Sağlığımızın Kıymeyini Biliyormuyuz..
İnsanoğluna sunulmuş en büyük nimetlerden biri kuşkusuz sağlıktır. Sağlığı bozulmuş bir insan hayattan zevk alamaz, sosyal toplumsal manevi ve dini görevlerini yerine getiremez. Sağlık genellikle kendiliğinden var olan bir nimet olarak algılansa da kaybedildiğinde ancak değeri anlaşılmaktadır.
Sağlıklı bir insanda beden-ruh ve zihinsel uyum mikemmel olup düşünce gücü yerindedir. Kendinin farkındadır. Hareketleri olumlu ve dengelidir.Kendisi ile de barışıktır.
Bozuk bir psikolojiyle sağlıklı bir bedene sahip olunması mümkün değildir. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözü sağlığın fiziksel ruhsal ve zihinsel bir bütün olduğunu açıkça ifade etmektedir.
Beslenmesine dikkat etmeyen, iyimserliğini kaybetmiş, egzersiz yapmayan, yaşadığı anı zinde ve mutlu olarak sürdüremeyen , kendine dinlenme fırsatı vermeyen ve zaman ayırmayan bir insan sağlığını uzun süre koruyamaz ve mutlaka kaybeder. Değerli bir şeyin değerini onu kaybedince anlarız. Bunların başında da sağlığımız gelir.
Sağlıklı bir yaşam için alınması gereken önlemlerin çoğu günlük hayatta gereken küçük ve kolay uygulanabilir faaliyetlerden oluşur.Nerede olursa olsun günlük hayatı düzenleyen bazı temel unsurların bilinçli olarak uygulanması sağlığın korunmasında ve diğer insanlarla paylaştığımız hayatı kolaylaştıracaktır.
NELER YAPABİLİRİZu2026
İnsan, vücudunun temel ihtiyaçlarını ancak dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile karşılayabilir. .Günümüzün yoğun temposunda insanlar fast food yemekleri tercih ederek ayakta atıştırır oldular.Midelerin doldurulmasının sağlıklı kalmak için yeterli olduğunu sanarak dengesiz beslenmeyi bir moda olarak benimsediler. hatta evlerde bile dondurulmuş ürünler her geçen gün daha fazla kullanır oldular.Bu yanlışın bedelini hala tüm ağırlığı ve acımasızlığı ile ödüyoruz desem doğru olur.
Dengeli ve sağlıklı beslenme demek açlığı bastırmak ve mideyi doldurmak demek değildir. Vücudun işlevlerini sağlıklı olarak yerine getirebilmesi, bağışıklık sistemi olarak bildiğimiz hastalıklara karşı müdafaa sisteminin desteklenmesi , gelişme, direnç gösterme gibi işlevlerini yerine getirebilmesi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin u2013 mineral, su ve eser element dediğimiz maddeleri temin için dengeli ve yeterli besinleri alması elzemdir..
KULAĞIMIZA KÜPE OLACAK TEMEL HATIRLATMALARu2026
- Kahvaltınızı mutlaka yapın: her sabah uyandığımızda bir önceki akşam yediklerimizi sindirmiş ve yeni sindirime hazır bir mideyle uyanırız. Güne enerjik ve dinamik başlayabilmek için enerjiye ihtiyacımız vardır ve bu ihtiyacı kahvaltı ile karşılarız.
- Öğlen yemeklerinizi ertelemeyin ve atlamayın: Öğlen yemeklerinizi zamanında ve normal tarzda yiyin. Öğlen yemeğinizi geciktirdiğinizde daha yedikleriniz sindirilmeden akşam yemeği yiyecek ve sağlığınızı riske atacaksınız. Öğün atlamanız ise akşam gereğinden fazla yemenize sebep olacaktır.Bu tür beslenme ise sağlıklı kalmanızı kısa sürede engelleyecek ve sizleri hekim kapılarında hastane koridorlarında dolaştırmaya başlayacaktır.
- Akşam yemeklerinde aşırıya kaçmayın : Özellikle akşam saat sekizden sonra yemek yemekten kaçının. Akşam yemeklerinizde çorba, yoğurt, sebze ve beyaz et tercih etmeniz sağlığınıza iyi bir yatırım olacaktır.Eğer nefsi arzularınızı yenemeyip akşam yediklerinizi biraz kaçırdıysanız yemek sonrası 20-30 dakika açık havada yürüyerek yada biraz eksersiz ile gece sağlıklı uykuyu yakalayabilirsiniz.
- Öğün aralarında abur cubur yemeyin: Bunlar kandaki şeker, yağ ve kolesterol oranını yükseltecek, hem kalp u2013 damar sağlığınızı bozacak hem de obez ( yağ oranı yüksekliğine bağlı şişmanlık ) bir görünüşünüz olmasına sebep olacaktır.Sizi hantal ve işe yaramaz hale getirecektir.
- Gece yatarken yemek yemeyin ve atıştırmayın: Uyuduğumuz zaman tüm vücut fonksiyonlarımız yavaşlar ve dinlenmeye geçer. Dolu bir mide ile yatağa girdiğimizde hem uyumakta zorluk çekeriz hem sabah yorgun kalkarı hem de mide sağlığımızı da bozmuş oluruz.
- TV seyrederken atıştırmayın: En tehlikeli atıştırma tarzıdır.İlla atıştırmak durumundaysanız sınırlı olmak şartı ile yer fıstığı badem ve fındık tercih edilmeli.Yada bir miktar meyve tercih edilmelidir.
- Yemek yerken kitap, gazete vs okumayın: Bu sırada yeme miktarınızı ve hızınızı kontrol edemezsiniz.
- Beslenme mönünüzde sebze ve meyveler ağırlıklı olsun: Sadece et ile beslendiğinizde kalp, damar ve mide rahatsızlıklarına yakalanma riskiniz artar. Sadece sebze ile beslenmek de yeterince güçlenememenize ve gelişememenize sebep olur. Ağırlık sebze ve meyveler olmakla birlikte kırmızı, beyaz ve kırmızı eti de makul ölçülerde tüketmelisiniz.
- Su için: Su tüm canlılar için hayat demektir. Suyu yemeklerden önce içmelisiniz, yemekle yada yemekten hemen sonra içilen su besinlerden faydalanmanızı engelleyecek, bağırsaklarınızda gaz oluşumuna sebep olacaktır. Gün içinde de aşırıya kaçmadan su içmelisiniz.Her gıdanın fazlasının zarar olduğu gibi içilen fazla suyun da zararı vardır.Normal sağlıklı bir insanının sıvı ihtiyacı 2-3 litreden fazla değildir.
- Daha çok posalı yiyecekler tüketin: Kalp hastalığı ve yüksek tansiyona karşı koruma elde etmiş olursunuz. Günümüz insanın önemli sorunu olan kabızlığa karşı da korunmanız bu sayede kolaylaşır.
- Meyve ve meyve suyu: Meyve suyu yerine meyvelerin kendisini yemeyi tercih edin.
- Tuz özellikle tansiyon ve damar sağlığımızı bozan bir mineral olarak bilindiğinden sınırlı miktarda alınmalıdır.
Kısaca özetlemeye çalıştığım temel sağlık kurallarına uyarak kendimizle ve çevremizle barışık manevi yapımızı güçlü ve zinde tutacak bir yaşam tarzı bize sağlık olarak geri dönecektir.Denediğinizde göreceksiniz.