Sağlığımızı tehdit eden meslekler-2
Geçtiğimiz hafta kıymetini kaybettiğimizde anladığımız sağlığımız ilgili genel bilgileri paylaşmıştım. İş hayatımızla sağlıklılık durumumuz arasındaki yakın ilişkiye vurgu yaparak bu haftada çalışma koşullarını ve mesleklerle bağlantılısı konusunu sizlerle paylaşacağımı ifade etmiştim. Kısa kısa özetlersem: Sedanter masa başı iş kollarından başlamak akıllıca olur kanaatindeyim.
İnsan yapısı hareketli ve değişken ortamlara daha uyumludur. Aynı yerde saatlerce hareket etmeden sadece beyin gücü ile çalışma ortamlarında bulunan insanlarda stres ve gerilimin de etkisi ile müzmin ağrı kronik yorgunluk ve tükenme sendromlarını görüyoruz. Özellikle batılı ülkelerde konu ile ilgili sayısız deneysel çalışmalarla desteklenen bu tür hastalıklarda kullanılan sayısız ilaçlardan hastaların yarar görmediği de açık. Bankacılık sekreterlik büro elemanlığı muhasebe borsa vsu2026
Mandıra işi yapanlar da ise peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığı daha sık görülmektedir. Kasaplarda görülen bir virütik hastalık olan kasap siğili ve kesi yaraları yada travmalar önemli sakatlıklara sebep olabilir.
Masa başında bilgisayarla çalışmak zorunda olan insanları ise bilek ve dirsek siniri sıkışması hastalığı beklemekte. Çünkü son yıllarda bu hastalıklardaki orantısız artışı başka bir sebebe bağlamamız mümkün değil . Sürekli oturarak çalışmak başka ne gibi sorunlara yol açar?
İnsan vücudu yapılan masa ve sandalyelere uygun değil. İnsan vücudu yere oturarak ya da ayakta çalışmaya endekslidir. Sürekli oturunca da bel fıtığı, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Bütün kaslarımız oturunca tembelleşiyor. Bu olunca üç yerden alarm veririz. Bel, boyun ve sırt kasları. Bu kaslar birbirine bağımlı. Birindeki sorun diğerlerine de yansır. Hareket etmeden bilgisayara bakıyorsak, gergin ve stresli ortamdaysak kaslarımızı sıkarak çalışıyoruz. Böylece kaslara oksijen girmiyor. Kasta laktik asit çıkışı engelleniyor. Bu ağrıya sebep oluyor. Baş ağrıları bile bu yüzden oluyor. Bel kasları sürekli oturunca tembelleşiyor. Bu kaslar egzersizle gevşer. Bel hastalığına karşı güçlendirme yapılamıyorsa eve gidince sırt üstünde yatıp bisiklet çevirir gibi hareke etmek gerek. Ofis ortamında ise çömelip kalkma hareketi yapılarak bel sırt ve boyun kasları bir derece olsun rahatlatılabilir..
Şarkıcı ve spikerlerde ise farenjit ses telleri nodülü ve ses kısıklığı oranında bariz artışlar olduğu gibi müzik aletlerinden kaynaklanan duruş bozukluklarıda bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kemancı hastalığı yada kanun çalanlarda daha sık görülen sinir sıkışma hastalıkları u2026 Nefesli müzik aleti çalmanın yarattığı yüksek basınç, titreşim ve kaslara yüklenen baskı, yüz kaslarının güçsüzleşmesine ve istem dışı kasılmalarına neden olur. yani üflemeli çalgılar beyin hasarına yol açabilir.. Yüz sinirlerinin iltihaplanması yüz felçlerine neden olabiliru2026
Tarla bahçe işi yapanlarda polenler solunduğunda öksürüğe, akciğerlerde çeşitli zedelenmeler yol açabilir. Astım alerjik rinit gibi hastalıkları bu meslekte daha fazla görebiliriz.. Kilo Stres hemen hemen her sektörü etkiliyor: Günümüzün önemli bir kısmını geçirdiğimiz iş yerler ruhsal durumumuzu ve psikolojimizi büyük oranda etkiliyor.
İş hayatındaki çalışma koşulları aldığımız sorumluluk , hatasız çalışma zarureti vs strese neden oluyor. Stres düzeyindeki artış kalp krizi, mide ülser, anksiyete depresyon, tansiyon oynaması , kan şekerinde yükselme gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor.. Kontrolden çıkan stresinin başlıca belirtileri ise yapılan hataların artması, sigara içme eğiliminin olması, uyku bozukluğu, öfke hali, güvensizlik, hastalık hastalığı gibi problemlerle bizi karşı karşıya bırakabiliyor.
Öğretmenlerimizde ise Varis ve faranjit sık görülen iki hastalık.Varise karşı ayak masajı ve soğuk su banyoları farenjite karşıda günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerekiyor. Ayrıca ses tellerinde kurumaya yol açan mentollü nefes açıcı, şeker ve pastillerden, kurumayla birlikte ses tellerinde salgı artışına neden olan kafeinli, baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak yararlı olabilir.
Yöneticilik ofis sorumluluğu patronluk ve gazetecilik gibi çok yönlü işlerde çalışmak durumunda olan kişilerde ise stresin yanında düzensiz çalışma saatleri ve dengesiz beslenme nedeniyle kalp damar hastalıkları, ritm bozuklukları, yüksek kolesterol ve yeme bozuklukları metabolik sendrom gibi hastalıklara yatkınlık söz konusu.. Sağlıksız ve düzensiz yemek alışkanlığının yanı sıra işlerindeki olumsuzluklar nedeni ile sağlık sorunları yaşanmaması için düzenli ve sağlıklı beslenme ile stresten olabildiğince uzak durmak gerekiyor.
Sürekli ekran başında çalışma göz rahatsızlıklarına batma yanma ve bulanık görmelere sebep olabilir.
Ayakkabı sanayinde çalışanlarda görülen sinir iltihabı hastalığı azalsa da kış mevsimlerinde havalandırması zayıf ortamlarda kötü çalışma koşullarına bağlı olarak hala görülebilmekte.
Özellikle genç nüfusta el ve el bileği dirseklerde akıllı telefon kullanıma bağlı olarak artan sinir sıkışması tendon travması ve el bilek deformiteleri sık görülür olmuştur.
Mesleklerin bizi hasta etmemesi için mesleki hastalıklara karşı sağlık bilincimizi geliştirerek ve işimizi severek yapmaya gayret edelim. Bana bir şey olmaz demeyelim hastalıklar gelmeden sağlığımızın kıymetini bilerek yaşamaya gayret edelim diyorum. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.