şekilde yerine getirmesi için işbirliği yapmaya gönüllüdür.
6. Mizah duygusu: Aile üyeleri ailedeki olaylarla ilgili olarak şakalaşma ve espri yapma yeteneğine sahiptirler.
7. Yaşamı sürdürmek ve güvenlik için gerekli olan ihtiyaçların karşılanması: Yaşamak için gerekli olan temel yiyecek, giyecek ve barınma ihtiyaçları temin edilir.
8. Problem çözme: Sorunlar genellikle konuşarak, görüşerek, demokratik şekilde çözülür.
9. Değerler sistemine sahip olmak: Aile hayatının temelini oluşturan bir değerler sistemi mevcuttur.
10. Taahhüt: Aile üyeleri birbirlerinin rahatı, huzuru için taahhüt ederler.
11. Takdir duygularını ifade etme: Aile üyeleri düzenli olarak birbirlerini takdir ederler.
12. İletişim: Aile üyeleri arasında sağlıklı iletişim kalıpları kurulur.
13. Birlikte zaman geçirme: Aile üyeleri olumlu ilişkiler ve aile birliği duygusunu geliştirmek için birlikte vakit geçirirler.
14. Maneviyat: Aile üyeleri ortak manevi değerlerinden güç alırlar.
15. Başa çıkma becerileri: Aile sorunlarını çözmeye çalışırken gerekli baş etme becerilerine sahiptirler.