Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2437.57
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Rusya ve Ukrayna arasındaki sosyal medyada algı savaşları

Marka algısı ve itibar yönetimi günümüz ekonomisinde hiç olmadığı kadar önemli duruma gelmiştir. Tüketiciler şirketlerin çevresel etkilerine karşı giderek daha dikkatli hale geldikçe, markaların iş uygulamalarını değiştirmeleri yönündeki baskı da o denli artmaktadır. Kurumsal değişimi yönlendirmede önemli bir araç olan sosyal medya, aşağıdan yukarıya hareketlerin yayılmasına ve eksikliklerin küresel bir izleyici kitlesine gösterilmesine yardımcı olmaktadır.

Sosyal medya siyasi bir silah mı?

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin Başkanları ve Başbakanları ile önde gelen iş dünyası liderleri ve tanınmış ünlüler, hiç bitmeyen bir medyanın dikkatini çekme oyununa girdiklerinde, iş ve yaşamda istisna olmaktan ziyade norm haline gelmektedir. Sosyal medyanın büyük çapta yayılması, aracısızlaşmayı teşvik ediyor ve kullanıcıların bilgilenme şeklini, gerçekliği işleme şeklini ve kamusal tartışmalara katılma şekillerini değiştiriyor. Kullanıcıların bilişsel katmanı ve ilgili sosyal dinamikler, bilgi tehditlerinin doğasını ve boyutunu tanımlar. Kullanıcılar, tercih ettikleri anlatıya bağlı kalarak bilgilerle etkileşime girme ve muhalif bilgileri görmezden gelme eğilimi gösterirler. İşte algı yönetimi ise kutuplaşmayı arttırmaktadır.

Bugün birçok kişi dünyaya sosyal medyanın merceğinden bakıyor. Sosyal medya platformlarında kimlik yönetimi, bireylere ve dış dünyaya göre kendilerini nasıl algıladıklarına ilişkin sayısız dezavantaja yol açmaktadır. Sosyal medyanın, potansiyel olarak benlik algısını değiştirerek zihinsel esenliğe zarar vermesini tetiklediği fikrine karşı çıkmak zor olabilir. Ancak şu bir gerçek ki sosyal medyanın etkisi her geçen gün artmakta ve kitleleri etkileme düzeyi yükselmektedir.

Gündem sosyal medyada belirleniyor

Sosyal medyanın kamuoyunu nasıl şekillendirdiğini ve oluşturduğunu bilmek için algının ne olduğunu bilmek çok mühimdir. Algı, duyular yoluyla farkına varma halidir. İnsan algısı, çeşitli duyumları nasıl yorumladığına göre şekillenmektedir. Gündem belirleme, medyanın kamuoyunun ilgi odağı haline gelen belirli bir konuyu kapsamasına atıfta bulunan en önemli medya algı teorisidir. Daha basit bir ifadeyle medya, kamuoyunu şekillendirmek için belirli bir konuya önem vermektedir. Gündem belirleme, 1972'de iki profesör Maxwell McCombs ve Donald Shaw tarafından tanıtılmıştır.

Sosyal medya, kamuoyunun farkındalığına ilişkin algı oluşturmak için önemli bir araç olarak kullanılmaktadır, çünkü bugün sosyal medyanın ilettiği mesaj kitleler tarafından erişilebilir durumdadır. Kamu hizmeti mesajları genellikle gazetelerde, televizyonda, radyoda ve sosyal medyada duyurulur. Sağlık ve güvenlikle ilgili mesajlar, hükümet ve çeşitli STK'lar tarafından düzenli olarak duyurulur. İşte bu durum medyanın etkisinin artmasını sağlamaktadır.

Rusya ve Ukrayna arasındaki algı savaşları

Rusya ve Ukrayna savaşında da sosyal medyadaki algı operasyonlarını görebilmek mümkündür. Zira bu durum artık bir algı savaşını da beraberinde getirmiştir. Dünyanın dört bir yanındaki ekranlara yayılan TikTok videoları, propagandası yapılan başlıklar ve tweet'ler, bu savaşın sahada nasıl geliştiğine dair gerçekler hakkında milyonların kafasını karıştırıyor. Telegram'ın kurucularından Pavel Durov'un bir gönderisine göre, Doğu Avrupa'da popüler bir sosyal medya ve mesajlaşma platformu olan Telegram'a çok sayıda insan erişmeye çalışırken, uygulamada hizmet kesintileri yaşandı.

Dünyanın dört bir yanındaki uluslar, sosyal medyada ifade edilen nezaket ve umut miktarını artırarak Ukrayna'ya daha fazla yardım ve destek sağlamıştır. Ukrayna ile dayanışma ve Putin'in eylemlerinden duyulan hayal kırıklığı hakkındaki konuşmalarda, aynı anda ekonomik kaygılarla ilgili oldukça duygusal konular keşfedilmiştir.