Sabahat Emir Hanımefendi
Sabahat Emir Hanımefendi, edebiyatımızın seçkin hikâyecisi, iyi romancısıdır. Popülerliğe hiç önem ve yüz vermeyen bir edebî değerdir aynı zamanda. 1970’li yıllarda hikâyeleri, tiyatro eserleri, senaryoları ve edebiyat kitaplarıyla tanınan ve sevilen Emir, yıllardır üzerinde çalıştığı romanını tamamladı. Adı Nehir. Uzun süren suskunluğu sırasında bile iki eseri ard arda okuyucuların eline ulaşmıştı: Kadriye’ye Mektuplar ve Söylenmemiş Sözler.
Evet yazarımızı gıyaben ve eserlerinden olmak kaydıyla yaklaşık 30 yıldan beri tanıyorum. Kendisiyle yüzyüze tanışmam ise Türkiye gazetesi çatısı altında oldu. O, köşe yazarlığından önce elbette çok değerli bir hikâyeci olarak edebiyat camiasına kendisini kabul ettirmişti. Hikâyeleri, ders kitapları, senaryoları, denemeleri, roman ve tiyatro eserleri ile edebiyatımızın hanım yazarları arasında akla ilk geliveren isimlerindendir Sabahat Emir.
Yıllar önceki röportaj
Yazarımızla hayatı ve eserleri hakkında yıllar önce yaptığım mülakat Romancılar Konuşuyor’da yayımlanmıştı. Daha sonra kısa bir anket gerçekleştirmiştim. İşte o minik ankette yönelttiğim sorular ve aldığım cevaplar: En çok sevdiğiniz ve etkilendiğiniz eser ve yazarı: Mevlâna’nın Mesnevi’si. Unutamadığınız bir şiir ve şairi: Fuzulî ve Divan’ı. Severek seyrettiğiniz en iyi film: Halit Refiğ’in “Aşk-ı Memnu” dizi filmi. Dinlemekten asla vazgeçemeyeceğiniz bir şarkı veya türkü: Zeki Müren’in “Şimdi uzaklardasın gönül hicranla dolu…” şarkısı. Bugünlerde okuduğunuz kitap: Sâmiha Ayverdi, Safiye Erol, Nezihe Araz ve Sofi Huri’nin birlikte yazdıkları ve hocaları Kenan Rifâî’yi anlattıkları Kenan Rifâî ve 20.Asrın Işığında Müslümanlık isimli eser. Tanışamadığınıza üzüldüğünüz bir şahsiyet: Ahmet Hamdi Tanpınar. Basında her zaman takip ettiğiniz bir köşe yazarı: Yok. Çünkü sistemin iç yüzünü anladım. Kaçırmamaya çalıştığınız televizyon veya radyo programı: “Kurtlar Vadisi” dizi filmi. Son bir yılda sizi etkileyen haber: Ekolojik felâketlerle ilgili bütün haberler beni etkiliyor. En çok ne için dua ediyorsunuz: Ablam Kadriye Emir için. Sizi en çok ne korkutur: Korkuları yenme dönemindeyim. Korkulara sırtımı döndüm. Kendinize ve herkese yapacağınız ilk tavsiye: Kendini bil.
Evet Sabahat Emir sadece edebiyat dünyamıza ciddi katkılarda bulunan bir edebiyatçı değil aynı zamanda fikir ve projeleriyle de ufuk açan bir düşünce insanıdır. Özüne, sözüne bağlı, ‘yerli ve millî’ bir aydındır. Zaten gerçek aydın, yankısını hemen bulmasa da dağlara daima seslenendir. Her türlü güçlüğe direnendir. Ummanlara gerekirse tek başına cesaretle girendir. Söyleyecek sözünü ertelemeyendir, yazacaklarından vazgeçmeyendir.
Geçmişte yazdığım bir yazıda “Ümit Çiçeği Hiç Solmayan Yazar” demiştim onun için. Ümitle, hasretle ve sabırla yeni romanını bekledik. Şükürler olsun ki, bugünlerde Akıl Fikir Yayınları’ndan çıktı. Nehir edebiyatımıza bir muştu gibi geldi, gönülleri şad etti.
Kalbe dokunan insan
Sabahat Emir, kalbe dokunan, insan ruhunun labirentlerinde dolaşan ve mutlak hakikati okuyucusuna işaret eden değerli bir edibemiz. Sahici edebiyatın gönülle yapılacağına inanan Emir, bugüne kadar pek çok eserinde iyilikleri, erdemleri, güzellikleri akıcı bir üslup ve sağlam bir dille, dost kabul ettiği okurlarıyla paylaştı.
Kıymetli bir edebiyatçı olduğu kadar seçkin bir aydın da olan Sabahat Emir, duygu ve düşüncelerini muhtelif gazete ve dergilerdeki yazılarında, kitaplarında, senaryo ve tiyatro eserlerinde dile getirdi. Bizim duygularımızı anlattı, memleket sevdasına işaret eti, edebiyatın kuşatıcı ve kucaklayıcı rolüne inandı, adımlarını bu titizlikle attı. Uzun zamandan beri Nehir üzerinde odaklanan ve yıllardır buna çalışan Sabahat Emir, yeni ve derinlikli çağrışımları olan bu romanla okuyucularının karşısına çıktı. İnsanoğlunun ezelî hayatını, damladan okyanusa geçişini ve muhteşem dönüşümünü dile getiren romanı, düşünerek ve hislenerek okuyacaksınız.
Ihlamur’un son sayısı
Ihlamur dergisi, son sayısını Sabahat Emir’e ayırdı. Bu özel sayıda Kenan Akın, Muhsin Karabay, Fatma Ersem Yargıcı, Halil Onur Ahsen, Ayşe Semerci, Fatmagül Demirsü, Ahmet Özdemir, Sevinç Çokum, Meryem Aybike Sinan ve Mehmet Nuri Yardım’ın Sabahat Emir’e dair yazıları var. Ayrıca Güzin Osmancık’ın yazarla yaptığı röportaj okunuyor. Akıl Fikir Yayınları’ndan yazarın hikâye kitapları ve diğer eserleri de çıkacak: Zamane, Yunus Emre, Geceyle Gelen, Sancılı Bir Gün, Ceviz Oynamaya Geldim Odana... Yazar hakkında yarın Yeni Dünya Vakfı’nda saygı toplantısı düzenleniyor. Görmezlikten gelinen iyi bir yazar, düşünceleriyle, eserleriyle ve idealleriyle yeniden doğuyor. Sabır iyi, beklemek güzeldir. Tavsiye ederim, Sabahat Emir’i tanımaktan ve eserlerini okumaktan mutluluk duyacaksınız. Gün ola, harman ola...